7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Remek kikapcsolódás mikor a szabadban, jó levegőn együtt kirándul a család, de még izgalmasabbá tehetjük a gyerekeknek, ha úti célként Magyarország egyik kisvasút hálózatát választjuk, ahol erdőn, mezőn, hegyeken át vonatozhatunk. Összeválogattuk neked a csodálatos tájakon zakatoló kisvasutakat. Remek kikapcsolódás mikor a szabadban, jó levegőn együtt kirándul a család, de még izgalmasabbá tehetjük a gyerekeknek, ha úti célként Magyarország egyik kisvasút hálózatát választjuk, ahol erdőn, mezőn, hegyeken át vonatozhatunk. Összeválogattuk neked a csodálatos tájakon zakatoló kisvasutakat. (információk frissítve: 2018. március)

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel1. Lillafüredi Állami Erdei Vasút
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyipálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a Diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.

Diósgyőrben, a Dorottya utcában található jelenleg a kisvasút végállomása. Két vonalán, a Diósgyőr - Lillafüred - Garadna és a Papírgyár - Mahóca - (Farkasgödör - Örvénykő) közötti szakaszon végez személyszállítást.
A Szinva-völgyében az alsóhámori Mélyvölgy fölött két betonpillérre támaszkodó, 64 méter hosszú viaduktot építettek. Lillafüred felett és alatt egy-egy 110 méter hosszúságú alagutat fúrtak, és Garadna felé még egy hidat emeltek.

Vasútvonal: Miskolc - Lillafüred – Garadna

Menetrend:
Van nyári és téli menetrend.
A vonatok hétköznap is közlekednek.
Bővebb információ »

Díjszabás:
Felnőtteknek 800,- Ft
Gyerekeknek 14 éves korig (3 éves korig ingyenes) 650 Ft
Még több információ a weboldalon.

A vonatok a Dorottya utca és Garadna  között közlekednek .A Dorottya utcai végállomáson a jegypénztár nem üzemel.A menetjegyváltás a vonaton történik. http://www.laev.hu

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel2. Királyréti Erdei Vasút
A Királyréti Erdei Vasút a Börzsöny szívében közlekedik, Kismaros - Szokolya - Királyrét között. Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna parttól Szokolya községen át Királyrétig.

Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kirándulóhelye. Az erdei vasút mellett található a 750m hosszú Királyréti Hajtánypálya. A Királyréti Kerti Vasút a Királyréti Erdei Vasút végállomásától néhány perc sétával közelíthető meg. A kerti vasút hossza 650m, ami közel 5 perc utazásra viszi el a kicsiket és nagyokat.

Vasútvonal: Kismaros - Szokolya - Királyrét

Menetrend:
A vonatok április 1. és október 31. között mindennap, november 1. és március 31. között csak szombat, vasárnap és ünnepnap közlekednek!
Bővebb információ »

Díjszabás:
Vonaljegy (12 km):
Teljes árú: 900 Ft
Kedvezményes: 500 Ft
Menettérti (24 km):
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 900 Ft
Szakaszjegy (6 km):
Teljes árú: 500 Ft
Kedvezményes: 400 Ft
http://kisvasut-kiralyret.hu/

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel3. Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút - JELENLEG NEM KÖZLEKEDIK!
FRISSÍTÉS: 2018-ban megkezdődik a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút teljes körű felújítása. A korszerűsítésnek köszönhetően ősztől egy korhűen felújított kisvasút várja Utasait!

A munkálatok ideje alatt a Múzeumvasút közlekedése szünetel, de András, a gőzös és Kiscenk, a dízel, valamint a mögöttük sorakozó, kívül-belül megújult, századfordulós hangulatú kocsik 2018 őszétől újra nosztalgiautazásra várják a vasút és a régmúlt szerelmeseit.


A nagycenki Széchenyi-kastély szomszédságában András, a gőzmozdony, és Kiscenk, a dízelmozdony várja a kisvasutazni vágyókat. A nagycenki Kastély-állomás melletti parkban, az egyedülálló hársfasor szomszédságában, megújult játék- és vasútpark várja a kicsiket és nagyokat! A Skanzenben felfedezhetik Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat és kipróbálhatják a vonathintát és a gőzös-mókuskereket.

Gőzmozdony közlekedése esetén akár András nevű kismozdonyunkat is vezetheti, amelyet oklevéllel igazolunk Önnek!

Vasútvonal:
Fertőboz - Barátság - Kastély (Nagycenk)

Menetrend:
Bővebb információ »

Díjszabás:
Teljes árú 590 Ft egy útra / 990 Ft menettérti
Gyermek 390 Ft egy útra / 590 Ft menettérti
Mozdonyvezetés díja: 2 200 Ft/fő/alkalom
https://www2.gysev.hu/muzeumvasut/araink

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel4. Szilvásváradi Állami Erdei Vasút
Szilvásvárad legismertebb része a Szalajka-völgy. A Szalajka-völgy a Bükk-hegység leglátogatottabb hegyvidéki völgye. Olyan természeti értékek lelhetők itt fel, mint a Szalajka-patak, a Sziklaforrás, a Fátyolvízesés, az Istállóskői Barlang.

A völgyben közlekedik a keskeny nyomtávú kisvasút, mely szinte az egész évben menetrend szerint szállítja a turistákat. A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul.

A vonal hossza közel 5 km. A festői útvonalon 2 megállóhely van. Az első a Tótfalusi-völgy bejáratánál, a második a Szalajka-Halastó, ahol az Erdészeti múzeum is van. A végállomás pedig a Gloriett tisztás. Ahonnan már könnyen megközelíthető az Istállóskői Ősember barlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum.

Vasútvonal:  Szilvásvárad Fatelep - Fátyol-vízesés

Menetrend:
- április 1. és november 4. között naponta közlekedik
- december 5-9. / december 27-31. naponta,
- február 3. és március 31. között, ill. november 1-30. szabad és munkaszüneti napokon közlekedik.
Bővebb információ »

Díjszabás:
Egy útra szóló jegyek:
Felnőtt 1000 Ft
Gyermek (18 éves korig vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal) 500 Ft
Gyermek 3 éves kor alatt díjmentes.
http://client4.springmedia.hu/index.php?tpl=page&cID=30

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel5. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút
A Gyermekvasút a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasút, ahol a különböző beosztásokban iskoláskorú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot.

A kisvasút vonala a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek. A fél- vagy egynapos kirándulásra induló családoknak, baráti társaságoknak, iskolás és óvodás csoportoknak kényelmes eljutási lehetőséget biztosítanak az erdei sétautak kiindulási pontjához.

A vasúti közlekedés iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek közelről figyelhetik meg járműveket, létesítményeket és a gyermekvasutas szolgálatot ellátó pajtásokat.

A vonatok keddtől vasárnapig egész éven át - májustól augusztusig naponta - közlekednek. A szerelvényeket hétköznap dízelmozdonyok, hétvégén dízel- és gőzmozdonyok továbbítják. A leginkább forgalmas tavaszi és őszi hétvégéken egy nosztalgia motorvonatot is forgalomba állítanak.

Látványosságok a Gyermekvasút környékén:
A Gyermekvasút vonala a Budai-hegység számos látványossága közelében halad. Többségük valamelyik állomástól vagy megállóhelytől indulva rövid erdei sétával könnyen megközelíthető.

Közismert látványosságok:
  • Budakeszi Vadaspark
  • Csillebérci Kalandpálya
  • Erzsébet-kilátó
  • Fogaskerekű Vasút
  • Gyermekvasutas Múzeum
  • Normafa-lejtő
  • Zugligeti Libegő
Kevéssé ismert látványosságok:
  • A budaszentlőrinci pálos kolostor romjai
  • A kis-hárs-hegyi kilátó
  • Bátori-barlang
  • Fazekas-hegy
  • Kaán Károly-kilátó
  • Makkosmária
  • Nagyrét
  • Széchenyi-emlékmű és –kilátó
  • Széchenyi-hegyi adótorony
  • Tót asszony sírja
  • Tündér-szikla
  • Úti Madonna kápolna

Vasútvonal:
A Gyermekvasút 11,2 km hosszú vonalán hét állomás és két táblás megállóhely található.
Széchenyi-hegy - Normafa - Csillebérc - Virágvölgy - János-hegy - Vadaspark - Szépjuhászné - Hárs-hegy - Hűvösvölgy állomás

Menetrend:
Bővebb információ »

Díjszabás:
Felnőtt jegy: 800 Ft
Gyerekjegy: 400 Ft
http://www.gyermekvasut.hu/dijszabas/


7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel6. Debreceni Zsuzsi Erdei Vasút
A kisvasút a nagyvárost elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést.
Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, melyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemreméltó.

Vasútvonal: Debrecen-Fatelep – Hármashegyalja

Menetrend:
Időszakonként más-más időpontokban indul, munkanapokon általában nem közlekedik.
Menetidő: 50 perc
Bővebb információ »

Díjszabás:
Teljes árú menetjegy egy útra 700 Ft
Teljes árú menettérti jegy 1400 Ft
Kedvezményes menetjegy egy útra 500 Ft
Kedvezményes menettérti jegy 1000 Ft
Gőzvontatású nosztalgia teljes árú menetjegy egy útra 1100 Ft
Gőzvontatású nosztalgia kedvezményes menetjegy egy útra 800 Ft
Családi jegy 3500 Ft
Teljes árú szakaszjegy egy útra 500 Ft
Kedvezményes szakaszjegy egy útra 250 Ft

http://zsuzsivasut.hu/

7 hangulatos kisvasút az országban, ahová menjetek el a gyermekeddel7. Márianosztra - nagyirtás erdei vasút
 
A Márianosztra - nagyirtás erdei vasút, Szobtól Nagybörzsönyig közlekedik a Börzsöny egyik gyönyörű részén áthaladva 21 km hosszú vonalon. Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatnak az érdeklődők.

A Szob-Nagyirtáspuszta közötti nyomvonal több mint 300 métert emelkedik, legmagasabb pontján eléri a 425 métert. A három szakaszon (Szob-Márianosztra, Márianosztra-Nagyirtáspuszta, Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny) átszállással lehet közlekedni. Szeptember 1-től heti két napon, szombaton és vasárnap közlekedik a kisvasút, minden nap 5 járat indul Nagyirtáspusztáról Márianosztrára.
 
Vasútvonal: Szob-Márianosztra, Márianosztra-Nagyirtáspuszta, Nagyirtáspuszta-Nagybörzsöny
 
Menetrend:
A kisvasút április 01 - október 31 közt hétvégeken, továbbá június 01 - augusztus 31 között pénteken is közlekedik.
Bővebb információ »
 
Díjszabás:
Egy útra - Teljes árú: 700 Ft, Kedvezményes: 500 Ft
Menettérti (oda-vissza) - Teljes árú: 1200 Ft, Kedvezményes: 800 Ft
Kedvezményre jogosult: 4 és 16 év közötti gyermek, nappali tagozatos diák és 65 éven felüli.
Díjmentes utazásra jogosult: 4 éven aluli gyermek
http://www.erdeikirandulasok.hu/erdei-vasutak/mnniev
 

További magyarországi kisvasutak:

Almamelléki Erdei Vasút
Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút
Budapesti Gyermekvasút
Csömödéri Erdei Vasút
Debreceni Állatkert és Vidámparki Kisvasút
Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút
Gemenci Állami Erdei Vasút (Pörböly - Gemenc - Bárányfok)
Gyöngyös, Mátravasút
Hortobágy, Öreg-tavi kisvasút
Kaszói Erdei Vasút
Kemencei Erdei Múzeumvasút
Mesztegnyői Erdei Vasút
Nagybörzsönyi Kisvasút
Pálházi Állami Erdei Vasút
Mecseki Kisvasút
A szegvári kendergyár kisvasútja
Szobi Gazdasági Vasút

Kezdőfotó: Egererdő Zrt. - Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2015.08.06