Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > 10 szuper kirándulóhely a Cserhátban: kővárak, tanösvény, kalandpark, kastély és a Palóc Grand Canyon! - Szülők Lapja

10 szuper kirándulóhely a Cserhátban: kővárak, tanösvény, kalandpark, kastély és a Palóc Grand Canyon!

Szülőklapja képIdilli tóparti környezetet, könnyű sétával megközelíthető várat, UNESCO Világörökségi helyszínt, kevésbé ismert szurdokvölgyet és több más érdekes kulturális helyszínt, látnivalót ajánlunk ezúttal a Cserhátban!

Szerző: Szülők lapja
2018-04-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kirándulnál a közelgő hétvégén babával, kisgyerekkel, nagyszülőkkel, de nem tudod merre indulj? Mi segítünk, hogy igazán élményekkel teli legyen a családi kirándulás!

Idilli tóparti környezetet, könnyű sétával megközelíthető várat, UNESCO Világörökségi helyszínt, kevésbé ismert szurdokvölgyet és több más érdekes kulturális helyszínt, látnivalót ajánlunk ezúttal a Cserhátban.
 

10 szuper kirándulóhely a Cserhátban - ide menjetek el a gyerekkel!




1. Bánki tó + Kalandpark

Bánk, Tóparti sétány
Távolság Budapesttől: 60 kilométer


Fotó: borzsony.hu

Kalandpark csodálatos környezetben, a Bánki tó partján, a Börzsöny és Cserhát határán! A kötélpályáról gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Aki esetleg mégsem érzi magában a magasság legyőzéséhez szükséges kurázsit, az se csüggedjen: homokozó a kicsik számára, óriás sakktábla nagyszülők számára, tollaslabda pálya, teniszpálya, streetball pálya és még sok más érdekesség várja a családosokat, a Bánki-tóról nem beszélve. A tó partján több büfét is találunk, ahol házias kosztot lehet viszonylag szerényebb árakon fogyasztani. Gyerekeknek kismotort, rollert feltétlenül vigyünk magunkkal.
 

2. Hollókői falumúzeum és vár

Távolság Budapesttől: 95 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: idegenvezetes.hu

Népmesébe illő falucska elbűvölő környezetben. Nem múlhat el úgy gyermekkor, hogy a gyerekeket nem visszük el ide legalább egyszer - nem csak azért, mert a rendkívül látványos Hollókő az UNESCO Világörökség része - így kötelező bakancslistás látnivaló, hanem azért is, mert a falu bejárásával a gyerekek megismerhetik palóc elődeink érdekes világát.

Az Ófalu ma egy igazi gyerekparadicsom, ahol a legkisebb látogatók több épületben is részt vehetnek kézműves foglalkozásokon (korongozhatnak, gyertyát önthetnek, csuhébabát készíthetnek), vagy akár megtekinthetik a postamúzeum és a babamúzeum mellett sok más érdekes kiállítást. Az Ófalu felett magasodó vár kihagyhatatlan látnivalója a hollókői kirándulásnak.


3. Szécsényi Forgách-kastély

Szécsény, Ady Endre út 7.
Távolság Budapesttől: 110 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: panoramio.com

A Forgách kastély immár 40 éve múzeumként működik, ahol az állandó kiállítások során játszva taníthatjuk meg nagyobb gyerekeinek a történelmet.
A kastély alján elterülő Várkert kavicsos sétányain hatalmasat lehet sétálni, gyerekeknek futkározni. Ha már egyszer Szécsényben járunk, akkor keressük fel a Nosztalgia Múzeumot, látogassuk meg a Tűztornyot, Tömlöcbástyát, fagyizzunk egyet a történelmi belvárosban.
 

4. Nógrádszakál, Páris-patak szurdokvölgye - Palóc Grand Canyon

Nógrádszakál, GPS: 48.194716, 19.530631
Távolság Budapesttől: 120 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: 3100.hu
 
A köztudatban talán egy kicsit túlzóan "Palóc Grand Canyonként"  híresült el a völgy, amely különleges geológiai értékeket rejt magában. Nemrégiben ugyanis itt lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, amelyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak.

Az év nagy részében a völgy teljesen száraz, vagyis mint ahogy a völgy sem igazi szurdokvölgy, a Páris-patak sem igazi patak, mert nincs állandó vízfolyása. Túrázni így is nagyokat lehet a környéken, amit nagyobb gyerekek garantáltan élvezni fognak. A képen az egyik legújabb tanösvény található Nógrádszakálhoz közel. Ezenfelül pedig egy lombkoronasétány is található a völgyben, a gyerekek nagy örömére.

Olvasd el ezt is!
Lombkorona-tanösvények az országban - ahol a lombok között sétálhatsz a gyermekeddel »
 

5. Balassagyarmati Palóc Múzeum

Balassagyarmat, Palóc liget 1.
Távolság Budapesttől: 87 kilométer


Fotó: palocmuzeum.hu

Állandó, időszaki és szabadtéri kiállításokon keresztül tudjuk gyerekeinkkel megismertetni a paraszti ünnepek és hétköznapok valóságát, a vidéki életmódot, a palóc népszokásokat, népművészetet. Gazdag és tartalmas program lehet azokkal a nagyobb gyerekekkel, akik hamarosan ismerkedni fognak Mikszáth Kálmán zseniális műveivel.
 

6. Salgótarjáni Bányamúzeum

3100 Salgótarján, Zemlinszky Rezső út 1.
Távolság Budapesttől: 110 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: hirado.hu

A bányamúzeum a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit és a szénbányászatot mutatja be. A látogatók megtekinthetik a "vágathajtást", a "fejtési-jövesztési" munkát, a csákánnyal való jövesztést, a "fúró-robbantó", illetve a "fejtőkalapácsos munkát"... - és még egy sor más érdekes bányászati folyamatot, amit a gyerekek könyvekből nem tudná


7. Medves-fennsík (Salgótarján)

Távolság Budapesttől: 115 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: orszagalbum.hu

Aki békére, nyugalomra, csendes túrázásra vágyik, annak érdemes felkeresnie Magyarország ezen kedves, és figyelmen kívül hagyott szegletét. A Medves-fennsík 520-570 méter tengerszint feletti magasságú bazalttakaró. Északi része az országhatáron túlnyúlva a szlovákiai Abroncspuszta nevű településnél ér véget. Délen egy kisebb nyereggel a Szilvás-kő csúcsához kapcsolódik. Legnagyobb magassága a Medves-magosa nevű ponton eléri a 671 métert.

A fennsík virágzó rétjein, állatokkal teli legelőin sétálva szép kilátás nyílik a Mátrára, a magasabb csúcsokról tiszta időben pedig a Kárpátok közeli hegyvonulataira.
 

 8. Salgó vára és Salgóbánya falu

Távolság Budapesttől: 115 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: salgovar.hu

A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól észak-keletre, Salgóbánya település felett, 625 méter magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A festői várrom már jó messziről látszódik, és csalogatja magához a látogatóit. A műemléket a parkolóig autóval is megközelíthetjük, az autóparkolótól viszont földes, sziklás erdei út vezet a várhoz. A várkapu előtti sziklás szakasz bejárása nehezebb lehet kisgyermekek és idősebbek számára, és tudni érdemes, hogy a várhoz vezető út babakocsival nem járható.

Salgó vára szabadon látogatható az év bármely szakában.


9. Boszorkánykő-bazaltorgonák (Salgótarján)

Távolság Budapesttől: 115 kilométer

10 szuper hely a Cserhátban, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
Fotó: utisugo.hu

Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el a Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be.

Ha sétánk során figyelmesen haladunk, akkor láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat, és még sok szép természeti képződményt. A látványos sziklagerinc keleti fala közel függőleges, ami elérheti a 15-20 m magasságot is.
 

10. Somoskő falu és a Somoskői vár

Távolság Budapesttől: 120 kilométer


Fotó: salgotarjan-turizmus.hu
 
A település közvetlenül a szlovák-magyar határnál fekszik. A vár és a bazaltorgona már szlovák területen található. A település felett magasodó 526 méter magas hegyen lévő várát érdemes meglátogatni, ahol a vár izgalmas múltján keresztül a hazai történelmet is jól át lehet adni az érdeklődő gyerekeknek.

A falu egyik érdekessége, hogy a trianoni békeszerződés 1920-ban a települést Somoskőújfaluval együtt az újonnan létrejött csehszlovák államnak juttatta. De egy mindenre elszánt lokálpatrióta társaság elérte, hogy egy francia antanttiszt életmentő műtétéért cserébe 1923-ban Magyarországnak ítélje Somoskőújfalut és Somoskőt a bazaltbányával együtt, de sajnos a vár nélkül. A terület 1924. február 15-én tért vissza Magyarországhoz.

Olvasd el ezt is!
Kirándulóhelyek Budapest környékén - ide vidd el a gyereket, ha jó az idő »

Fotók forrása: az egyes képek alatt
Kezdőfotó: Wikipédia

 

Címkék: család, kirándulás, hétvége, hosszú hétvége, szabadtéri program, kirándulás gyerekkel, túra, Cserhát

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ingyenes családi program az Óbudai buszgarázsban: Nyílt napot tartanak szombaton a járművek szerelmeseinek
Ingyenes családi program az Óbudai buszgarázsban: Nyílt napot tartanak szombaton a járművek szerelmeseinek

Egész éves programsorozattal ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV), amely szombaton (2018.04.14.), gazdag programkínálattal az Óbudai buszgarázsban várja ingyenes nyílt napon az érdeklődőket, a családokat.

tovább a cikkre
Boszorkány meseösvény nyílt gyerekeknek! Nézd meg, milyen csudajó lett! - Plusz 8 további meseösvény az országban
Boszorkány meseösvény nyílt gyerekeknek! Nézd meg, milyen csudajó lett! - Plusz 8 további meseösvény az országban

Páratlan élményben lehet része azoknak a gyerekeknek, akik a Soproni Parkerdő új ösvényét, a Boszorkány meseösvényt meglátogatják. Március óta várja a látogatókat a meseösvény, ahol játékos feladatokat teljesítve a gyerekek jutalomban is részesülnek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt

vissza vissza