Játszóterek Budapesten: Különleges játszóterek, ahova vidd el a gyereket, imádni fogja! - Fotókkal, leírással

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Játszóterek Budapesten: Különleges játszóterek, ahova vidd el a gyereket, imádni fogja! - Fotókkal, leírással Az elmúlt időben sok szép új játszótér nyílt Budapesten, ezek közös jellemzője, hogy nem pusztán játéklehetőséget kínálnak a gyereknek, de élményekkel is szeretnék gazdagítani őket. Most 8 játszóteret mutatunk meg, ahova érdemes elmenni. Az utóbbi években is sok szép új játszótér nyílt Budapesten, ezek közös jellemzője, hogy nem pusztán játéklehetőséget kínálnak a gyereknek, de élményekkel is szeretnék gazdagítani őket.

Most 8 játszóteret mutatunk be, keressétek fel őket a gyerekkel egy napsütéses délutánon vagy hétvégén!


 

Játszóterek Budapesten, ahova érdemes elvinni a gyereket



1. Muzi - 8. kerület


Nem csak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjét újították fel, de odavarázsoltak egy hangulatos játszóteret is, melyet októberben adtak át a nagyközönségnek.

Mint a múzeum hivatalos honlapján megemlítik, a játszótér építésének gondolata már 1888-ban felmerült ezen a területen. A most átadott Muzi elnevezésű tematikus játszótér a 19-20. század fordulójának építészeti és kulturális világának, gyermekvilágának felidézésével kívánja új elemmel gazdagítani a Múzeumkertet és a fővárost.


MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

A játszótér közvetlenül két regény cselekményéből, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, valamint Pásztor Árpád: A Muzi című könyveiből inspirálódott - minkét könyv cselekményében fontos szerepet tölt be a Nemzeti Múzeum, és mindkettőben előfordul a golyózás is mint játék. Ezt most a mai gyerekek is kipróbálhatják, de van itt gőzfűrészüzem, korabeli házak, verkli, hinták, sőt, még egy lóvasút is!

Cím: 1088-Budapest, Múzeum krt. 14-16.
Még több infó »
 

2. Pethényi úti játszótér - 12. kerület


A környéken élők bevonásával, a szülők és gyerekek igényeinek megfelelően újult meg a Pethényi úti játszótér, melyet szintén 2019 októberében adtak át.

A játszótér közelében élők alaposan átrajzolták az eredeti terveket, a felújításban minden úgy alakult, ahogy ők szerették volna - kívánságukra például megmentették a régi játékokat, amelyeket felújítás után újra kihelyeztek.


MTI Fotó/Soós Lajos

Szintén a szülők kéréséhez igazodva mindössze egy hétre zárt be a játszótér a felújítás alatt, a fennmaradó időben pedig mindig volt olyan része, amelyet használhattak a gyerekek.

Cím: 1122-Budapest, Pethényi út 22.
Még több infó »
 

3. Reformátorok tere csúszdapark - 16. kerület


A játszókerttel kiegészült Reformátorok tere olyan központi hely lett a kerület életében, ahol a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki találhat magának szórakozást.


Fotó: Pesti Mónika (olvasói fotó)

A kertben helyet kapott három 23 méter hosszú óriáscsúszda (ezek közül kettőt lezártak felülvizsgálat miatt), hinták, trambulin, szabadtéri fitnesz eszközök, egy félkör alakú, 5 méter átmérőjű színpad, ivókutak, 28 parkolóhely, 12 kerékpártároló és egy akadálymentesített vizesblokk. A kertben 93 fát is elültettek.

Cím: 1161-Budapest, Sashalom u. 6.
 

4. Cifrapalota - 8. kerület


- A Cifra palota névre keresztelt játszótérre minden józsefvárosi szülő bátran hozhatja gyermekét, itt nem számít az sem, ha valaki a mozgásában korlátozott, az itt játszó gyermekeket összeköti a játék és a józsefvárosi identitás - hangzott el a játszótér szeptemberi megnyitóján, és a tervezők láthatóan mindent megtettek azért, hogy a gyerekek még a belváros házrengetegei között is jól érezzék magukat.


Fotó: Viniczai Gyöngyi (olvasói fotó)

A népmese tematikájú játszóteret egyébként a Németh László Általános Iskola egyik használaton kívüli udvarán valósították meg, a teret akadálymentesítették, és a színes játszóeszközöket is aszerint választották ki, hogy azok hozzáférhetők és biztonságosak legyenek valamennyi fogyatékossági csoporthoz tartozó gyermek számára is.

Cím: 1084-Budapest, Német utca 12.
Még több infó »
 

5. Szaffi játszótér - 1. kerület


A Vuk, a Rumini, a Mátyás király, a Pom Pom és a Franklin mesejátszóterek mellett szeptembertől már a hatodik tematikus játszótér fogadja a kisebbeket az 1. kerületben.


Fotó: Facebook/Budavári Önkormányzat

Az új, aprócskának tűnő Szaffi játszótér figuráit iparművészek készítették el, a meséből ismerős figurákon kívül van baba-mama hinta, forgó, csúszda, trambulin, kötéllétra és homokozó, a meleg nyárra felkészülve pedig napvitorlával, ivókúttal és párakapuval is felszerelték, valamint akadálymentesített mosdót is építettek.

Cím: 1015-Budapest, Csónak utca
Még több infó »
 

6. Rákóczi kert - 21. kerület


A Rákóczi Kert - Családok Parkja a Facebook-oldaluk szerint a kultúra egészére nyitott, minden korosztály számára magas színvonalú programokat, legkülönbözőbb tematikájú klubokat, tanfolyamokat kínál. A beruházásnak köszönhetően a pihenőréten tavasztól őszig szabadtéri-, művészfilm-vetítést, mozgásos programokat - jóga a  csillagos ég alatt - éppúgy kínál majd, mint foglalkoztató és szórakoztató gyermekprogramokat, gasztronómiai eseményeket.


Fotó: Vallach Ágnes (olvasói fotó)

A 25 ezer négyzetméter kiterjedésű, áprilisban átadott Rákóczi-kert központi eleme a fából készült kétszintes vár az óriáscsúszdákkal, de nem csak lecsúszni lehet, hanem a folyosón kalandozni, ahol sok érdekességet megtudhatnak a gyerekek a kuruc és labanc korról.

A vár mellett gumidombos terepen kisautókkal (vagy épp rollerrel, bicajjal) közlekedhetnek a száguldás apró szerelmesei, de van baba-mama hinta, rugós hinta és fedett homokozó, valamint a sportimádóknak futókör, kosárpálya, focipálya és szabadtéri kondipark. Sőt, még bográcsozóhelyeket is létesítettek, hogy a családok akár az egész napot itt tölthessék, a szabad levegőn.

Cím: 1212-Budapest, Rákóczi tér 34.
Még több infó »
 

7. Adyliget játszótér - 2. kerület


Szintén áprilisban adták át a Hűvösvölgy végállomás közelében a felújított Adyliget parkot, ahol a kisebbek és a nagyobbak is remekül érezhetik magukat. Az Új Irány csoport által tervezett park egyik felében egy óriási, többgenerációs játszóteret alakítottak ki mászókákkal, csúszdával, kötélpályával, játszókonyhával, trambulinnal, várakkal és vizes játékokkal, de ivócsapok, valamint pénzzel működő mosdó is található itt.


Fotó: Facebook/Új Irány csoport

Emellett szintén a kisebbeknek szánták a mini madártani ösvényt és a miniatűr madárlest, míg a kamaszokat rekortán borítású foci- és kosárpálya, streetball-pálya, pingpongasztalok, valamint szabadtéri kondipark várja.

Cím: 1029-Budapest, Feketerigó utca 41.
Még több infó »
 

8. Városligeti Nagyjátszótér - 14. kerület


Október 26-án, az őszi szünet kezdetén nyílik meg több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben csaknem félszáz különleges játékelemmel, köztük egy Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászókával a városligeti Nagyjátszótér.

A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. A mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket.

A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, így az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok közül több arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is.



A Szinyei Merse Pál műve által inspirált, központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötöttek össze.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a kisebbek homokos játszórészében például előásható őskori leleteket imitáló fosszíliamásolatok ösztönöznek játékosan a tanulásra. Az okosmegoldások sem hiányoznak majd a játszóparkból, például az okoscsúszda méri a sebességet.

A fejlesztésekkel gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csecsemők is kipróbálhatják a ringatózást, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket különítettek el, ahol pelenkázni is lehet.

Cím: 1146-Budapest, Városliget délkeleti része

Ez is érdekelhet!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hinta, csúszda, mászóka, libikóka? »


Forrás, fotók: az egyes játszóterek alatt feltüntetve; MTI

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2019.10.15