107 szuper benti játék és elfoglaltság gyerekeknek: Ennyi mindent csinálhattok otthon, ha nem lehet kimenni

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


107 szuper benti játék és elfoglaltság gyerekeknek: Ennyi mindent csinálhattok otthon, ha nem lehet kimenni Egyre jobban terjed a koronavírus-járvány, ezért mindenkit arra kérnek, maradjon otthon, amennyiben ez megoldható. Igen ám, de mit lehet csinálni a gyerekekkel, ha nincs kirándulás, játszótér, szülinapi parti? Hoztunk 107 ötletet! Kisebb - vagy akár nagyobb - gyerekekkel folytonosan a négy fal között lenni nem könnyű, hiszen a picik mozgékonyak, szükségük lenne a szabad levegőre és arra, hogy szabadon játsszanak. Akinek kertje van, ezt könnyebben megoldja, de lakótelepi lakásban már nehezebb a helyzet.

Azért, hogy ne bolonduljatok meg a bezártságtól, igyekeztünk összegyűjteni olyan játékokat és tevékenységeket, amiket most is lehet művelni, és ki sem kell menni hozzájuk.



Először legyen egy napirend, amit mindenki betart
Amire szülőként mindenképpen figyelj, hogy legyen egy napirendje a gyerekeknek - nagyobb gyerekekkel közösen is kialakítható - és a szülőknek is, amiben megvan az ideje a tanulásnak, a csendes pihenőnek/foglalkozásnak, a közös játéknak, az étkezéseknek vagy éppen a házimunkának is, különben szét fognak folyni a napok. Ezt a napirendet/hetirendet tedd jól látható helyre, így mindenki világosan követni tudja, a napnak melyik szakasza is van éppen.

Az elkövetkező időszak sok kitartást kíván a szülőktől, hiszen helyt kell állni a munkahelyeken - akár ténylegesen, akár home office-ban, a gyerekek mellett -, és emellett a gyerekekkel való foglalkozás is rájuk hárul, amit eddig az óvoda vagy iskola ellátott munkaidőben.

Mit lehet csinálni, ha már unalmasak az otthoni játékok?
Természetesen minden szülő ismeri a saját gyermekét, és pontosan tudja, mivel lehet lekötni a figyelmét akár órákra is, ezért olyan alapdolgokat nem sorolunk fel, mint az építőkockázás, társasozás, kártyázás, szerepjáték vagy éppen rajzolgatás. Igyekeztünk inkább olyan játékokat, foglalkozásokat összegyűjteni, amik szórakoztatnak, ugyanakkor tágítják a gyerek ismereteit, valamint amik megmutatják, hogy az internet sem csak a Facebookról szól.

Életkorilag nem válogattuk szét a listát, ráadásul úgy véljük, egy-egy játék kisebb módosításokkal, kiegészítésekkel megfelelhet egy kisebb, vagy akár nagyobb gyermeknek is. És természetesen az ötletek szabadon bővíthetők, variálhatók, inspirációnak is használd nyugodtan!
 

107 játék és foglalkozás otthonra, ha nem lehet kimenni


1. Építs bunkert kartondobozból, vagy székekből, plédekkel - képzeld azt, hogy egy lakatlan szigeten élsz, tervezd meg a mindennapjaidat

2. Játssz kincskeresőset a lakásban - itt a szülő is az, aki elrejt kisebb-nagyobb dolgokat a lakásban, és készít hozzájuk egy "térképet", de akár egy nagyobb gyerkőc is vállalhatja az elrejtést és térképrajzolást, ekkor a szülők lesznek, akik megkeresik a kincseket

3. Less be a fővárosi és a világ állatkertjeibe webkamerán, nézd meg, mit csinálnak az állatok - ehhez mutatunk néhány szuper linket:
Budapesti Állatkert »
San Diego-i Állatkert »
Houston-i Állatkert »
Washingtoni Állatkert »
Dublini Állatkert »


4. Kreatívkodj műanyag kupakokkal - Mutatunk néhány szuper ötletet, amihez csak kupakokra lesz szükséged »

5. Tanulj nyelvtörőket és rendezzetek nyelvtörő-versenyt! Nézd meg ezt a gyűjteményünket: 55 nyelvtörő gyerekeknek »

6. Nézz Mobilmeséket a Kolibri színház művészeitől
A színház művészei naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, hogy a koronavírus okozta kényszerszünet alatt se maradjanak a gyerekek színházi élmény nélkül. A Kolibri tagjai saját otthonukban, mobiltelefonnal veszik fel a MobilMeséket, melyeket a színház YouTube csatornáján és Facebook oldalán minden nap délután 3 órakor tesznek közzé.
Az eddig elkészült MobilMeséket itt találod »

7. Gyárts gyurmából menő járműveket - Mutatunk pár ötletet »

8. Készíts egyedi társasjátékot, rajzold meg a táblát és írd össze a szabályokat

9. Készíts valami menő tárgyat parafadugókból - Van is néhány tippünk, hogy mit »

10. Süss egy finom sütit vagy pizzát - keress hozzá receptet az interneten, nézd meg, van-e otthon elég hozzávaló, mérd ki, miből mennyire lesz szükség. Sőt, sütés nélküli sütiket is találsz, keress csak utána.

11. Hajtogass papírból különféle dolgokat, például sótartót vagy hajót, aztán tarts hajóversenyt a fürdőkádban - Így készül a hajó, a kocka vagy a sótartó »

12. Piknikezz a nappaliban: teríts meg egy nagy kendőn, vidd oda az evőeszközöket, tányérokat, aztán invitáld be a családot - később lefestheted vagy lerajzolhatod, milyen volt

13. Készíts kartondobozból játékokat - 21 elképesztően ötletes fotós tippünk van, nem is bonyolultak »

14. Játssz szókeresőset, jó móka és a helyesírást is fejleszti - Van rá egy tuti app »
Ha nem tölt be, keress rá a Google Play-en vagy az App Store-ban így: "Szókereső" és ezt töltsd le:



15. Tarts a családdal közös moziestet popcornnal - készíts hozzá jegyeket, szedj belépőt, teremtsd meg a helyszínt. De akár rövid ismertetőt is tarthatsz a filmről, utánakereshetsz a színészeknek, plakátot tervezhetsz

16. Nézd meg Londont vagy Sanghajt egy óriási felbontású fotón - ha tekered az egeret, bele tudsz nagyítani, bámulatosan részletgazdag - keress rajta embereket és nézd meg, mit csinálnak, találd ki a történetüket. Vagy képzeld azt, hogy idegen űrhajós vagy, és szépen lassan közelítesz a városokba: hogyan írnád le az élményeidet?
Itt találod Londont »
Itt találod Sanghajt »

17. Rajzold meg a családfádat, akár régi fotókkal kiegészítve - ehhez megkérdezheted a nagyszülőket is telefonon, meséljenek a testvéreikről, szüleikről

18. Készíts árnyékszínházat és tervezz meg egy előadást - Mutatjuk, hogyan kell csinálni »

19. Ugróiskolázz a szobában vagy a folyosón - legegyszerűbb festő-ragasztószalaggal (maszkolószalag) "megrajzolni" a pályát

20. Nézegess régi fotókat a Fortepan gyűjteményéből - nagyobbak válasszanak egy fotót, és írják meg a történetét, használják a fantáziájukat; vagy tervezz meg egy kiállítást 10 letöltött fotóval, mutasd be a képeket a "közönségnek"

21. Kísérletezz otthon - Ebben a videóban 5 szuper kísérletet találsz:



22. Beszélj eszperente nyelven egy napig

23. Rajzold meg a lakókörnyezeted térképét

24. Hajtogass többféle papírrepülőt, és teszteld, melyiket lehet legmesszebb röptetni, mérd is meg, milyen messze repülnek - 4 különféle repcsi hajtogatását mutatjuk »

25. Forgass kisfilmet a telefonoddal a család életéről vagy akár kitalálhatsz bármilyen történetet

26. Írj le egy napon át minden jelzőt (melléknevet), amit csak te vagy a család használ - készíts toplistát, melyik 3-at használtátok legtöbbet

27. Ország-városozzatok a szülőkkel vagy testvérekkel

28. Készíts interjút a család tagjaival, mindenkinek tedd fel ugyanazt az 5 kérdést - aztán rendezd össze egy táblázatba, ki mit mondott

29. Menj el egy múzeumba virtuálisan és írj belőle élménybeszámolót
Aquincum virtuális túra »
Mezőgazdasági múzeum virtuális túra »
British Museum virtuális túra »
(angolul)
Párizsi Louvre virtuális túra »

30. Tedd a kedvenc tárgyad a napra, és fess csendéletet

31. Írj levelet egy marslakónak - mit mondanál neki magadról, a családodról, a földi életről, ha csak 10 dolgot írhatnál le neki?

32. Rendetlen az íróasztalod? Készíts házilag szuper írószertartókat - Itt van 10 tipp hozzá »

33. Süss anyukáddal egy finom házi pizzát, reszelj sajtot, nyújtsd a tésztát - utána emlékezetből írd le a munkafolyamatot: mi után mi történt? Rajzolhatsz is hozz!

34. Készíts nyomdát radírból, szivacsból - Nézd csak, így kell »

35. Tarts befőttesüveg-koncertet. Legalább 8 üres befőttesüveget tölts meg különböző mennyiségű vízzel. Állítsd őket egymás mellé, majd egy faütővel (fakanál) szólaltasd meg a dallamokat. Ha sikerül, akkor egyszerűbb gyerekdalokat is el tudsz rajtuk játszani, mint például a Boci, boci tarkát.

36. Fűzz nyakláncot pillecukorból / pattogatott kukoricából / puffasztott kukoricából / száraz szarvacska tésztából

37. Készítsd só-liszt kézlenyomatot - Így kell »

38. Tanulj meg valamit, amit nem tudsz: cipőfűzőt bekötni, nyakkendőt kötni, szöget beverni, varrni, kötni, fonni, jó móka! De új szavakat is megtanulhatsz, minden napra 1-1 új szót.

39. Tanulj meg egy bűvésztrükköt és kápráztasd el a családot - Itt egy jó kis videó:



40. Szülőknek, ha vannak testvérek: állíts össze egy mini-vetélkedőt olyan kérdésekkel, amik a lakás alapján megválaszolhatók (pl. sorolj fel 3 dolgot, ami piros; milyen tárgy nincs a konyhaasztalon; hány ablak van a lakásban, stb.). A gyerekek nyugodtan keresgélhetnek, nézelődhetnek a lakásban, hogy megválaszolják a kérdéseket

41. Vágj ki régi magazinokból képeket, ragaszd be és rendszerezd azokat füzetbe témák szerint, például: állatok, időjárás, lakberendezés, divat

42. Nézd meg, hogyan működik egy farm (minimális angoltudás kell hozzá) - kattints arra, amit meg akarsz nézni, és ha elindul a videó, az egérrel jobbra-balra tudod húzni a képernyőn a látványt - Nézd meg itt »

43. Rendezz divatbemutatót - nagyobbaknak: keress rá egy korszak jellemző ruháira az interneten, és próbáld azokat megvalósítani az otthoni ruhatáraddal (vagy anyu-apuéval)

44. Nézz szuper természetfilmeket ingyenesen online - A Filmdzsungel Stúdió ingyenessé tette számos természetfilmjét, dokumentumfilmjét, érdemes innen válogatni »

45. Játssz filmkritikust: nézz meg egy filmet, és utána elemezd. Mi tetszett benne, mi lehetett volna jobb is, a végén ajánld egy célközönségnek (Ugyanezt lehet könyvvel is)

46. Készítsd ABC-s tornagyakorlatokat (kisebb gyereknél a szülő, nagyobb gyereknél bízd rá az ötletelést) - az abc minden betűjéhez írj egy-egy gyakorlatot (pl. 5 gugolás, 3 szökdelés, 2 fekvőtámasz, fuss ki a konyháig és vissza...) , és a családban mindenki a saját nevét "kirakva" elvégzi a gyakorlatokat

47. Nézd meg az Egyszer volt, hol nem volt, az Élet sorozat részeit, remekül feldolgozza az emberi szervezet működését - utána ellenőrizd le a bioszkönyvedben, amit hallottál

48. Írj karanténnaplót - hogyan telnek a mindennapok, mit szoktál csinálni, milyen kint az időjárás, hogy érzed magad

49. Oldj meg játékos feladatokat http://www.okosdoboz.hu oldalon

50. Ha nem volt elég az állatnézegetésből, nézz állatos webkamerákat: a több mint 100 élő kamera között van itt kiskutyás, cicás, majmos, és még sok minden más webkamera - naplózd a látottakat »

51. Nézz be az Almásy-kastélyba vagy a gyulai várba, most virtuális túrán járhatod be a termeket.
Gyulai Almásy kastély virtuális túra »
Gyulai vár virtuális túra »

52. Írj egy verset a kedvenc állatodról - figyelj a rímekre és a szótagszámra (ha nehezebben megy, vedd alapul a Birka-iskola című verset - nézd a sorok végén a rímeket, és számold meg, egy sorban hány szótag van - ennek segítségével te is tudsz hasonlót írni)

Weöres Sándor:A birka-iskola
Egyszer volt egy nagy csoda,
neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott,
így hát egy se ment oda,
meg is szűnt az iskola.

53. Keresd meg Google Maps-en a kedvenc helyeidet: az iskolád, a játszóteret, a nagyi házát - ha van testvéred vagy a szüleid ráérnek, versenyezzetek: ki talál meg előbb egy bizonyos épületet, utcát?

54. Szereted a szabadulószobákat? Akkor keress rá a "Can you escape the 100 rooms" ingyenes appra, töltsd le a telefonodra, és játszd végig. Tele van szuper logikai rejtvényekkel, sőt, még a matektudásodra is szükség lehet.
 

És ha még mindig nem elég, nézd meg korábbi cikkeinket:


55-70. 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek - Benti játékok »

71-90. 20 benti játék, nem csak rossz időre - Próbáljátok ki mindet »

91-107. 17 zseniális benti játék, amihez nem kell semmilyen különleges eszköz »

Olvasd el ezt is!
Tavaszi bakancslista gyerekes családoknak: A legszebb virágos kirándulóhelyek az országban, ahova menjetek el! »


Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.03.20