"Ilyen még Budapesten nincs, csak vadasparkokban" - Megnyílt a főváros első mókus- és madárparkja Újpesten

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Megnyílt a Mókaliget, Budapest első mókus- és madárparkja Újpesten, ahol mókusokat, madarakat lehet megfigyelni a természetes élőhelyükön. Megnyílt a Mókaliget, Budapest első mókus- és madárparkja Újpesten, adta hírül a negyedik kerület alpolgármestere, Bedő Kata a Facebook-oldalán.

Mint elmondta, januárban, egy vaddisznórongálást követően fogalmazódott meg az igény, hogy az Ugró Gyula soron található mókusetetőknél egy biztonságos parkot hozzanak létre, ahol bárki megfelelő körülmények között etetheti és csodálhatja az állatokat.



Mókaliget a mókusok és madarak megfigyelésére
Pár hét alatt, nemrégiben elkészült a Mókaliget névre keresztelt terület, ami nemcsak a kerület, hanem a főváros első mókus -és madárparkja is, ehhez hasonlóak csak vadasparkokban léteznek.

Az apró liget új, fából készült etetőket és itatókat kapott, de rovarhoteleket és sün-házakat is kihelyeztek, így a Farkaserdő apró lakói közül mindenki békés menedékre lelhet itt, évszaktól függetlenül.



A gyermekek és felnőttek számára kialakított közösségi tér pedig lehetőséget ad, hogy egy kis eledelt helyezzenek ki az állatoknak vagy akár csak megfigyeljék őket, mindezt biztonságos, idilli környezetben.

Laci bácsi, a mókusok védelmezője
A kialakításban részt vett az a "mókusos" Laci bácsi is, aki már hosszú évek óta lelkes gazdája az ide érkezők mókusoknak és madaraknak. Mint Laci bácsi elmondta, a mókusoknak külön neveket is adott, bár akkor már bajban van, ha meg kell mondania, melyik melyik, hiszen "mindegyik egyforma". Azt is hozzátette, eredetileg azért csinálta a mókusetetőt, hogy a gyerekek jobb kedvvel menjenek reggelente iskolába, mert "a Robival, a Rudival, a Ricsivel, meg a Cigánkával itt találkoznak".



Laci bácsi mesélte el azt is, hogy a területen több tucat madárfajta is megtalálható. Ezek megismerésére egy információs táblát helyeztek ki, QR-kóddal ellátva, így a kód beolvasása után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról kaphatnak az érdeklődők részletes információt a madarakról.



A mókusokat egyébként leginkább reggel 7 és 8 óra között lehet látni, amikor Laci bácsi megeteti őket, így érdemes erre az időszakra tervezni a kiruccanást az újpesti Ugró Gyula soron lévő Mókaligetbe, a belépés ingyenes.

Forrás: Facebook/Bedő Kata

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2023.03.28