Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Felhőcske és Bodza, Medox és Gyécsa - divatos, de érdekes nevek - Szülők Lapja

Felhőcske és Bodza, Medox és Gyécsa - divatos, de érdekes nevek


Számos érdekes, sőt idétlen nevet is akarnak adni időnként gyermeküknek egyes szülők. Akadt például, aki Radiátornak szerette volna keresztelni a kicsit, amit persze a hivatal elutasított.

Szerző: Szülők lapja
2013-04-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Botond, Zsombor, Balázs, Zétény, Bendegúz. A statisztika szerint idén ezeket a neveket adták gyakran Magyarországon fiúknak. A lányoknál különösen kedvelt volt a Zoé, a Míra, a Csenge, a Léna, a Jázmin. A választható keresztnevek listája bőséges: Abától Zsülienig, Abéliától Zsüsztinig. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTANYI) által kiadott hivatalos utónévkönyvben találhatókból szemezgethetünk. Ettől függetlenül bárki jegyeztethet be új keresztnevet.

Ehhez a helyi anyakönyvi hivatalhoz kell benyújtani indoklással ellátott kérelmet, és kétezer forint térítési díjat megfizetni. A hivatal a levelet továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, ahonnan bírálat után értesítik a Nyelvtudományi Intézetet. Ők azt visszaküldik a tárcának, onnan pedig hivatalos papírt küldenek az anyakönyvvezetőnek, aki szintén felad egy levelet a szülőknek. Célszerű tehát időben megtenni a szükséges lépéseket, ha az utónévkönyvben nem szereplő nevet szánunk a kicsinek, hiszen az ügyintézés akár fél évig is elhúzódhat.

Érdekes nevekkel az Egri Anyakönyvi Hivatalban is gyakran találkoznak.
– Vannak, akik a sok anyakönyvezhető név közül sem tudnak választani, de előfordul, hogy valláshoz kapcsolódóan szeretnének nevet adni gyermeküknek – mondja Farkasné Bakondi Piroska anyakönyvvezető. – Egerben az idén anyakönyvezett különleges fiúnevek a Bercel, Medox, Brendon, Kadocsa, Nikolasz, Manassé és Norman, a lánynevek közül az Oxána, a Tatjána, az Elina, a Bodza, a Lora, az Amira és az Eugénia érdemel említést.
 
Ragó Boglárka füzesabonyi anyakönyvvezetőtől megtudtuk: környékükön a régi magyar nevek divatosak, például a Hunor, az Attila. Gyöngyösön sok kislány lett Hanna, Panna, Anna. Különleges nevet választottak gyermeküknek Kálban Bányai Letícia szülei. Az édesanyának diákként volt egy Letícia nevű szobatársa, és nagyon megtetszett nekik ez a név.
Érdekes utónevek napjainkban

Lány: Ajándék, Amarillisz, Cicelle, Fahéj, Hófehérke, Küllikki, Őzike, Perpétua, Szindi, Szixtina, Xenodiké, Zizi, Larissza, Kreszencia, Csinszka, Niké, Amarilla, Bodza, Felhőcske.
Fiú: Antónió, Bonaventúra, Bors, Gotlíb, Gyécsa, Manó, Nepomuk, Oldamur, Rokkó, Szofron, Zserald, Tege, Brendon.
– Az anyakönyvezhető nevek jegyzéke havonta frissül, az előző hónap alapján kérvényezett, általunk javasolt nevek alapján. A rendszerváltozás előtt bármilyen nevet engedélyeztek, 2009-ig pedig egyéni elbírálás alapján biztosítottuk a névadást. 2010 januárjában átnézték a listát, és kikerültek belőle nevek. A nemzetiségi névjegyzékben megtalálható a kisebbségi önkormányzatoknál engedélyezett keresztnevek további jegyzéke – tudtuk meg Raátz Judittól, a MTANYI tudományos főmunkatársától.
 
Léda két különleges keresztnevet is kapott

Az öt és fél éves Gruber Léda Aisa szüleit azon túl, hogy tetszettek nekik ezek a nevek, más is befolyásolta a választásban.
– Apukájával mindketten imádjuk Adyt – mondja Handó Katalin, a kislány édesanyja. – A Csinszkán is gondolkodtunk, de végül a Léda mellett döntöttünk, hiszen ha valaki olyan érzéseket ki tudott váltani egy emberből, mint Léda egy ilyen zseniális költőből, akkor valóban különleges egyéniség lehetett. A második keresztnevet először Ajsának szerettük volna bejegyeztetni, ez egy szép, régi magyar név, de aztán i-vel lett anyakönyvezve. A hivatalban azt mondta az ügyintéző, hogy harminc év alatt egyetlen ilyen nevet sem jegyzett be, azon a héten pedig kettőt is. Érdekes az is, hogy amikor a kislányomat kereszteltük, pont volt ott egy másik kisbaba is, aki a Léda nevet kapta.

Forrás: heol.hu

Utónevek babáknak: a Magyarországon anyakönyveztethető keresztnevek - névnapok és a nevek jelentései >>


Címkék: nevek, anyakönyvezhető név, utónév, keresztnév

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az anyakönyvezés szabályai

A Magyarországon élők névviselését az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet szabályozza. E rendelet 30.§-ának (5) bekezdése kimondja: "Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről

tovább a cikkre
A baba utónevének megválasztása

Hamarosan itt a trónörökös és még nem tudjátok, hogy hogyan is nevezzétek? Melyik név illene leginkább a vezetéknévhez és melyik a leendő baba elképzelt személyiségéhez?! Ne legyen túl gyakori, de ne is legyen egy szappanopera hősének a keresztneve?! A választék hatalmas, de mire is figyeljünk oda?

tovább a cikkre
Anyakönyveztetési eljárás

A baba nevének kiválasztása nagy, de igazán kellemes feladat. Próbálgatni a vezetéknévhez, elképzelni, hogy vajon mennyire illik majd a babánkhoz, mikor lesz a névnapja, ez mind izgalmas, örömteli "játék". Ha nem egy régi, bevált nevet szeretnénk, akkor viszont fontos leellenőrizni, hogy anyakönyvezhető-e a kiválasztott név!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonyapüré

Paradicsomos burgonyapüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kisbaba részére: 100 gramm burgonya 1-2 db friss paradicsom 1 kis zellerlevél 1 teáskanál olaj

Recept:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát beletesszük egy kis lábosba. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a burgonyát éppen ellepje. Forrástól számítva 15-20 percig lassú tűzön puhára főzzük. Közben a friss paradicsomokat nyersen átpasszírozzuk egy szűr(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Hármast kapott a dolgozatára, ezért megkéselte tanárát a 17 éves győri diák - Most hoztak ítéletet az ügyben

vissza vissza