Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Tragikus hirtelenséggel elhunyt Tunyogi Erzsébet, a Tunyogi Gyógyító Játékterápia megalkotója - 64 éves volt - Szülők Lapja

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Tunyogi Erzsébet, a Tunyogi Gyógyító Játékterápia megalkotója - 64 éves volt

Szülőklapja kép2019. december 6-án, életének 64. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt Tunyogi Erzsébet, a Tunyogi Gyógyító Játékterápia (TGYJ) kidolgozója, konduktor, pedagógiai előadó.

Szerző: Szülők lapja
2019-12-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2019. december 6-án, életének 64. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt Tunyogi Erzsébet, a Tunyogi Gyógyító Játékterápia (TGYJ) kidolgozója, konduktor, pedagógiai előadó, közölték a Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat honlapján.

Munkásságának kezdetei
Tunyogi Erzsébet 1955-ben született, 1975-ben a Pető Intézetben konduktor hallgatóként kezdte főiskolai tanulmányait, és itt találkozott először sérült gyerekekkel is - mint később írja, elfogadóan és segítő szándékkal élte meg a találkozást.

Első diplomáját 1980-ban szerezte konduktorként, a másodikat a Szegedi Tudományegyetemen (volt JATE)  mint pedagógia előadó tanár. 1980 és 1986 között kezdte meg a Szabadsághegyi Gyermekgyógyászati Intézet Fejlődésneurológia és Neurohabilitációs Osztályán a játékterápia alapjainak kidolgozását, amit a neurohabilitáció és a rehabilitáció orvosi alapelveinek figyelembe vételével, valamint pedagógiai és pszichológiai ismeretek együttes alkalmazásával alkotott meg.

A játékterápia mint módszer
Tapasztalataik nagyon biztatóak voltak, ezért bátran szembementek az addigi terápiás módszerekkel, különös tekintettel arra, hogy a halmozottan sérült gyermekeknek akkor még egyáltalán nem volt kidolgozott fejlesztési terve - újszerű módszeréről az 1990-ben jelent A gyógyító játék című könyvében írt.

A játékterápia mint módszer elterjedésének legfontosabb eredménye a szemléletváltás volt: soha többet nem lehetett a sérült gyermek fejlesztéséből kihagyni a játéktevékenységet mint az emberi tevékenység alapját. A játékterápiás módszer elterjesztésével kihagyhatatlanná vált a család, családgondozás, családterápia, hiszen a működéséhez a szülőt is "játszó emberré" kellett tennie, hogy hatékonyan tudjon foglalkozni a gyermekével.

A család és gyermek megítélésében is új szemléletet vezetett be: a feltétel nélküli elfogadást, a szolidaritást, az empátiát és az életen át tartó tanulást.

A Tunyogi Gyógyító Játékterápia (TGYJ)
A gyógyító játékterápia alkalmas arra, hogy központi idegrendszeri és genetikai károsodott csecsemők és gyermekek korai fejlesztését eredményesen ellássa. Alkalmazása kiemelt eredményeket mutat a koraszülött csecsemők és az egész testre kierjedő tónustalansággal (generalizált hypothonia) született csecsemőknél és gyermekeknél. A koraszülött gyermekeknél a TGYJ alkalmazása az iskolai előmenetelben is kiemelt tanulási eredményeket hozott.

Minden esetben a terápia a szülők közvetlen együttműködésével történik. A korán elkezdett fejlesztések hozhatják meg a legjobb eredményt - a korai fejlesztés a későbbi életminőségét nagyban befolyásolhatja.Tanítói munkássága
A 16. kerületi önkormányzat által fenntartott és 1986-tól általa vezetett intézményben már korai fejlesztő csoportjai voltak, ahol az addig már elemeiben kidolgozott játékfeladatokban elvégzett terápiás megoldásokat alkalmazta.

Később az önkormányzati intézmény részleget megszüntették, és 1991-től alapítványként működött, melynek neve: Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház Alapítvány a Halmozottan Sérült Gyermekekért. 2005-től az Alapítvány intézményfenntartóvá vált, melynek neve "Tunyogi Gyógyító Játszóház" Korai Fejlesztő és Gondozó, Fejlesztő Felkészítő Központ. Az Alapítvány által fenntartott intézmény jelenlegi neve Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Drámapedagógia Szakán 1992-93-tól 2005-ig posztgraduális és nappali képzés keretében mint óraadó tanár évi átlagosan 100-150 hallgatót tanított a játékterápiára, valamint pedagógia szakos előadó tanár egyetemi végzettsége miatt és pszichoterápiás szaktanfolyami végzettségével alapozó tantárgyakat - mint didaktika, neveléselmélet, neveléstörténet, játékelmélet, személyiség elmélet - is oktatott.

2005-től kisebb-nagyobb megszakításokkal egy-egy csoportnak tanította a játékterápiát. Ezen kívül 3 éven keresztül, az adott év államvizsgázóinak szakdolgozatát mint külső bíráló és kérdező tanár végezte. Az ELTE Óvodapedagógus szakán - mint óraadó tanár - játékterápiát tanított 1992-től 2012-ig kisebb-nagyobb megszakítással. 2019-ben pedig egy félévig tanította a Kaposvári Egyetem gyógypedagógus-képzésének hallgatóit is

Előadások, a módszer népszerűsítése
Azokat a gyermekeket, akiknél részképesség zavar van vagy a sérülésük nem összetett, úgynevezett normál óvodai és iskolai csoportokban integrálják, ezért külön szaktanfolyamokat tartott az óvodapedagógusoknak és tanítóknak.

1991-től 2007-ig hatalmas előadói termeket megtöltve hirdette a sérült gyermekről és családjáról az új befogadó, elfogadó szemléletet és országszerte bemutatta a játékterápiát, valamint a hozzá kapcsolódó családterápiát. Gyógyító játék a családban című könyvét 1995-ben adták ki, amely szintén lezárt egy korszakot a játékterápia kidolgozásában.

2019-ben pedig megjelent Tunyogi Erzsébet életművét összegző legújabb könyve Tunyogi Gyógyító Játékterápia sérült gyermekek fejlesztésére címmel a Tunyogi Gyógyító Játszóház Alapítvány gondozásában.

Elismerések
Munkáját az elmúlt évtizedekben több helyen is elismerték:
- 1990. "Nehéz feladatának kiemelkedő szakmai hozzáértéssel és nagy gyermekszeretettel történő végzéséért" osztályvezetői dicséret
- 1996. Köztéri játszóterek vagy egyéb játékformák pályázat különdíja
- 2005. Példakép Díj Pannon GSM Alapítvány

"Az elmúlt évtizedek során számos csodával találkoztunk olyan gyermekeknél is, ahol az orvosok nem biztatták a családokat, de a szülő hite és a játékterapeuta elkötelezett szakértői munkája a több évig tartó fejlesztés során meghozta a kívánt eredményt. Csodát ugyan nem ígérhetek, de a játékterápia a gyermek harmonikus lelki fejlődését és sérüléseinek teljes és/vagy részleges megszüntetését minden esetben biztosítja." - hangsúlyozta lapunk szakértőjeként, a Szülők Lapja oldalain az elmúlt években több cikke is megjelent.

Ez is érdekelhet!
Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre: Egy koraszülött baba sikertörténete a Tunyogi módszerrel »


Forrás, fotó: tunyogi.hu, szuloklapja.hu

Címkék: tunyogi erzsébet, tunyogi módszer, játékterápia, korai fejlesztés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában - A rendőrség ennyit árult el a történtekről
Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában - A rendőrség ennyit árult el a történtekről

Késelés történt egy győri középiskolában. Az eset állítólag a győri Jedlik Ányos középiskolában történt, a tettes egy diák, az áldozat pedig egy tanár. Ennyit lehet tudni a történtekről.

tovább a cikkre
A debreceni négyes ikreket ma végre hazaengedték a kórházból! - Tündéri fotó készült az 5 hetes babákról
A debreceni négyes ikreket ma végre hazaengedték a kórházból! - Tündéri fotó készült az 5 hetes babákról

Hazamehettek végre a kórházból a debreceni négyes ikrek, akik jó egy hónappal ezelőtt születtek a terhesség 32. hetében. Ennek örömére friss fotó is készült a boldog szülőkről és a picikről.

tovább a cikkre
Nem hajlandó bevenni a gyerek a gyógyszert? - Ez az anyuka zseniális trükkel oldotta meg a feladatot
Nem hajlandó bevenni a gyerek a gyógyszert? - Ez az anyuka zseniális trükkel oldotta meg a feladatot

Bár az ember szülőként igyekszik elkerülni, hogy gyógyszert kelljen adnia a gyermekének, azért vannak olyan esetek, amikor szükséges. Egy anyuka most előállt egy zseniális trükkel, ami szerinte minden alkalommal beválik.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Savanyú krumplifőzelék

Savanyú krumplifőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 szem burgonya fél pohár tejföl (20%-os) egy fél citrom leve só bors 3 babérlevél

Recept: A burgonyákat felkarikázzuk, és babérleveles sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt, a babérleveleket a főzővízből kivesszük, és a víz nagy részét a burgonyáról leöntjük.
(Tényleg csak egy egész kevés vizet hagyjunk meg, különben a f(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza