Fogyni akarsz? Akkor egyél bőséges reggelit és kevesebb vacsorát! - Miért vezethet elhízáshoz a reggeli kihagyása?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Fogyni akarsz? Akkor egyél bőséges reggelit és kevesebb vacsorát! - Miért vezethet elhízáshoz a reggeli kihagyása? Nem véletlenül szól úgy a mondás, hogy "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus" - ennek igazságát most tudományosan is bebizonyították. Nem véletlenül szól úgy a mondás, hogy "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus" - most ennek igazságát tudományosan is bebizonyították.

2x annyi kalória ég el, ha reggelire eszel bőségesen
Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet - derítették ki német kutatók a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

- Eredményeink azt mutatják, hogy a reggelire elfogyasztott étel, függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz, kétszer akkora diéta indukálta termogenezist (DIT) idéz elő, mint ha ugyanazt az ételt vacsorára fogyasztanánk el - idézte Juliane Richtert, a Lübecki Egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.



A DIT azt a kalóriamennyiséget tükrözi, amelyet a szervezet eléget annak érdekében, hogy feldolgozza és megeméssze az elfogyasztott ételeket, és megmutatja azt, milyen jól működik a szervezet anyagcseréje, és az miként különbözik az étkezések időpontjától függően.

Reggelire többet, vacsorára kevesebbet
A kutatók 16 embert vizsgáltak, akik először alacsony kalóriaértékű reggelit és magas kalóriaértékű vacsorát fogyasztottak, majd fordítva is megnézték a kalóriabevitelt.

Kimutatták, hogy azonos kalóriafogyasztás 2,5 magasabb diéta indukálta termogenezist idézett elő reggel, mint este, akár magasabb, akár alacsonyabb kalóriaértékű ételek elfogyasztása után. Az élelmiszer okozta vércukorszint- és inzulinkoncentráció-emelkedés ráadásul kisebb volt reggeli, mint vacsora után.

Ha kevés a reggeli, megnő az édesség utáni vágy
Azt is kimutatták a szakemberek, hogy alacsonyabb kalóriaértékű reggeli fogyasztása növelte az étvágyat, különösen az édességek iránti vágyat.

- Azt tanácsoljuk, hogy az elhízott betegek, csakúgy mint az egészséges emberek, inkább nagy reggelit fogyasszanak, mint nagy vacsorát, hogy csökkentsék testsúlyukat és megelőzzék az anyagcserezavar okozta betegségeket - mondta Richter.

Ez is érdekelhet!
A gyerekek többsége nem reggelizik, pedig nagyon fontos lenne! - Mit tehetsz szülőként? »


Forrás:MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.02.25