A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni? Terjed a koronavírus, tombol az influenza, mit lehet tenni, hogy elkerüljétek a megfertőződést? Pánik helyett a legfontosabb, hogy megtanulj helyesen kezet mosni és erre a gyermekedet is megtanítsd - mutatjuk, hogyan csináld! Terjed a koronavírus, tombol az influenza, mit lehet tenni, hogy elkerüljétek a megfertőződést? Pánik helyett a legfontosabb, hogy megtanulj helyesen kezet mosni és erre a gyermekedet is megtanítsd. Ebben segít most a Semmelweis oktatóvideója, melyben Csima Zoltán, az Epidemiológiai tanszék tanársegédje mutatja be a megfelelő technikát.

A vírusok elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha odafigyelünk az alapvető higiéniás szabályokra - ezt hangsúlyozza egyebek közt a WHO, a UNICEF és a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni?

Hogy mik ezek a szabályok? Például, hogy könyökhajlatba tüsszentünk, nem nyúlkálunk az arcunkhoz piszkos kézzel, és naponta többször is alaposan kezet mosunk.

A helyes kézmosási technikát most egy videóból is megismerheted: a pár perces videóban elhangzik, a helyes kézmosási technika 6 mozdulatból áll, ezzel tudjuk garantálni az egész kézfelület megtisztítását - és sajnos a tapasztalat azt mutatja, nagyon kevesen szánják rá azt a 20-30 másodpercet, hogy alaposan megtisztítsák a kezüket.

Így kell helyesen kezet mosni!
- Engedd meg a csapot, majd - lehetőleg langyos vízzel - nedvesítsd be a kezed
- Nyomj elegendő szappant a tenyeredbe
- Oszlasd el a szappant a tenyéren, a tenyér hátsó felén, az ujjak között, az ujjak végén, illetve külön a hüvelykujjat is mosd meg - ez a folyamat kb. fél percig tartson
- Ezt követően bő vízzel öblítsd le a kezed
- Végül - még mindig folyatott víznél - tépj egy adag papírtörlőt, töröld meg a kezed, majd ezzel a papírtörlővel zárd el a csapot, így elkerülheted, hogy ismét beszennyeződjön a kezed

A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni?

A következő helyzetekben mindig moss kezet:
- Mosdóhasználat előtt és után
- Étkezés előtt és után
- Tömegközlekedési eszköz használata után
- Forgalmas, emberekkel teli hely elhagyása után - hazaérkezéskor főleg (orvosi rendelő, pláza, bank, edzőterem, iskola...)

Amennyiben alkoholos fertőtlenítő folyadék van csak kéznél, ugyanúgy járj el, mint vizes-szappanos kézmosásnál - azaz 20-30 másodperc alatt oszlasd el a tenyeredbe kinyomott mennyiséget a kézfejeden, ujjak közt, ujjak végén és a hüvelykujjon, ennyi idő alatt ki tudja már fejteni a hatását.

Nézd meg videón is a helyes kézmosási technikát!



Forrás, képernyőfotó: Youtube

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.02.27