Azért nem hordasz maszkot, mert nehezen kapsz benne levegőt? - Egy intenzíves doki bebizonyította, hogy ez csak kifogás!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Azért nem hordasz maszkot, mert nehezen kapsz benne levegőt?  - Egy intenzíves doki bebizonyította, hogy ez csak kifogás! Egy angol orvos igyekezett bebizonyítani, hogy bizony a maszk alatt is rendesen lehet levegőt venni. Ilyen eredménnyel zárult a kísérlete! A koronavírus elleni védekezés egyik eleme, hogy többek közt Magyarországon is kötelező viseletté lépett elő a szájmaszk, legalábbis az üzletekben, bankokban, tömegközlekedési eszközökön.

A maszkviselés, ahogy az köztudott, nem azt védi meg a vírusfertőzéstől, akin maszk van, hanem a többi embert - ám ha mindenki hordja, akkor sokkal kisebb esélye van bármilyen vírusnak a terjedésre.

Sokan mára hitkérdést csináltak az egész Covidos pandémiából, és tiltakozásképp nem hordanak maszkot, míg mások ugyan hordanák, de - főleg, hogy itt a kánikula - ódzkodnak a viselésétől, mondván, nem kapnak benne levegőt.

Nem fogy el a levegő
Éppen ezért egy angol - egyébként az intenzív osztályon dolgozó - orvos igyekezett bebizonyítani, hogy bizony a maszk alatt sem lép fel hypoxia, azaz oxigénhiányos állapot. Tom Lawton összesen 35,5 kilométert futott le maszkban, ezalatt pedig folyamatosan monitorozta a vére oxigénszintjét egy ujjra csíptethető kis műszerrel.



- A maszkot nem vettem le a futás alatt (nem ettem, nem ittam közben), az oxigénszintem pedig folyamatosan 98%-on volt, akárhányszor ellenőriztem - osztotta meg a Twitteren kísérletének eredményét, illetve 6 videót is feltöltött a Youtube-csatornájára bizonyítékképpen.

Mint később a CNN-nek elmondta, azért érezte szükségét egy ilyen tesznek, mert felháborította, hogy olyanok panaszkodnak levegőhiányra és nehéz légzésre a maszk alatt, akik egy íróasztal mögött ülnek, és semmi fizikailag megerőltető munkát nem végeznek. Ő pedig fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy maszkot viselni biztonságos, és fontos eszköz a koronavírus elleni védekezésben.

Lefutott 35,5 kilométert
Ezért aztán egy háromrétegű szövetmaszkkal az arcán először lefutott közel 13 kilométert, majd munka után még 22,5 kilométert. Bár elismerte, hogy a maszkviselés kényelmetlen, ugyanakkor nem gátolja az oxigénfelvételt.

- Nem gondolom, hogy pusztán a maszkviseléssel megoldható a vírushelyzet. Fontos, hogy tartsuk a biztonságos távolságot, mossunk gyakran kezet és ezenkívül persze hordjuk a maszkot is - hangsúlyozta.

Forrás: CNN
Képernyőfotó: Youtube/Tom Lawton

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.08.10