Sokszor a szülők teszik ki internetes bántalmazásnak a gyermekeiket! - Mit tehetsz, hogy ezt elkerüld?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Sokszor a szülők teszik ki internetes bántalmazásnak a gyermekeiket! - Mit tehetsz, hogy ezt elkerüld?

Sokszor a szülők teszik ki gyermekeiket az online bántalmazás veszélyének, mert nem ismerik kellőképpen az internet veszélyeit - ez derült ki egy online kutatásból, melyben több mint ezer szülőt kérdeztek meg.

Sokszor a szülők teszik ki gyermekeiket az online bántalmazás veszélyének, mert nem ismerik kellőképpen az internet veszélyeit - közölte az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése alapján a szervezet ügyvezető igazgatója november 19-én, csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hiányos öltözetű vagy meztelen képet is posztolnak a gyermekükről
Az online kutatásban 1371 szülőt kérdeztek meg. Kiss Gergely azt mondta: a megkérdezett szülők tizede tett már ki hiányos öltözetű vagy meztelen képet gyermekéről az internetre. Fontos tudni, hogyha egy képet hozzáférés-korlátozás nélkül tesznek ki, akár pedofil oldalakra is kikerülhet - hangsúlyozta.

Az igazgató szerint az is aggályos, hogy a gyermek nem tudja elmondani, engedélyezi-e a róla készült kép megosztását, és később szembesülnie kell azzal, milyen tartalmak vannak fent róla az interneten.



A felmérés eredménye számokban:
- 10-ből 6 szülő a közösségi médiában széles nyilvánosság előtt oszt meg fotókat kiskorú gyermekéről
- Csupán a szülők harmada posztol fotót a gyermekéről zárt csoportban vagy csak ismerősöknek
- A szülők 93 százaléka olyan fotókat tesz ki, melyen a gyermek felismerhető, csupán 7 százalék jár el ellenkezőleg
- 10-ből 1 szülő osztott már meg olyan tartalmat, amin részlegesen vagy teljesen meztelen volt gyermeke
- Majdnem minden második felnőtt posztolt már életében olyan képet, amin gyermeke kiskorú barátai is szerepeltek, a szülők harmada azonban ehhez nem kért engedélyt az ismerős gyerektől vagy annak szüleitől

Olvasd el ezt is!
Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről az interneten! - Hogyan árt gyermekednek a sharenting? »


Kevés szülő használ szülői felügyelet programot vagy reklámblokkolót
A felmérésből kiderült az is: a szülők nagy része tudja, hogy az internet hordozhat veszélyeket, és a gyermek interneten töltött idejét korlátozza is, a minőséget viszont kevésbé. Kevés szülő használ például reklámblokkolót vagy szülői felügyelet programot - fűzte hozzá.

Ráadásul miközben minden szakember hangsúlyozza, hogy a gyerekkel beszélgetni kell az internet veszélyeiről, a felmérésből kiderült, a szülők fele egyáltalán nem hozza ezt szóba, sőt, minden tizedik szülő úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem is érdekli a téma.

Fontos a szülői példa
Kiss Gergely beszélt arról is, hogy nagyon fontos a szülői példamutatás, hiába várja a szülő a gyerekétől, hogy tudatosan használja az internetet, ha ő maga nem tanúsít ilyen magatartást.

Forrás: MTI, sos.hu
Fotó: Rawpixel


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.11.19