"A fuldoklás egy drámaian csendes esemény" - 10 egyértelmű jel, hogy valaki az életéért küzd a vízben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A vízbefúlás a legtöbb esetben megtévesztően csendes esemény. A vízfelszín karokkal történő erőteljes csapkodása és a hangos kiáltozás, azaz a vízbefúlás drámai jelzései, amiket a televízióban látunk, a való életben ritkán fordulnak elő, mondja a szakember. Mario Vittone évtizedekig a Parti Őrség szolgálatában állt, így számos tapasztalatot szerzett a fulladás, fuldoklás kapcsán. A férfi egyebek közt egyebek közt a fulladás, a tengeri túlélés és a tengeri biztonság vezető szakértőjeként tartott kiképzéseket, és több cikket is írt a témában különböző magazinoknak. Az alábbiakban ő mondja el, mit kell tudnia a szülőknek a fulladásról, fuldoklásról.

"A kapitány ruhástul a vízbe vetette magát a fedélzetről, és teljes sebességgel úszni kezdett. A volt vízimentős - szemét mindvégig az áldozaton tartva - egyenesen a lehorgonyzott vitorlás és a strand között úszkáló pár felé tartott.
- Szerintem azt hiszi, fuldokolsz - vetette oda a férj a feleségének.
Egymást fröcskölték a vízben és a feleség sikítozott, de már mindketten álltak a nyakig érő vízben.
- Minden rendben, jól vagyunk - kiabálta a férj, és kezével is jelezte a kapitánynak, hogy menjen el, de a férfi makacsul úszott tovább.
- Félre! - üvöltött rá a férjre, ahogy a meglepett pár között elúszott. Közvetlenül mögöttük ugyanis, alig három méterre tőlük, kilencéves lányuk fuldoklott a vízben. Csak akkor tudott édesapjáért kiáltani, miután a kapitány utánanyúlt és felhúzta a vízfelszínre..."

Honnan tudhatta a kapitány - 15 méter távolságból - azt, amit az apa 3 méterről sem ismert fel?
 

A fuldoklás egy drámaian csendes esemény


A fuldoklás nem jár vad, fröcskölő segélykiáltással, amire a legtöbb ember számítana. Az apa a filmekben látta, hogyan is néz ki egy fuldokló ember. A kapitányt viszont szakértők és hosszú évek tapasztalata tanította meg arra, hogy a valóságban felismerje a fuldoklás jeleit.



A vízbefúlás a legtöbb esetben megtévesztően csendes esemény. A vízfelszín karokkal történő erőteljes csapkodása és a hangos kiáltozás, azaz a vízbefúlás drámai jelzései, amiket a televízióban látunk, a való életben ritkán fordulnak elő, mondja a szakember.

Az ösztönös fuldoklási reakció (The Instinctive Drowning Response) - Dr. Francesco A. Pia nevezte el így - az, amivel az ember igyekszik kivédeni a fulladást. És ez nem úgy néz ki, mint amire a legtöbb ember számít: nincs semmiféle csapkodás, nincs erőteljes karlengetés, se integetés, kiáltozás, semmiféle segélykérés.

A vízbefúlás a 15 év alatti gyerekeknél a második leggyakoribb halálnem (a járműbalesetek után). A 750 gyermeknek, akik egy év alatt vízbe fúlnak, közel fele a szüleitől vagy más felnőttől mintegy 20 méteren belül fullad vízbe anélkül, hogy a felnőttek észrevennék, mi történik. (forrás: CDC). Egészen egyszerűen azért, mert a fuldoklás nem látszik fuldoklásnak.
 

Ösztönös fuldoklási reakció - Mi történik, amikor valaki fuldoklik?


1. Nem kiabál
Kevés kivételtől eltekintve a fuldokló emberek fiziológiailag képtelenek segítségért folyamodni, mivel a légzőrendszer az elsődleges funkciójára, a légzésre koncentrál. Ahhoz, hogy a másodlagos funkciójára, a beszédre is jusson energiánk, zavartalanul kell tudnunk lélegezni.

2. Kevés ideig van a szája a vízfelszín felett
A vízben fuldokló ember szája felváltva süllyed alá és tűnik fel újra a vízfelszínen. A vízben fuldokló ember szája nincs kellő ideig a vízfelszín felett ahhoz, hogy kilélegezzen, belélegezzen, majd segítségért kiáltson. Mikor szája a vízfelszín fölé ér gyorsan ki- majd belélegzik, mielőtt szája ismét a vízfelszín alá nem süllyed.

3. Nem integet
A vízbefúló emberek nem tudnak segítségért integetni. A természet ösztönösen arra készteti őket, hogy karjaikat oldalirányba széttárják és velük a vízfelszínre nyomást gyakoroljanak. A vízfelszínre történő nyomásgyakorlás teszi lehetővé a fuldoklóknak, hogy testüket a vízen tartsák, és a szájukat kiemelhessék levegővételre.

4. Nem tud mással kapcsolatot teremteni
A vízben fuldokló ember képtelen karjainak mozdulatait akaratlagosan kontrollálni. Fiziológiailag, a vízfelszínen maradásáért küzdő fuldokló ember nem tudja a fuldoklást megállítani vagy akaratlagos mozdulatokat tenni, nem tud integetni, elindulni a vízimentő felé vagy egy mentőeszköz felé nyúlni.

5. Függőleges testhelyzet
A fuldokló ember teste függőlegesen áll a vízben, hatékony lábtempó egyetlen jelene nélkül. Amennyiben egy képzett vízimentő meg nem menti, a fuldokló ember a víz alá süllyedés előtt mindössze 20–60 másodpercig képes a víz felszínén maradni.

Mi az a vízi pánikhelyzet?
Mindez nem jelenti azt, hogy egy segítségért kiáltó és vízben vergődő ember nincs igazi bajban – ő épp egy vízi pánikhelyzetet (aquatic distress) élnek át. Ez nem mindig jelentkezik az ösztönös vízbefúlási reakció előtt, és általában rövid ideig tart – de az igazi vízbefúlással ellentétben, a vízi pánikhelyzet áldozatai képesek a saját megmentésükben segédkezni, például el tudják kapni a mentőövet és egyéb mentési eszközöket.


 

10 jel, hogy valaki a közeledben fuldoklik


- A feje mélyen a vízben, szája a víz szintjén van
- Hátraszegett fej, nyitott száj
- Üveges szemek, üres tekintet, nem képes fókuszálni
- Csukott szemek
- Homlokba vagy szembe lógó haj
- Nem használja a lábait – függőleges pozícióban áll
- Hiperventillál vagy kapkodja a levegőt
- Megpróbál úszni egy meghatározott irányba, de nem jut előre
- Megpróbál a hátára fordulni
- Úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán akarna felmászni

Ha valaki egy hajóról a vízbe esik, és látszólag nincs semmi baja, azért ne legyél ebben olyan biztos. a legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle, minden rendben van-e. Ha válaszol, akkor valóban nincs baj - ám ha csak üres tekintettel bámul, akkor maximum 30 másodperced maradt kimenteni.

Kedves szülők! A vízben játszó gyerekek visongatnak, hangoskodnak. Ha azonban elcsendesülnek, rögtön menjetek oda hozzájuk, hogy kiderítsétek a csönd okát, teszi hozzá Mario Vittone.

A Szülők Lapja megjegyzése: A fulladásról, fuldoklásról, tragikus vízbefúlásokról szóló cikkek alatt rendszeresen kommentelnek szülők is, és egy dolog időről időre felbukkan. Mégpedig, hogy a kisgyermek elesik, megbotlik a számára is alacsony - például mellkasig érő - vízben, és hiába tudna fizikailag felállni, a pániktól nem jut eszébe, hogy felegyenesedjen, csak fekszik fejjel lefelé a vízben, amíg a szülő ki nem húzza. Ezért érdemes a gyerekekkel arról is beszélgetni - sőt, gyakorolni -, mit tegyenek, ha egy ilyen váratlan dolog történik velük és miként tudnak ügyesen újra lábra állni a sekély vízben.

Forrás: Mario Vittone
Fotó:

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.27