A gyerek megszületése után csak még több házimunka terheli a nőket - Az apák egyetlen dologban jeleskednek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A gyerek megszületése után csak még több házimunka terheli a nőket - Az apák egyetlen dologban jeleskednek Hogyan osztják meg a házimunkát és egyéb otthoni teendőket a családok? Mi az anya dolga, mi az apa dolga, mit csinálnak közösen? Több mint 8000, a kutatás kezdetén várandós kismama életét követték, ez lett az eredmény. A munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes anyák többsége teljes munkaidőben dolgozik, a részmunkaidő és az otthonról végezhető munka kevésbé elterjedt a körükben - mondta előadásában Veroszta Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének megbízott igazgatója a Demográfiai helyzetünk: várandósság, csecsemőkor című online szakmai rendezvényen, január 24-én, kedden.

A Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya által szervezett konferencián a Népességtudományi Kutatóintézet által 2018-ban indított longitudinális, azaz éveken át tartó kutatás legfrissebb eredményeit mutatták be.

Sokféle adatot gyűjtöttek
Az uniós támogatással megvalósult Kohorsz'18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat a várandósság és a kora gyermekkor időszakáról gyűjtött adatokat, és egyebek mellett
- a gyermekvállalás körülményeit,
- a párkapcsolat stabilitásának jellemzőit,
- a származási egyenlőtlenségeket,
- a gyermekgondozási munkamegosztást,
- az anyák munkavállalását
- és a családtámogatások igénybevételét elemezte.

Több mint 8 ezren vettek részt a kutatásban
A kiindulási minta 8300 várandós kismama volt, akikkel folyamatosan igyekeztek tartani a kapcsolatot, és mintegy 6000 anya még a gyermek hároméves korában is szolgáltatott adatokat - ismertette a kutatás hátterét Veroszta Zsuzsanna.
 

Munkamegosztás babavárás alatt és a szülés után - A nők nyakába szakad minden


Az apakép elméletben kevésbé tradicionális...
Tájékoztatása szerint az derült ki, hogy Magyarországon az anyák már eltávolodtak a tradicionális, "csak kenyérkereső" apaképtől. Mindössze a megkérdezettek mintegy 20 százaléka gondolta úgy, hogy a feleség számára az otthon és a gyerekek, a férj számára pedig a munka a fontosabb feladat, még abban az esetben is, ha mindketten dolgoznak. A tradicionális apakép azokban a családokban jellemzőbb, ahol az anya fiatal, alacsonyabban képzett, többgyermekes vagy egyedül él - magyarázta Veroszta Zsuzsanna.
    
... a gyakorlatban azonban a házimunka és minden egyéb többnyire az anyákra marad
Ezzel együtt a házimunkák zömét továbbra is anyák végzik várandósság idején, illetve kisgyermek mellett - mutatott rá a kutatás, amely szerint a kisgyermekgondozásban az apák legaktívabban a fürdetésből veszik ki a részüket.



Gyereknevelés, házimunka, javítások, bevásárlás, szabadidő-tervezés - mind a nők vállán
A 444 szemlézése jobban részletezi azt, miért is van sokkal nagyobb teher az anyákon. Mint a kutatásból kiderül,
- babavárás alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat
- takarításnál is hasonló a helyzet: szülés előtt a nők 54 százaléka végezte ezt a házimunkát, szülés után már a 60 százalékuk
- egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ez sem azért, mert a férfiak veszik át a munkát, hanem valaki más (bár ezt nem részletezik, de mi házhoz rendelésre, esetleg nagyszülői besegítésre gondolunk)

Ha megvan a gyerek, a nők még a korábban férfimunkának vagy közösnek számító tevékenységeket is átveszik
Ami még elgondolkodtatóbb, hogy a gyerek születése után a nők még olyan munkálatokban is nagyobb szerepet vállalnak, ami inkább "férfimunkának" számít (javítások), emellett azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés).

Fürdetés kizárólag az apa dolga - a családok 6 százalékánál
Fél évvel a gyerek megszületése után lényegében a már említett fürdetés az egyetlen, amit a családok 6 százalékában kizárólag az apa végez.

Az etetés és éjszakai megnyugtatás azonban a féléves babánál is többnyire (a családok 60 százalékánál) az anya dolga.
Emellett a családok felénél az anya öltözteti, pelenkázza és altatja a babát, megosztva inkább a ringatást, sétát, levegőztetést csinálják az apukával.
 

Családtervezés és munkába visszatérés


Tervezett baba vagy sem
A kutatás rávilágított arra is, hogy a gyermekek 66,2 százaléka volt tervezett a megkérdezett családokban - azaz a kutatásba bevont kismamák mintegy harmada nem tervezte a terhességet.

Második gyerek?
Arra a kérdésre, hogy három éven belül vállalnának-e második gyermeket, az anyák 62 százaléka felelt igennel. Kiderült az is, hogy minél magasabb végzettségű, minél kvalifikáltabb az anya, annál jellemzőbb, hogy további gyermeket is vállalna.

Anyák és munkába állás - Mikor?
Az anyák munkába való visszatéréséről az derült ki, hogy a megkérdezettek 4,5 százaléka már a gyermek féléves korában dolgozott, a döntő többség viszont csak a gyermek két- és hároméves kora között szeretne ismét munkába állni. Főleg a sokgyermekes, alacsony végzettségű anyákra jellemző, hogy egyáltalán nem terveznek visszamenni dolgozni.



- Többnyire rendszeres, nem otthonról végzett, teljes munkaidős állásba térnek vissza az anyák, a részmunkaidő nem gyakori a körükben - fejtette ki Veroszta Zsuzsanna, hozzátéve: a dolgozó anyák 63,9 százaléka van teljes munkaidőben, míg részmunkaidős állást csak 36,1 százalékuk végez.

Kevesen dolgoznak otthonról
Az anyák 69,1 százaléka nem otthonról dolgozik, mindössze 14,6 százalék tudja otthonról megoldani a munkavégzést, és további 14,6 százalék dolgozik részben otthonról. A dolgozó anyák többsége úgy látja, inkább az otthoni feladatok sínylik meg a munkavállalást, nem fordítva.
 
A kétéves gyerekek harmada bölcsődés
A kutatás szerint a kétéves kor feletti gyerekek harmada (32,9 százaléka) járt bölcsődébe. A dolgozó anyák háromnegyede (75,5 százalék), a nem dolgozók 13,1 százaléka veszi igénybe a bölcsődei szolgáltatást.

A féléves gyermeket nevelő vizsgált családok 15 százaléka részesült családi otthonteremtési kedvezményben (csok), további 35 százalék pedig a kutatás idején tervezte, hogy igénybe veszi azt.

Forrás: MTI, 444
Fotók: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.01.25