Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > A gyerek megszületése után csak még több házimunka terheli a nőket - Az apák egyetlen dologban jeleskednek - Szülők Lapja

A gyerek megszületése után csak még több házimunka terheli a nőket - Az apák egyetlen dologban jeleskednek

Szülőklapja képHogyan osztják meg a házimunkát és egyéb otthoni teendőket a családok? Mi az anya dolga, mi az apa dolga, mit csinálnak közösen? Több mint 8000, a kutatás kezdetén várandós kismama életét követték, ez lett az eredmény.

Szerző: Szülők lapja
2023-01-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes anyák többsége teljes munkaidőben dolgozik, a részmunkaidő és az otthonról végezhető munka kevésbé elterjedt a körükben - mondta előadásában Veroszta Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének megbízott igazgatója a Demográfiai helyzetünk: várandósság, csecsemőkor című online szakmai rendezvényen, január 24-én, kedden.

A Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya által szervezett konferencián a Népességtudományi Kutatóintézet által 2018-ban indított longitudinális, azaz éveken át tartó kutatás legfrissebb eredményeit mutatták be.

Sokféle adatot gyűjtöttek
Az uniós támogatással megvalósult Kohorsz'18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat a várandósság és a kora gyermekkor időszakáról gyűjtött adatokat, és egyebek mellett
- a gyermekvállalás körülményeit,
- a párkapcsolat stabilitásának jellemzőit,
- a származási egyenlőtlenségeket,
- a gyermekgondozási munkamegosztást,
- az anyák munkavállalását
- és a családtámogatások igénybevételét elemezte.

Több mint 8 ezren vettek részt a kutatásban
A kiindulási minta 8300 várandós kismama volt, akikkel folyamatosan igyekeztek tartani a kapcsolatot, és mintegy 6000 anya még a gyermek hároméves korában is szolgáltatott adatokat - ismertette a kutatás hátterét Veroszta Zsuzsanna.
 

Munkamegosztás babavárás alatt és a szülés után - A nők nyakába szakad minden


Az apakép elméletben kevésbé tradicionális...
Tájékoztatása szerint az derült ki, hogy Magyarországon az anyák már eltávolodtak a tradicionális, "csak kenyérkereső" apaképtől. Mindössze a megkérdezettek mintegy 20 százaléka gondolta úgy, hogy a feleség számára az otthon és a gyerekek, a férj számára pedig a munka a fontosabb feladat, még abban az esetben is, ha mindketten dolgoznak. A tradicionális apakép azokban a családokban jellemzőbb, ahol az anya fiatal, alacsonyabban képzett, többgyermekes vagy egyedül él - magyarázta Veroszta Zsuzsanna.
    
... a gyakorlatban azonban a házimunka és minden egyéb többnyire az anyákra marad
Ezzel együtt a házimunkák zömét továbbra is anyák végzik várandósság idején, illetve kisgyermek mellett - mutatott rá a kutatás, amely szerint a kisgyermekgondozásban az apák legaktívabban a fürdetésből veszik ki a részüket.Gyereknevelés, házimunka, javítások, bevásárlás, szabadidő-tervezés - mind a nők vállán
A 444 szemlézése jobban részletezi azt, miért is van sokkal nagyobb teher az anyákon. Mint a kutatásból kiderül,
- babavárás alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat
- takarításnál is hasonló a helyzet: szülés előtt a nők 54 százaléka végezte ezt a házimunkát, szülés után már a 60 százalékuk
- egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ez sem azért, mert a férfiak veszik át a munkát, hanem valaki más (bár ezt nem részletezik, de mi házhoz rendelésre, esetleg nagyszülői besegítésre gondolunk)

Ha megvan a gyerek, a nők még a korábban férfimunkának vagy közösnek számító tevékenységeket is átveszik
Ami még elgondolkodtatóbb, hogy a gyerek születése után a nők még olyan munkálatokban is nagyobb szerepet vállalnak, ami inkább "férfimunkának" számít (javítások), emellett azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés).

Fürdetés kizárólag az apa dolga - a családok 6 százalékánál
Fél évvel a gyerek megszületése után lényegében a már említett fürdetés az egyetlen, amit a családok 6 százalékában kizárólag az apa végez.

Az etetés és éjszakai megnyugtatás azonban a féléves babánál is többnyire (a családok 60 százalékánál) az anya dolga.
Emellett a családok felénél az anya öltözteti, pelenkázza és altatja a babát, megosztva inkább a ringatást, sétát, levegőztetést csinálják az apukával.
 

Családtervezés és munkába visszatérés


Tervezett baba vagy sem
A kutatás rávilágított arra is, hogy a gyermekek 66,2 százaléka volt tervezett a megkérdezett családokban - azaz a kutatásba bevont kismamák mintegy harmada nem tervezte a terhességet.

Második gyerek?
Arra a kérdésre, hogy három éven belül vállalnának-e második gyermeket, az anyák 62 százaléka felelt igennel. Kiderült az is, hogy minél magasabb végzettségű, minél kvalifikáltabb az anya, annál jellemzőbb, hogy további gyermeket is vállalna.

Anyák és munkába állás - Mikor?
Az anyák munkába való visszatéréséről az derült ki, hogy a megkérdezettek 4,5 százaléka már a gyermek féléves korában dolgozott, a döntő többség viszont csak a gyermek két- és hároméves kora között szeretne ismét munkába állni. Főleg a sokgyermekes, alacsony végzettségű anyákra jellemző, hogy egyáltalán nem terveznek visszamenni dolgozni.- Többnyire rendszeres, nem otthonról végzett, teljes munkaidős állásba térnek vissza az anyák, a részmunkaidő nem gyakori a körükben - fejtette ki Veroszta Zsuzsanna, hozzátéve: a dolgozó anyák 63,9 százaléka van teljes munkaidőben, míg részmunkaidős állást csak 36,1 százalékuk végez.

Kevesen dolgoznak otthonról
Az anyák 69,1 százaléka nem otthonról dolgozik, mindössze 14,6 százalék tudja otthonról megoldani a munkavégzést, és további 14,6 százalék dolgozik részben otthonról. A dolgozó anyák többsége úgy látja, inkább az otthoni feladatok sínylik meg a munkavállalást, nem fordítva.
 
A kétéves gyerekek harmada bölcsődés
A kutatás szerint a kétéves kor feletti gyerekek harmada (32,9 százaléka) járt bölcsődébe. A dolgozó anyák háromnegyede (75,5 százalék), a nem dolgozók 13,1 százaléka veszi igénybe a bölcsődei szolgáltatást.

A féléves gyermeket nevelő vizsgált családok 15 százaléka részesült családi otthonteremtési kedvezményben (csok), további 35 százalék pedig a kutatás idején tervezte, hogy igénybe veszi azt.

Forrás: MTI, 444
Fotók: Freepik

Címkék: munkamegosztás, várandósság, házimunka,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezt csinálja a gyereked, amikor az internet előtt ül! - Mi a netezés legfőbb kockázata a szülők és tanárok szerint?
Ezt csinálja a gyereked, amikor az internet előtt ül! - Mi a netezés legfőbb kockázata a szülők és tanárok szerint?

Az NMHH felmérése szerint a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, a gyerekek jellemzően felső tagozatban kapnak okostelefont.

tovább a cikkre
Holtan találtak egy 2,5 éves kisgyermeket egy csepregi családi házban - A szülőket gyanúsítja a rendőrség
Holtan találtak egy 2,5 éves kisgyermeket egy csepregi családi házban - A szülőket gyanúsítja a rendőrség

Minősített emberölés miatt javasol vádemelést a rendőrség egy csepregi szülőpár ellen, akik kisgyermekét holtan találták a házukban egy évvel ezelőtt.

tovább a cikkre
Sosem felejtem el, hogy azt kiabálta: Tudok járni! - Napról napra fejlődik az SMA-s Noel, aki megkapta a Zolgensma-kezelést
Sosem felejtem el, hogy azt kiabálta: Tudok járni! - Napról napra fejlődik az SMA-s Noel, aki megkapta a Zolgensma-kezelést

Noelt 2020 novemberében diagnosztizálták SMA-val, a szülei pedig gyűjtésbe kezdtek, hogy kisfiuk hozzájusson a több mint 700 millió forintba kerülő Zolgensma-kezeléshez. Végül állami támogatással kapta meg a génterápiát másfél éve.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza