"Mindenkinél jobban akart élni és túlélte a lehetetlent!" - Így sikerült mégis kimenteni a romok alól a 15 éves Alit

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Vannak csodák és most egy ilyen csodát élünk át török mentőcsapat tagjaival közösen, írta a Facebookon a törökországi földrengésben részt vevő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Vannak csodák és most egy ilyen csodát élünk át török mentőcsapat tagjaival közösen, írta a Facebookon a törökországi földrengésben részt vevő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Mint vasárnapi posztjukban írták, telefonon beszéltek a török mentőcsapat vezetőjével, aki megerősítette nekik a hírt, hogy Ali életben van! Egyúttal Güclü Rize a hálájukat fejezte ki a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak a Törökországban végzett erőfeszítéseiért és Ali mentésében való részvételért.

A beszélgetésben kihangsúlyozta, nekik nem volt elegendő keresési kapacitásuk, hiszen hatalmas területet érintett a katasztrófa, viszont volt nehézgépes támogatásuk a mentéshez és így jól kiegészítették egymást a magyar mentőcsapattal.
 
Nem merték elkiabálni, hogy Ali megmenekült
Bár a Pest Megyei kutató-mentő szolgálat már napokkal ezelőtt biztató híreket kapott Aliról, nem merték megosztani az örömüket, úgy látták biztosnak, ha higgadtan kivárnak, mert - mint fogalmaztak - "a csodák ritkaságszámba mennek" a szakmájukban. De szerencsére "Ali mindenkinél jobban akart élni és túlélte a lehetetlent".



Aliról először másfél hete írtak a Facebook-oldalukon annak kapcsán, hogy sikerült kimenteniük egy nagypapát és az unokáját a romok alól, utána pedig Ali életéért indult meg a küzdelem. Majd február 11-én szomorúan számoltak be arról, hogy minden erőfeszítésük ellenére Alit nem tudták megmenteni. Élet és halál között lebegve kellett magára hagyniuk a 15 éves fiút a romok alatt.

Ali testén egy élettelen rokona feküdt, ezenfelül pedig még egy ajtó és több tonnányi súly is nyomta össze a fiút. "Hosszú, 36 órás küzdelemmel 4 irányból próbáltuk menteni a gyermeket, akivel végig kommunikáltunk, hol nyugtattuk, hol viccelődtünk. Fogtuk a kezét, itattuk, biztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetből. A mentés során utolsó esélyként felmerült fiatal fiú lábainak az amputálása is, így konzultációra kihívtuk a holland csapat orvosait is, de a szűk hely miatt szerintük sem lehetett végrehajtani. 38 óra közös küzdelem után nem sikerült kimentenünk." - írták akkor szomorúan.

Bíztak benne, hogy talán jó lesz a történet vége
Mostani posztjukban kiemelik, magukban kénytelenek voltak lezárni Ali történetét, de valahogy a lelkük mélyén bíztak benne, hogy az ő története máshogy is végződhet.

"Ali erősebb volt, mint ahogy bárki hitte és volt ereje kivárni a nemzetközi szakmai szabályrendszer által ASR4-nek nevezett második mentési fázist és inkább már ASR 5-nek nevezett részt, amikor már munkagépek bontják el az épületeket és úgy igyekeznek életeket menteni.

Ő az életet választotta és a török hadsereg, valamint a török mentőcsapat közreműködésével kimentették. Ali egyik lába sajnos soha többé nem fog működni, de 3 lány testvérével és anyukájával kezd majd neki az új életének. Török barátunk már meg is látogatta a kórházban ahol megköszönte, hogy megtaláltuk, míg a török mentőcsapat pedig a mentésben való részvételünkért mondott köszönetet. Még mi is könnyek között próbáljuk feldolgozni, hogy így alakult.
 
Boldogok vagyunk és megnyugodott a lelkünk. Ali és a mentésben résztvevő önkéntes csapat tagja, a helyszínen minket segítő tolmácsunk a tervek szerint nyáron Magyarországra látogat, így még biztos, hogy beszámolunk erről a csodával határos történetről."
- tették hozzá.

Forrás, fotó: Facebook/Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.02.20