Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermektartásdíj végrehajtása - Szülők Lapja

Gyermektartásdíj végrehajtása


Mit tehet a szülő, ha nem fizet számára tartásdíjat az elvált fél? Hogyan lehet a gyermektartásdíjat behajtani? Családjogi szakértőnk összefoglalta a gyermektartásdíj elmaradása esetén megindult bírósági eljárás lépéseit.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2013-11-21
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2323 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
A tartásdíj teljesíthető önkéntes megfizetéssel, ennek hiányában a bíróság letiltó végzést hozhat:
A gyermektartásdíj megfizetésére kötelezett személy a gyermekétől különélő szülőt terheli. A fizetési kötelezettség, vagy jogerős határozat alapján, vagy ideiglenes intézkedést elrendelő végzésből fakadhat. A különélő szülő a gyermektartásdíjat, vagy önkéntesen teljesíti, vagy -ha annak indokát látja a bíróság-, akkor un. közvetlen bírói felhívást tartalmaz az elrendelő végzés, amellyel a munkáltatót hívja fel s ennek következtében a gyermektartásdíj közvetlenül a munkáltató által a munkabérből kerül levonásra. Ez utóbbi esetben a munkáltató a gyermektartásdíjat közvetlenül vonja le a munkavállalója béréből és azt közvetlenül a kiskorú gyermeket gondozó szülő részére utalja át. Ha a munkáltató megszegi a végrehajtással kapcsolatos kötelezettségét, úgy készfizető kezesként felel.
 
Az első fokon eljárt bíróság állítja ki a végrehajtható okiratot:
Amennyiben a bírósági letiltás és felhívás nem vezetett eredményre, vagy az adós bevétele nem munkabérből fakad, úgy a kérelemre a bíróság un. végrehajtási lapot állít ki, ez utóbbi esetben az általános szabályok szerint történik a végrehajtás. A bíróság a végrehajtást végrehajtható okirat kiállításával rendeli el. A bíróság által kiállított végrehajtási lap végrehajtható okiratnak minősül. A végrehajtható okiratot az első fokon eljárt bíróság kérelemre állítja ki. Ennek során a végrehajtást kérőnek meg kell adnia az adós nevét, egyéb adatait, illetőleg, hogy milyen munkáltatóról, folyószámláról, ingó és ingatlan vagyonról van tudomása. Ezt az erre rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.
 
A tartásdíj végrehajtásának kezdeményezése:
Tartásdíj behajtása érdekében a végrehajtási lapot a jövőben lejáró tartásdíj részletekre nézve is ki kell állítani. Ilyenkor csak a végrehajtási eljárás befejezéséig lejárt tartásdíj részleteknek megfelelő összeget lehet behajtani. A bíróság csak akkor tagadja meg a végrehajtási lap kiállítását, ha a kérelem teljesen alaptalan, de ezt a bíróságnak végzéssel kell indokolnia. A végrehajtási lap csak a jogerős határozat rendelkező részében foglaltaknak megfelelően, az ott meghatározott összeg alapján állítható ki. A végrehajtható okiratot csak akkor lehet kiállítani, ha a végrehajtandó határozat kötelezést tartalmaz, jogerős, vagy előzetesen végrehajtható, és a teljesítési határidő letelt. Az elmaradt tartásdíjat csak hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni, amelyet a kérelem benyújtásának napjától visszafele kell számítani. Amennyiben ennél régebbi időre is előterjesztették a kérelmet, ez esetben a bíróságnak vizsgálnia kell, hogy az alábbi két feltétel közül legalább egy teljesült-e: az elmaradt tartás érvényesítését a kérelmező alapos okból mulasztotta el, vagy az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza.
 
Tartásdíj behajtása közvetlen letiltással:
A végrehajtási lap kiállítására jogosult bíróság, a végrehajtási lap kiállítása helyett, közvetlenül letiltó végzést hoz, ha kizárólag az adós munkabéréből kell behajtani a követelést. A letiltó végzésben a bíróság az adós munkáltatóját arra hívja fel, hogy az adós munkabéréből a végzésben feltüntetett összeget vonja le, és a levont összeget fizesse ki a végrehajtást kérőnek. Kizárólag közvetlen letiltással kell behajtani a tartásdíjat, ha ezt kívánja a végrehajtást kérő, illetőleg a munkabér végrehajtás alá vonható része az esedékes összeget fedezi. Fontos szabály, hogy a végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak; különben felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségekért és a kárért helytállni.
 
A végrehajtás megindulása:
A bíróság a végrehajtható okiratot megküldi az adós lakóhelye szerint illetékes végrehajtónak. Az okiratot a fellelhető vagyon tárgyának helye szerint illetékes végrehajtónak kell megküldeni, ha a végrehajtást kérő ezt kívánta. A végrehajtás során felmerülő költségeket, a végrehajtást kérő előlegezi meg, végül pedig az adósnak kell viselnie. A megelőlegezett költség összegét a végrehajtó számlájára kell befizetni. Gyermektartásdíj végrehajtása iránti ügyben a végrehajtó az előleg bevárása nélkül is köteles eljárni. A végrehajtó az okiratot a végrehajtás foganatosításának megkezdésekor a helyszínen adja át, és ezzel egyidejűleg felhívja őt az azonnali teljesítésre. Ha a végrehajtást kérő kívánja, a végrehajtható okiratot postán kell kézbesíteni az adósnak. Ha az adós távolléte miatt az okirat nem kézbesíthető, az a végrehajtás foganatosítását nem gátolja. A végrehajtást kérő részt vehet a végrehajtási eljárási cselekmények foganatosításánál.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Címkék: gyermektartásdíj, tartásdíj végrehajtása, tartásdíj behajtása, végrehajtási eljárás, letiltó végzés, bírósági letiltás, végrehajtási lap, végrehajtható okirat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermektartási díj – nagykorú gyermek tartásdíja

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha továbbtanul, vagy ha egészségi állapota miatt munkaképtelen. A továbbtanulást iskolalátogatási igazolás, munkaképesség-csökkenést orvos szakértői vélemény bizonyíthatja.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre
Egyedülálló szülőknek járó juttatások

Sajnos manapság egyre több szülő egyedül neveli gyermekét, ami elsősorban a válások számának növekedésével magyarázható. Mivel az egyedülálló szülőknek egyedül kell fizetniük a költségeket, a rezsitől a ruházkodásig, az étkezéstől a kikapcsolódásig, így az Állam, az Önkormányzatok, illetve a szolgáltatók plusz juttatásokat, illetve kedvezményeket biztosítanak számukra.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék

Főzelékek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 5 dkg kelkáposzta 10 dkg burgonya margarin

Recept:

A kelkáposztát forrásig főzzük, majd a főzőlevet leöntjük. Új vizet hozzáadva a krumplival együtt puhára főzzük. Pici margarinnal és főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Hogyan beszélj a koronavírus-helyzetről a gyermekeddel? Ez az 6 cuki videó segít elmagyarázni a lényeget

vissza vissza