Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kelengyepénz - születési támogatás - összege, ügyintézése - Szülők Lapja

Kelengyepénz - születési támogatás - összege, ügyintézése


Hogyan kell intézni és mi a menete a születési támogatásnak? Mi a feltétele és mekkora az összege a születési támogatásnak? Kinek jár? Sokan az anyasági támogatással keverik össze, ezért meg sem igénylik, pedig utólagosan már nem lehet. Születési/életkezdési/babakelengye támogatásról bővebben itt olvashattok.

Szerző: Szülők lapja
2014-09-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2080 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyermekünk megszületése után a lakóhelyünk szerinti illetékes önkormányzathoz kérelmet nyújthatunk be születési támogatásért (más néven életkezdési támogatásért), melyet a kérelmünk benyújtása után az önkormányzat megítélhet, tehát nem jár automatikusan. Mivel azonban a baba születésekor minden fillér számít, érdemes körültekintően utánajárunk, hogy egyáltalán élhetünk-e ezzel a lehetőséggel.

Születési támogatást a baba születését követő 60 napon belül intézhetjük
Minden anyuka a területileg illetékes önkormányzattól maximum 60 napon belül igényelheti meg ezt az egyszeri önkormányzati támogatást. Egyes önkormányzatoknál ez az időszak 180 nap is lehet, bár nem ez a jellemző - ezért a határidő felől feltétlenül érdeklődjünk az önkormányzat illetékeseinél, hogy le ne maradjunk a támogatásról, mert az jogvesztő. A születési támogatás nem kötelező támogatás, az illetékes önkormányzat költségvetése dönti el, hogy adja-e  ezt a juttatást a kismamáknak, vagy sem.

Mekkora a születési/életkezdési támogatás összege?
Léteznek olyan önkormányzatok, ahol ezt a támogatást az önkormányzati testület nem szavazta meg, tehát a kismamák nem tudják megigényelni. Vagyis mihamarabb derítsük ki, hogy a lakhelyünk szerinti illetékes önkormányzatnál egyáltalán jár-e nekünk.
Szerencsés esetben kérvényezhető a születési támogatás, melyhez egy egyszerű nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani.
A támogatás összege nem fix összeg - van, ahol a család egy főre eső jövedelmétől is függ.
Minden településen más és más összegű születési/életkezdési támogatással kell számolni, de körülbelül 10 ezer forint körüli összegekről van szó.
(A főváros egyik budai kerületben ugyanez 99 750 Ft is lehet.)

- 60 napon belül intézhető
- a támogatás összege területileg változó
- nem kötelező, hanem adható támogatás
- egyszeri támogatás
- sokan az „Anyasági támogatással” keverik


A születési/életkezdési támogatás feltétele
Ez a támogatás nem keverendő az egyszeri anyasági támogatással, melynek összege az idén 64 150 Ft - bővebb infó az anyasági támogatásról itt »
A születési támogatást általában mindössze egy feltételhez kötik: a gyermek születését megelőző 1 évben az adott településen (Budapesten kerületben) legyen egy állandó lakcímed, hiszen csak így számítasz hivatalosan helyi lakosnak.
Ha az édesanya nem él még 1 éve azon a településen, illetve budapesti kerületben, ahol benyújtaná igényét, de esetleg a gyermek édesapja igen, akkor is érdemes megigényelni a támogatást, ugyanis méltányossági alapon a gyermek édesapjának is megítélhetik.

TGYÁS, GYED, GYES, ELLÁTÁSOK KISOKOSA » Minden anyasággal, apasággal, szüléssel kapcsolatos ellátás, támogatás és azok ügyintézése egy helyen!
TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Fotó: Freedigitalphotos.net

Címkék: születési támogatás, életkezdési támogatás, babakelengye támogatás, szülés, baba, támogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Iskolakezdési támogatás 2014: 30 450 Forint gyermekenként

30 ezer forintos anyagi segítséget jelent gyermekenként az iskolakezdési támogatás, amit a munkáltatók adhatnak. Az iskolakezdési támogatás a közoktatásban tanuló gyermekek után kapható utalvány formájában Az a szülő is kaphat, akinek gyermeke elballagott az óvodából, és most kezdi az iskolát – tájékoztatott a NAV.

tovább a cikkre
Óvodáztatási támogatás 2014 - feltételei, összege, ügyintézése

Kik kérhetik az óvodáztatási támogatást? Mi a feltétele az óvodáztatási támogatás megállapításának? Mikor kapja kézhez a szülő a támogatás első összegét? Mit jelent a jogszabály által előírt „rendszeres óvodába járás”? A 2014-es aktualitásokról az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékesét kérdeztük.

tovább a cikkre
Gyakorlati kisokos a gyed extrához

Elkészült a GYED extra bevezetésével kapcsolatos gyakorlati kisokos, melyből mindenre választ kaphattok. Ki és hogyan kaphatja a GYED extrát? Hogyan kell igényelni a GYED extrát? Honnan tölthetőek le a nyomtatványok? Hogyan lehet dolgozni GYED mellett? Mi a helyzet ikrek esetében? Hol kaphatsz további tájékoztatást?...

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykahúspüré

Pulykahúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre - 40 g pulykahús - petrezselyemzöld - zellerlevél

Recept: Erre a célra a pulyka mellét használjuk fel. A húst szálaira merőlegesen 2 ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és húskalapáccsal enyhén kiverjük. A megmosott színhúst addig főzzük, míg villával szétvágható nem lesz. Nagy gondot okozhat a hús kis mennyis(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén

vissza vissza