Egygyermekes családok és élettársak is kaphatnak otthonteremtési támogatást 2015 júliustól

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Újabb elemekkel bővül a lakástámogatási rendszer, melynek célja a családok támogatása. Jelentős lépés a korábbihoz képest, hogy már 1 gyermek után is kérhető az otthonteremtési kedvezmény, illetve 2015 júliusától használt lakásra is adhatják a vissza nem térítendő támogatást – jelentette be az Emmi államtitkára. Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

1 gyermek esetén 500 000 Forint támogatás kérhető
Novák Katalin közölte: jövőre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot. Jelezte, a keret felfelé nyitott, így igény esetén biztosítják a szükséges többletforrásokat. A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió Forint támogatást kérhetnek. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni.

Júliustól már használt lakásvásárlásra is kérhető az otthonteremtési kedvezmény
Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a kormány célja vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, és mivel az otthonteremtés, a lakhatás komoly nehézséget jelent a fiataloknak, ezért vezetik be a korábbi támogatási rendszert kibővítő lehetőséget július 1-jével. Emlékeztetett arra, hogy korábban csak a kettő, vagy annál több gyermekesek vehették igénybe az állami támogatást, jövőre azonban már az egy gyermekes családok is, vagy azok, akik legalább egy gyermeket vállalnak. Az otthonteremtési rendszer fontos változásának mondta azt is, hogy a vissza nem térítendő támogatást júliustól már használt lakás megvásárlására is kérni lehet, vagy arra, hogy a meglévő ingatlant további szobával, akár tetőtérbeépítéssel bővítsék.

Nagyobb támogatás jár majd az energiatakarékosabb ingatlanok után
Azt mondta, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)  alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például a energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.  Számításaik szerint a támogatás éves szinten (az első teljes évtől, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak. Novák Katalin több konkrét példán is érzékeltette a CSOK rendszerét. Eszerint például egy 36 éves gyermektelen pár egy 60 négyzetméteres új lakás vásárlásához egy gyermek vállalása esetén 600, míg két gyermek vállalása esetén 800 ezer Forint támogatást kérhet.
Egy 28 éves egygyermekes házaspár használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás vásárlásához egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer Forint támogatást kaphat.

Egygyermekes családok és élettársak is kaphatnak otthonteremtési támogatást 2015 júliustól
(Grafikon: Origo)

Élettársi kapcsolatban élők is nyújthatnak be kérelmet
Támogatást élettársak is kérhetnek már meglévő gyermekek után, így például egy 29 éves, élettársi kapcsolatban élő pár 1,3 millió forintot kérhet, ha 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetőtérrel építik be. Egy négygyermekes 37 éves házaspár 155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású új családi házának építéséhez, vagy használt ingatlan vásárlásához 3,25 millió Forint támogatást igényelhet.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyermekek vállalása a CSOK rendszerében négy évet jelent. Elmondta, az egyes kategóriákon belül csökkentették az igényelhető lakások nagyságát is. Közölte, a támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

A családok támogatása a prioritás
Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, a kormány számára a családok támogatása prioritás, ami egyebek mellett megjelenik a bankok elszámoltatásában és az adókedvezményekben is; utóbbira idén és jövőre is több mint 200 milliárd forintot hagynak a gyermekes családoknál. Jelezte, a több gyermekes családok esetében ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a bruttó fizetés a nettófizetéshez kerül közel. Arról beszélt, 2012-ben már részben visszaállították a 2010 előtt gyakorlatilag felszámolt lakástámogatási rendszert, most ezt a rendszert bővítik ki újabb elemekkel. Kovács Zoltán egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, minimális mértékben ugyan, de sikerült csökkenteni a magyarországi szegények számát. Azt mondta, sikerült megállítani azt a folyamatot, azt az öröklött helyzetet, ami 2009-re, 2010-re családok százezreit lehetetlenítette el, és szerinte ezt a javulást már a KSH adatok is egyértelműen mutatják.

Forrás: mti
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014.12.11