Első házasok kedvezménye 2015. január 1-jétől - NAV tájékoztató

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ki és milyen feltételekkel jogosult az első házasok kedvezményére? Házasságot követően meddig vehető igénybe az adókedvezmény? Hogyan befolyásolja a családi kedvezmény az első házasok kedvezményét? Hivatalos NAV tájékoztató az első házasok kedvezményéről. Figyelem! Első házasok kedvezménye 2017.01.01-jén megváltozott, az aktuális információkat a FIATAL HÁZASOK KEDVEZMÉNYE 2017 »» című cikkünkben éred el. A lentiekben olvasható anyag utoljára 2016.01.01-jén frissült. A lenti szövegben szereplő információk a megjelenés idején még pontosak voltak, de mára elavultak.

2016.01.01. FRISSÍTÉS:
2016-tól az összevont adóalapból ezen a jogcímen jogosultsági hónaponként levonható összeg - a 15 százalékos adómérték bevezetésével összhangban - 31 250 forintról 33 335 forintra nőtt (a kedvezmény adóban kifejezett összege változatlanul 5000 forint).

KORÁBBI (2015.01.12.) NAV TÁJÉKOZTATÓ:

[Szja törvény 29/C. §]
 Az Országgyűlés 2014. november 18-ai ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvényt.
Az elfogadott törvény a házasságkötési kedv növelése érdekében 2015. január 1-jétől új adóalap-csökkentő kedvezménnyel, az ún. első házasok kedvezményével bővíti a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt.

Ki jogosult az első házasok kedvezményére?
2015. január 1-jétől a 2014. december 31-e után házasságot kötött minden olyan házaspár, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult az első házasok kedvezményére. E kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Mekkora a kedvezmény mértéke?
A házastársak együttesen jogosultsági hónaponként 5000 forint adónak megfelelő mértékben csökkenthetik az egyébként fizetendő adójukat. Adóalapban kifejezve ez azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető.

Mikor érvényesíthető a kedvezmény?
A kedvezmény érvényesíthetősége szempontjából jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

Hogyan lehet a kedvezményt megosztani?
A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

Mi a kedvezmény igénybevételének feltétele?
A kedvezmény igénybevételének feltétele a házastársak – adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető – nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy tartalmazza a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

Hogyan befolyásolja a családi kedvezmény az első házasok kedvezményét?
Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.
Nem befolyásolja a kedvezmény igénybevételét, ha a házastársak bármelyike a kedvezmény érvényesíthetőségének időszakában nevelőszülőként, nevelőszülő házastársaként – nevelt gyermekre tekintettel – válik családi kedvezményre jogosulttá.

Amennyiben a 24 hónapos időtartamon belül a családi kedvezményre való új jogosultság magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása miatt  nyílik meg, az első házasok kedvezménye tovább már nem érvényesíthető. Megszűnik a kedvezmény érvényesíthetősége, ha a házasságkötéskor már meglévő, a házastársat magzatra tekintettel megillető családi kedvezményre való jogosultságot a gyermekre tekintettel megnyíló jogosultág váltja fel.

Mi történik, ha a házasság felbomlik?
A kedvezmény természetszerűleg nem érvényesíthető a továbbiakban, ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik.

A kedvezmény érvényesítése az adóelőleg levonásánál
Az első házasok kedvezménye – a családi kedvezményhez hasonlóan – az erre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat megtétele esetén már az adóelőleg levonásánál figyelembe vehető, és azt a házastársak közösen érvényesíthetik. [Szja törvény 48. § (2) bekezdés b) pont, (3a) bekezdés]
A kedvezmény – ugyancsak a családi kedvezményhez hasonlóan – abban az esetben is érvényesíthető, ha a magánszemély maga köteles az összevont adóalapja adóelőlegét megállapítani. [Szja törvény 49. § (1) bekezdés, 49. § (4) bekezdés]

Forrás: NAV (2014.12.22)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.01.12