Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Síelés, snowboard, téli sportok külföldön: Mi a teendő, ha baleset ér? Mit kell tudnod a külföldi betegellát - Szülők Lapja

Síelés, snowboard, téli sportok külföldön: Mi a teendő, ha baleset ér? Mit kell tudnod a külföldi betegellátásról? Szakértő válaszol

Szülőklapja képSíelni, snowboardozni szeretne a család külföldön? Tájékozódott már arról, hogy mit kell tennie, ha balesetet szenved? Van már EU-Kártyája? Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban!

Szerző: Németh Ági R. és Szatmáry Tünde K.
2018-01-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

Síelni, snowboardozni szeretne a család külföldön? Tájékozódott már arról, hogy mit kell tennie, ha balesetet szenved? Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban!

A tél örömei közé tartozik a síelés, snowboardozás, de vannak, akik nem Magyarországon, hanem külföldön szeretnének hódolni ezeknek az extrém sportoknak. A síelés és a snowboardozás nem veszélytelen. Mielőtt útra kelnek, érdemes tájékozódniuk, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe - ingyen vagy térítésmentesen - abban az adott országban, ahova utazni szeretnének.


A tél örömei a síelés és a snowboardozás, de van hozzá egészségügyi biztosítása?


Tudta például, hogy az európai uniós jogszabályok lehetővé teszik, hogy a síelők és a snowboardozók a magyar egészségbiztosítás terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat?Ezt azonban csakis azok tehetik meg, akik érvényes EU-Kártyával (Európai Egészségbiztosítási Kártyával) rendelkeznek. Amennyiben az adott ország polgárainak önrészt kell fizetnie, úgy a magyar biztosítottaknak is meg kell azt fizetnie.

Önrészek összege külföldi betegellátás esetén:
- Ausztriában 10-18 euro/nap
- Franciaországban a kezelés díjának 20%-az, de legalább 18 euro/nap
- Olaszországban szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 euro/alkalom
- Szlovákiában 1,99 euro sürgősségi díj
- Svájcban 18 év alattiaknak 33 svájci frank, 18 év fölöttieknek 92 svájci frank (30 napos időszakonként fizetendő)

A számla utólagos megtérítése
Franciaország és Svájc azok az országok, ahol a kórházi tartózkodást nem igénylő biztosítottnak ki kell fizetni az igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit egy összegben, hiába van EU-Kártyája. Ezekben az országokban a saját állampolgároknak is ezt kell tenniük, és a biztosító utólagosan fizet a részükre.

Előfordul más országokban is, hogy számlát adnak az ellátásról, ezt szintén ki kell fizetni. Az eredeti, kifizetett számlák alapján a hazatérés után, utólagosan igényelhető a megtérítés az illetékes kormányhivatalnál. A hivatal az adott ország társadalombiztosítója által támogatott megfelelő összeget téríti meg.

Ha nem EU-Kártyára vesz igénybe ellátást, az orvostól vagy kórháztól kap számlát, így az eredeti, kifizetett számla alapján igényelhet visszatérítést. Érdemes még elutazás előtt tájékozódni, hogy az adott országban, az adott helyen hol található a magyar egészségbiztosítással szerződött orvos, kórház, ahol az EU-Kártyával veheti igénybe az orvosi ellátást.

Miért érdemes külön biztosítást kötni?
Fontos és ajánlott az EU-Kártya mellé a síelni és snowboardozni vágyóknak, az extrém sportok kedvelőinek külön utasbiztosítást kötniük és egy plusz biztosítást helikopteres mentésre is. A hegyi balesetet szenvedők mentése és a völgybe való leszállítás általában minden országban díjköteles, vagyis a biztosítottnak kell kifizetnie. Különösen költséges a helikopteres mentés, ezért érdemes erre is kitérő biztosítást kötni.

Sok esetben a helyi egészségbiztosítás nem az egész mentőszámla összegét téríti meg, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából legfeljebb kb. 800 eurónak megfelelő összeget térítenek meg, ami a légi mentés költségeit jócskán meghaladhatja.

EU-Kártya és Utasbiztosítás
Az EU-Kártya és az utasbiztosítás sok esetben kiegészítik egymást.

A család kedvenc sportja a síelés és a snowboardozás? Ezt érdemes tudni, ha külföldre utaztok élvezni a téli sport örömeit

Olvasd el ezt is!
EU-Kártya igénylése, felhasználása, tudnivalók »»


Az Európai Uniós országok egészségbiztosítóinak az adatai csak tájékoztató jellegűek és változhatnak. Mindig érdemes előre tájékozódni az adott ország biztosítójánál!

Szerző: Németh Ági Róza (hazai és nemzetközi társadalombiztosítási ügyintéző) és Szatmáry Tünde Katalin (kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens)
Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
Fotó: Pixabay

Címkék: EU Kártya, síelés, snowboard, megtérítés, utasbiztosítás, egészségbiztosítás, hegyi baleset, helikopteres mentés, baleset külföldön

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi adókedvezmény 2018: januártól ennyivel magasabb az összege! - Mire számíthatnak a gyerekes családok?
Családi adókedvezmény 2018: januártól ennyivel magasabb az összege! - Mire számíthatnak a gyerekes családok?

A családosok már megszokhatták, hogy minden év elején nyilatkozniuk kell a munkáltatójuk felé a családi adókedvezményt illetően. A kétgyermekesek 2018-ban gyermekenként havi nettó 2.500 Ft-tal több kedvezményt tudnak érvényesíteni, így a nettó bérük emelkedik.

tovább a cikkre
Termékvisszahívás! 83 országba jutott a szalmonellával fertőzött babatápszerből - A Nébih is megszólalt az ügyben
Termékvisszahívás! 83 országba jutott a szalmonellával fertőzött babatápszerből - A Nébih is megszólalt az ügyben

Szalmonellát találtak a bébitápszerben, több kisgyermek is rosszul lett, miután fogyasztott a tápszerből. Most 83 országból hívja vissza termékeit a tápszergyártó cég. Magyarországra is kerülhetett fertőzött tápszer?

tovább a cikkre
Jogerős az ítélet az otthonszülési ügyekben: 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott Geréb Ágnes
Jogerős az ítélet az otthonszülési ügyekben: 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott Geréb Ágnes

Már jogerős az ítélet: Geréb Ágnest két év fogházra ítélték és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkehúspüré

Csirkehúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemell, vagy csirkecomb Só

Recept:

A megmosott nyers mell-, vagy combhúst ledaráljuk és enyhén sós vízben, vagy a hozzá készülő főzelékkel együtt megfőzzük, majd szitán áttörjük.

A hús ledarálása azért is praktikus, mert így könnyen kis adagokra osztható és lefagyasztható.

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Biztonságos közlekedés gyerekeknek: 8 fontos dolog, amit taníts meg a gyereknek, mielőtt egyedül engeded az iskolába

vissza vissza