Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > SZÉP-kártyád van? Sok pénzt elbukhatsz, ha feledékeny vagy! - Mire kell most nagyon odafigyelned? - Szülők Lapja

SZÉP-kártyád van? Sok pénzt elbukhatsz, ha feledékeny vagy! - Mire kell most nagyon odafigyelned?

Szülőklapja képTudta, hogy évente óriási összegű pénzt veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? A munkáltatók és a munkavállalók körében igen népszerűek a SZÉP kártyás juttatások. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a SZÉP kártyára érkezett pénz felhasználási ideje kötött.

Szerző: Horváth Zsolt
2018-05-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Horváth Zsolt
Munkaügyi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Tudta, hogy évente óriási összegű pénzt veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? Lehet, hogy Ön is köztük van, pedig egy egészen egyszerű dologról van szó, ami kis figyelemmel megkímélheti attól, hogy olyan pénzt bukjon el, ami már az Ön zsebében volt.

A munkáltatók és a munkavállalók körében igen népszerűek a SZÉP kártyás juttatások. Minden évben sokan választják ezt a béren kívüli juttatást a munkáltatónál működő Cafeteria rendszeren belül. Ezt a legjobban az mutatja meg, hogy a kimutatások szerint évente 100 milliárdhoz közeli összegeket költünk el SZÉP kártyákról.

Május 31. a határidő!
Minden évben megüti a milliárdos összeget a SZÉP kártyákon bennmaradt pénz, ugyanis az arra utalt összegnek van egy felhasználási ideje, mely nem más, mint a juttatás évétől számított második év május 31.Így tehát, idén május 31-én lejár a 2016. december 31-ig SZÉP kártyákra átutalt összegek érvényessége, így ezek az összegek a határidő lejárta után a kártyabirtokos számára elvesznek, és azt nem tudja később felhasználni. Sőt a bennmaradt összegeket visszautalják az azt adó munkáltató részére.

Mit lehet tenni? Nagyon egyszerű - el kell költeni! Sokszor fordul elő olyan helyzet, hogy a lejárathoz közeledve már nem tudjuk felhasználni a kártyán lévő összeget, legalábbis ezt hisszük. Íme néhány tipp, hogy megmentse a pénzét!
 

3+1 tipp, hogy ne maradjon bent a SZÉP-kártyádon pénz


1. Fizessen most, utazzon el később!
Fontos, hogy a SZÉP kártyával való fizetésnek és az utazás időpontjának nem kell egy időben történnie. Akár egy év végi utat is le tud foglalni előre, és ki tudja egyenlíteni a számlát a lejárati idő előtt. Sőt, sok szálláshelyen ajándékutalványt is vehet, amit később arra használ fel, amire akar.

2. Esetleg egy kis kultúra?
Jön a fesztiválszezon, nyomás a jegyekért, és tessék megvenni időben, elővételben, akár ajándékba másnak - gyermekünk biztos örülni fog neki. Persze akár színházi bérletet is vehetünk belőle.

3. Izmos kockahas - bombaalak
Nyakunkon a nyár, irány az edzőterem. A SZÉP kártyát elfogadó helyeken szintén el tudja költeni az azon szereplő összeget, mondjuk fitneszbérletre. Ez az igazi "kellemest a hasznossal" kombináció.

3+1. Családi programok
Állatkert, csoportos sportolás, túrák, kalandparkok, aztán egy jó kis étterem a családdal. Hmm, jól hangzik. Ezekre mind-mind el lehet költeni a SZÉP kártyán lévő összegeket.

Nyilván arra figyelni kell, hogy a SZÉP kártya melyik alszámlájára kértük a munkáltatói juttatást, mivel azok felhasználási köre alszámlánként eltérő, így mindig célszerű már a Cafeteria nyilatkozat megtételekor átgondolni, hogy melyiket tudjuk majd felhasználni a legjobban.

Még mindig 4 milliárd, május 31-ig elköltendő forint van a SZÉP-kártyákon - MTI közlemény
A május elsejei hosszú hétvégét követően hozzávetőleg négy milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákra 2016-ban feltöltött, május 31-én lejáró összegekből - derül ki az MTI-nek nyilatkozó kártyakibocsátók tájékoztatásából.

Az OTP Bank Szép-kártyáin a május 31-én lejáró összegből még három milliárd forint maradt 236 ezer munkavállalónál a hosszú hétvége után - tájékoztatta pénteken az MTI-t közleményében a bank. A hamarosan lejáró keret az ünnepnapok alatt 146 millió forinttal csökkent az OTP-nél. A bankcsoportnál a Szép-kártyákra 2016-ban feltöltött 77,2 milliárd forintnak több mint 96 százalékát már felhasználták a kártyabirtokosok.

Az MKB Banknál a Szép-kártyákon mintegy 41 ezer munkavállalónak összesen 508 millió forint egyenlege maradt a 2016-ban nyújtott munkáltatói juttatásból - közölte a pénzintézet az MTI kérdésére. A pénzintézetnél a szálláshely alszámláján 204 millió forint, a vendéglátásén 178 millió forint, míg a szabadidőén 126 millió forint pihen. A 13,6 milliárd forintos eredeti keret 3,7 százaléka vár még elköltésre az MKB-nál.

A K&H Banknál 400 millió forintnyi összeg áll a Szép-kártyákon, azokból az utalásokból, amelyeket a hónap végéig fel kell használni. Az elmúlt egy hónapban csaknem a 13 százalékát költötték el a kártyabirtokosok a rendelkezésre álló összegnek - küldte írásos válaszában a pénzintézet. A banknál a legnagyobb részt a szállás zsebből költötték, ezt követi a vendéglátás és a szabadidő zseb.

A jelenlegi szabályozás értelmében azok, akiknek a Szép-kártyáikra 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretüket. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő; MTI
Fotó: Pixabay, privatbankar.hu

Címkék: SZÉP kártya, pénz, juttatás, felhasználási idő, család pénze

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék, GYES, GYET utalása 2018: mikor érkeznek meg a családtámogatási ellátások idén?
Családi pótlék, GYES, GYET utalása 2018: mikor érkeznek meg a családtámogatási ellátások idén?

A családi pótlék és az egyéb ellátások általában már adott hó második napján megérkeznek a számlára. De mi van akkor, ha elseje és másodika sem munkanap?

tovább a cikkre
Jelentősen enyhítették egy szexuális visszaéléssel vádolt tanár büntetését másodfokon
Jelentősen enyhítették egy szexuális visszaéléssel vádolt tanár büntetését másodfokon

Jelentősen, 8 évről 3 év 6 hónapra enyhítette egy szexuális visszaéléssel és pornográfiával vádolt tanár börtönbüntetését, ugyanakkor végleg eltiltotta őt a tanári foglalkozástól. Vajon ez a büntetés mennyire rettenti el a többi szexuális ragadozót?

tovább a cikkre
Feltöltőkártyás adategyeztetés 2018: akkor is egyeztetned kell az adataidat, ha tavaly már megtetted! - A Hírközlési Hatóság tájékoztatása
Feltöltőkártyás adategyeztetés 2018: akkor is egyeztetned kell az adataidat, ha tavaly már megtetted! - A Hírközlési Hatóság tájékoztatása

Az előrefizetős SIM-kártyával mobiltelefont használóknak törvényi előírás alapján idén is kötelező az adategyeztetés szolgáltatójukkal. Ha nem teszed meg, megszűnhet a kártyád.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horváth Zsolt - Munkaügyi szakértő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza