Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > A babaváró hitel buktatói - Szülők Lapja

A babaváró hitel buktatói

Szülőklapja képA legtöbb házaspár gond nélkül igényelheti a babaváró hitelt, de vannak a szerződésben szigorúbb feltételek is, amelyeknek már nem biztos, hogy mindenki eleget tud tenni. Most 9 ilyen buktatót sorolunk fel.

Szerző: Szülők lapja
2019-11-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 758 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A babaváró hitel egy rendkívül kedvező támogatással kapható kölcsön. A támogatásra azok a házaspárok jogosultak, ahol a feleség nagykorú, viszont még nem töltötte be a 41. életévét.

A legtöbb házaspár gond nélkül igényelheti a hitelt, de vannak a szerződésben szigorúbb feltételek is, amelyeknek már nem biztos, hogy mindenki eleget tud tenni.
 
A Financer.com oldala alapján összegyűjtöttük azokat az eseteket, amelyekben nem kapható a babaváró hitel, hiába tűnik úgy, hogy teljes mértékben jogosultak vagyunk rá. A lent felsorolt problémák később is jelentkezhetnek, ebben az esetben a hitel piaci kamattal fog tovább működni.

1. Nincs tervben újabb gyerek
Ha a hitelt igénylő család nem tervez újabb gyereket, akkor nem kaphatja meg a támogatást. Nem számít, ha már van a családban saját gyermek, amennyiben 5 éven belül nem születik meg a következő, a hitel piaci kamatozással fog tovább működni. Ez persze azt is jelenti, hogy az eddigi, 5 éven keresztül kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ugyanez a feltétel örökbefogadás esetén is.

Ha a feleség már elmúlt 41 éves, akkor sem igényelheti a hitelt, ha minden egyéb feltételnek megfelel. Ez nem csak a kamattámogatásra érvényes, hiszen ebben az esetben még piaci kamatozással sem kapható a támogatás.2. A két fél nincs összeházasodva
A babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik. Ha házasságon kívül születik a gyerek, akkor sem kapható rá a támogatás, ha a két fél emellett egy háztartásban él. Az sem megoldás, ha a pár a gyerek megszületése után házasodik össze.

Amennyiben megtörténik a házasságkötés, igényelhetik a babaváró hitelt, sőt, előnyükre fog válni a már meglévő gyerekük, hiszen így nagyobb támogatást kapnak.

3. Válás a futamidő alatt
Ha a válás a futamidő alatt következik be, vissza kell fizetnünk a kamattámogatást, amit a válás időpontjáig kaptunk az államtól. A hitel nem szűnik meg, ebben az esetben piaci kamatozással fog tovább működni. Érdemes elgondolkodni ezen válás előtt, hiszen a babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet.

4. Külföldi munkahely igénylés előtt
Abban az esetben, ha a házaspár külföldön dolgozik, nem kaphatja meg a támogatást. Miért is? A feltételek között szerepel az, hogy az egyik félnek legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ez lehet külföldi jogviszony is, viszont az igénylést megelőző 180 napos időszakban hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. Érdemes előre gondolkodni, amikor kölcsönt szeretnénk igényelni.

Ha folyamatosan külföldön dolgozik az illető, legalább fél évig haza kell költöznie, hogy jogosult legyen a babaváró hitelre. Ha a házaspár hazaköltözik, de a baba túl korán (180 napon belül) születik meg, akkor is elvesztették a jogosultságot.

5. Megszűnik az itthoni lakcím
Ha a házaspár külföldre költözik és mindketten megszüntetik a magyar lakcímüket, akkor a kamattámogatás törlődik, az eddig kapott támogatást pedig 120 napon belül vissza kell szolgáltatni.

6. Babaváró hitel hiteltörlesztés céljából
A babaváró kölcsönt más hitel kifizetésére is fel tudjuk használni, azonban érdemes vigyázni ezzel az opcióval. Banktól függ, hogy elfogadják így a hitelkérelmünket, vagy sem. Vannak olyan bankok, ahol nem mindig adnak babaváró hitelt erre a célra.

Tudjuk azt, hogy a jövedelemnek csak bizonyos százaléka terhelhető hiteltörlesztéssel. Abban az esetben, ha a JTM határán vagyunk az első törlesztés miatt, nem biztos, hogy megkapjuk a hitelt, még akkor sem, ha amúgy rögtön a folyósítás után kifizetnénk a teljes tartozást.

7. Köztartozás
Szinte egy hitelt sem igényelhetünk akkor, ha tartozunk az államnak. A negatív KHR státusz kizáró ok a babaváró hitel igénylésénél is.

8. Meglévő személyi kölcsön
Probléma tehát, ha már vettünk fel személyi kölcsönt és még tart a törlesztése. Ha ugyanannál a banknál szeretnénk felvenni a babaváró hitelt, akkor a legtöbb esetben nem kaphatjuk meg a teljes hitelösszeget. Ha rendelkezünk például egy 2 millió forintos személyi kölcsönnel, a bank viszont legfeljebb 10 millió forintot ad kölcsön fedezet nélkül, akkor csak a különbözetet kaphatjuk meg.

Az eredeti 10 milliós hitelösszeg helyett 8 millió forintot fogunk kapni, ami hátrány abban az esetben, ha három vagy több gyereket tervezünk. Az ajánlatot természetesen vissza lehet utasítani, és kérvényezhetjük más banktól is a hitelt. A jövedelem terhelhetőségéről ne feledkezzünk meg.

9. Életét veszti az egyik fél
Ha meghal az egyik házastárs, akkor az elhalálozást követő 6 hónap után a hitel piaci kamatozással fog tovább működni. Ilyen esetben nem szükséges visszafizetni az eddig kapott támogatást, sőt, ha 5 éven belül az özvegy újraházasodik, akkor ismét rendelkezhet a türelmi idővel.

Amennyiben babaváró hitelt vennénk fel, érdemes előtte egy szakember véleményét is meghallgatni. Mint látjuk, rengeteg buktatója lehet a hitelnek és a legtöbb hiteligénylő nincs tisztában az összes feltétellel.

Címkék: babaváró hitel, babaváró hitel kérdések és válaszok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Termékvisszahívás: Fulladást okozhat ez az előke, ne használjátok! - Erre figyelmeztet a népszerű áruházlánc
Termékvisszahívás: Fulladást okozhat ez az előke, ne használjátok! - Erre figyelmeztet a népszerű áruházlánc

Az IKEA visszahívja a MATVRÅ, kék/piros, 2 db-os előkét, mivel lenyelhető darabokat tartalmaz, amelyek fulladást okozhatnak.

tovább a cikkre
Otthon melege program 2019: Akár 350 ezer forintot is kaphatsz radiátorcserére, és nem kell visszafizetned! - Részletek
Otthon melege program 2019: Akár 350 ezer forintot is kaphatsz radiátorcserére, és nem kell visszafizetned! - Részletek

2019. szeptember 24-től lehet pályázni a távfűtés korszerűsítésére és radiátorcserére, lakásonként akár 350 ezer forint vissza nem térítendő támogatással.

tovább a cikkre
Termékvisszahívás: Ha ilyen hordozható kávésbögrét vettél, inkább ne használd! Rákkeltő anyag oldódik ki belőle
Termékvisszahívás: Ha ilyen hordozható kávésbögrét vettél, inkább ne használd! Rákkeltő anyag oldódik ki belőle

Magas formaldehid kioldódást mért a lengyel hatóság kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből, a bögrét nálunk a KIK-ben lehet kapni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors

Recept:

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.

A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 15 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza