Reggeli lázmérőzés az óvodában, iskolában: Ez az a testhőmérséklet, ami fölött azonnal hazaküldik a gyereket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Reggeli lázmérőzés az óvodában, iskolában: Ez az a testhőmérséklet, ami fölött azonnal hazaküldik a gyereket Ismét naponta jelentkezik az Operatív törzs a vírushelyzet kapcsán, Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt az újságírók kérdéseire. Ismét naponta jelentkezik az Operatív törzs a vírushelyzet kapcsán, Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt az újságírók kérdéseire.

Közösségi terjedésről beszélünk
Mint Müller Cecília hangsúlyozta, jelenleg már nem gócpontokról, hanem közösségi terjedésről beszélünk: azaz ha a fertőzés megjelenik egy iskolában, kórházban vagy más közösségben, ott pillanatok alatt terjed.

Ezért továbbra is mindenkit arra kér, hogy tartsa be az előírásokat, a maszkviselést, fertőtlenítést, távolságtartást - akár a kozmetikusnál, akár a benzinkutakon.



37,8 fokos lázzal már nem lehet bemenni az óvodába, iskolába
Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, azért vezetik be október elsejétől a lázmérést az óvodákban, iskolákban, mivel a magas láz az egyik legbiztosabb tünete a koronavírusnak, az esetek 90 százalékánál előfordul. Így tehát az a gyerek, aki reggel magas testhővel érkezik az intézménybe, potenciális Covid-19 fertőzött, így el kell különíteni, haza kell küldeni. Müller Cecília szerint 37,8 fokos láznál elkülönítik a gyereket, majd ha a pár perccel későbbi mérés is hasonló értéket mutat, akkor a gyermeknek haza kell mennie.

Eddig 17 óvodában és 7 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 118 osztálynál folyik digitális munkarend. Az október elsején kötelező jelleggel bevezetendő reggeli testő-ellenőrzéshez megvették a hőmérőket, illetve hőkapukat is beszereztek a nagyobb intézményekhez.

Szeptemberben fokozatosan nőtt a napi regisztrált koronavírusos betegek száma, jelenleg 700 és 1000 közötti napi eset fordul elő, az aktív fertőzöttek száma már 18800 fölött van.

Forrás: Operatív törzs sajtótájékoztató
Fotó: kormany.hu (korábbi sajtótájékoztatón készült)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.09.28