Tb-tartozás rendezése - Erre figyelj, hogy érvényes maradjon a tajszámod!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Tb-tartozás rendezése - Erre figyelj, hogy érvényes maradjon a tajszámod! 2021. február 12., péntek után érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozása van. 2021. február 12., péntek után érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozása van, de addig a járuléktartozás még rendezhető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Az adóhatóság közleménye szerint már hónapok óta, havonta értesítik azokat, akik a nyilvántartás szerint tartoznak a járulékkal. A hathavi járulék összege 48 ezer forint.
 

TB tartozás rendezése - Erre figyelj, hogy érvényes maradjon a TB-számod


Így fizetheted be a TB-tartozást a NAV felé
A tartozás a 10032000-06055826 számú, "NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla" elnevezésű számlára utalással rendezhető, vagy az értesítő levélhez mellékelt csekken is befizethető.



Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, akkor fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető, a kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Aki alacsony jövedelme miatt nem tudja befizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az egészségügyi szolgáltatásra. Ezt a rászorultságot a lakóhely szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet a kormányhivatalnál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, vagy a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.

A NAV honlapján elérhető tájékoztató részletesen ismerteti, kinek és mit kell tennie, hogy taj-száma érvényes maradjon - hangsúlyozta közleményében az adóhatóság.
 

Egészségügyi szolgáltatási járulék - Kinek kell fizetnie? Milyen összegben?


Havonta 8 ezer forint (napi 270 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak,

- akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és
- egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Jogosult például az, akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni.

Akinek van teendője, mert az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről.

Arról, hogy biztosított vagy-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján (http://www.neak.gov.hu), ügyfélkapus bejelentkezést követően bizonyosodhatsz meg, ha lekérdezed az adataidat.

Forrás: MTI, NAV

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.10