Hálapénz törvény 2021: Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz elfogadását

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Hálapénz törvény 2021: Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz elfogadását Hálapénz törvény 2021: Januártól csak ajándéktárgy adása vagy elfogadása megengedett, készpénz vagy minden más ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül a büntető törvénykönyvbe ütközik. Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását - hangzott el a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában február 11-én, csütörtök reggel.

Váradi Piroska ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciómegelőzési főosztályának vezetője kiemelte: január elsejétől a vesztegetés jogszabályi tényállása kibővült a büntető törvénykönyvben a hálapénzzel.

Készpénzt nem lehet elfogadni
Hozzátette: ezalatt az egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódóan adott, ígért, elfogadott vagy kért jogtalan előnyt kell érteni. Csak ajándéktárgy adása vagy elfogadása megengedett, készpénz vagy minden más ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül a büntető törvénykönyvbe ütközik - magyarázta.



Az ezredes hangsúlyozta: nem a "csőbe húzás" vagy a csapdába csalás a céljuk, sőt, munkájukban a bűnfelderítés messze meghaladja az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatok vagy integritási tesztek számát.

Tesztelik az orvosokat
A tesztek során megalapozott indok, például ellenőrzött bejelentés vagy az egészségügy korrupciós kitettségének kockázatelemzését követően tudomásukra jutott adat esetén, illetve ügyészi engedély birtokában tesztelik a vizsgált embereket olyan valósnak tűnő szituációban, amikor az NVSZ munkatársa az orvost megvesztegetni próbáló betegnek vagy hozzátartozójának adja ki magát.

Kiemelte: mindig a vesztegetés elfogadóját tesztelik, tehát nem a betegeket.
 

Hálapénz törvény 2021: A legfontosabb pontok


Mint ismeretes, 2021 januárjával lépett életbe az a törvény, amely bünteti a különjuttatást elfogadó orvost, és a juttatást felajánló beteget is.

- Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért sem előtte, sem alatta, sem utána semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.
- A nem állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóra vagy egészségügyben dolgozóra a tilalom akkor vonatkozik, ha az általa ellátott beteget egyúttal az állami ellátás keretében is kezeli, a kezelésének az irányításáért felel vagy a kezelésében közreműködik.
- Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal elfogadhat olyan ajándéktárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5%-át (azaz körülbelül 8000 forint értékben). Ha a beteget hosszú ideig, folyamatosan kezelik, akkor kéthavonta fogadható el ajándék, ugyanebben az értékben. Az ajándék értékének meghatározása során a beszerzési árat vagy saját előállítás esetén a hasonló termék kiskereskedelmi árát kell figyelembe venni.

A Btk. módosítása alapján a hálapénzt felajánló betegeket is büntetik: "Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Olvasd el ezt is:
Hálapénz és szülés - Tényleg fontos a kismamáknak a választott orvos? »


Forrás: MTI, Parlament.hu
Fotó: Freepik/pressfoto (illusztráció!)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.11