Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól! - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól! - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül A július 13-ai kormányinfón egyebek közt az energia-veszélyhelyzetről esett szó, ami minden háztartást érint, hiszen sokaknak megnőnek majd az áram- és gázköltségei. A július 13-ai kormányinfón egyebek közt az energia-veszélyhelyzetről esett szó, ami minden háztartást érint, hiszen sokaknak megnőnek majd az áram- és gázköltségei.

FRISS: 2022. július 21.
Megjelent a Magyar Közlöny, amiben végre hivatalosan is szerepel, milyen rezsiárakkal számol a kormány. Friss cikkünket és frissített táblázatunkat ebben a cikkünkben találod, kattints ide: Közzétette a kormány: Így változik az áram és a gáz ára, ha átlagon felül fogyasztasz »


Korábbi cikkünk:
Mint Gulyás Gergely hangsúlyozta, a jelenlegi háborús energiaválságban "egész egyszerűen nem fér bele", hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett áru gázt és áramot.

Augusztus 1-jétől piaci árat kell fizetni az átlag feletti gáz- és áramhasználatért
Ezért a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-sejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára
- villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év,
- földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év

A miniszter szerint a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, mert az átlag alatt fogyasztanak. A többet fogyasztó egynegyednek is a csökkentett árat kell fizetnie az átlagos fogyasztás mértékéig - közölte. A döntést azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódik, és az arra adott szankciók miatt valódi kockázatot jelent, hogy lesz-e elég energiahordozó a télen.

Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül

Nagycsaládosoknak (3 vagy több gyerek) továbbra is kedvezményes a gáz, de az áram nem
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is elmondta, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt.

Jelenleg is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs - mondta.

Rezsivédett vs normál ár - nagy a különbség
Egy átlagfogyasztó, "rezsivédetten", 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Jelenleg egy átlagfogyasztó 15 833 forintot fizet havonta a gázért, rezsicsökkentés nélkül ez 131 441 forint lenne - tette hozzá a politikus.

Németh Szilárd azt mondta, a spórolás így havonta 158 691 forint, évente 1,9 millió forint; ennyi pénz marad továbbra is az embereknél.

Elmondta, hogy a rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, villany esetében 5,6 millió, gáz esetében 3,5 millió fogyasztót érint.

Támogatják a tűzifával fűtőket is
Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a kormány támogatja a tűzifával fűtőket is, ezt szolgálja a tűzifakivitel elrendelt tilalma. Emellett felmérik a tűzifahelyzetet az országban, és a kormány programot fog készíteni, hogy elősegítse a fával fűtés minél nagyobb arányát. Egyébként a rezsicsökkentés fenntartása minden fogyasztási helyre, így a víkendházakra is vonatkozik.

A miniszter hangsúlyozta, az átlag energiafogyasztás meghatározásánál súlyozott átlagot számoltak, vagyis kihagyták azokat a háztartásokat, ahol nincs fogyasztás. Közölte azt is, hogy azok nem kapnak kompenzációt, akik gáz helyett árammal fűtenek.

Elmondta, be tudják szerezni nagyon drágán az energiát, és ha valaki meg tudja ezt fizetni, akkor azt csinál, amit szeretne.

Egyelőre a vízárakon nem változtatnak
Németh Szilárd közölte, a vízzel kapcsolatban a rezsicsökkentés még nem került szóba, de a szerdai kormánymegbeszélésen előkerült a vízi közművek helyzete és "a megoldás is körvonalazódott".
 

Mennyivel kell többet fizetni augusztustól a rezsiért? - A számok


Bár Gulyás Gergely kiemelte, a háztartások háromnegyedét nem érinti a rezsicsökkentés-limitálás, az MVM gáz- és áramszolgáltató táblázata szerint - mely természetesen csak hozzávetőleges adatokkal számol - egy családi házban lakó négytagú család többet fogyaszt átlagban 210 kwh-nál, tehát már nekik is jócskán emelkedni fognak a rezsiköltségeik augusztustól.

Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül

De számoljunk egy kicsit: jelenleg a rezsicsökkentett áram kwh-kénti ára körülbelül 37,5 forint, a gáz pedig körülbelül 110 forint/köbméter.

Ahogy már említettük, Németh Szilárd szerint egy átlagfogyasztó, "rezsivédetten", 7750 forintot fizet havonta a villanyért. Ha nem lenne rezsicsökkentés, ez 50 833 forint lenne. Gázért 15 833 forintot fizet havonta, rezsicsökkentés nélkül ez szerinte 131 441 forint lenne.

Ha a Németh Szilárd által említett rezsicsökkentett vs normál áram- és gázdíj közti különbséget átszámoljuk, akkor áramfogyasztás esetében akár 6,5 szeresére nőhet az átlag felett elhasznált áram kwh-kénti ára, azaz a jelenlegi 37,5 forintról körülbelül 250 forintra. Gáznál ez a növekedés még brutálisabb: ott minden átlagon felül elhasznált köbméter földgáz 8,3-szor lehet drágább, vagyis 110 forintról akár 910 forintra is emelkedhet!



Hogy kicsit számszerűsítsük, ez mégis mennyiben terheli a családok pénztárcáját, kiszámoltuk, milyen mértékben növekszik a rezsi, ha nem az átlagos, vagy az alatti fogyasztókról beszélünk. Áramnál maradtunk az átlag 250 forintos árnál, amivel átlag feletti fogyasztás esetén kiszámoltuk a különbözetet.



Gáznál egy kicsit mérsékeltebb, 850 forintos köbméterárral számoltuk ki, mi történik, ha túllépjük az átlagos havi fogyasztást.



Bár sokan sokféle árral és növekedéssel számolnak, ráadásul - mint a vg.hu is kiemeli - a hektikus piaci árváltozás is megjósolhatatlan akár egy hónappal előre is, de nagyon úgy tűnik, hogy a nyár utolsó hónapján sokaknak kell több tízezer forinttal is többet fizetni majd a rezsiért. Pontosabbat majd akkor lehet tudni, ha a részletes rendelet megjelenik a Magyar közlönyben.

Forrás: MTI, vg.hu, Portfolio
Fotó: Szülők Lapja

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.07.14