Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Így hat a gyerekre, ha egész nap 20 fokos tanteremben ül - Készüljünk a digitális oktatásra a magas rezsiárak m - Szülők Lapja

Így hat a gyerekre, ha egész nap 20 fokos tanteremben ül - Készüljünk a digitális oktatásra a magas rezsiárak miatt?

Szülőklapja képMaximum 20 fokos tantermek, tanárhiány, magas rezsiköltségek az iskolákban - Nem indul könnyen a 2022-es tanév.

Szerző: Szülők lapja
2022-08-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 46 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy vihart váltott ki a napokban, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár azt mondta, az iskolákban elég lesz télen 20 fokra felfűteni a termeket.

Mindezt Tényi István közérdekű bejelentésével kapcsolatban jelentette ki, írja a Népszava. Tényi arra volt kíváncsi, hogy a megemelkedett rezsiárak mellett milyen mértékben kell a jogszabályban előírt 20 fokos tantermi hőmérsékletet növelni, hogy az még kifizethető legyen az iskolákban. A köznevelési államtitkár szerint a 20 Celsius fokos hőmérséklet "kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani".

A 20 fok nem az optimális hőmérséklet, hanem a minimum
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet viszont arra hívja fel a figyelmet a lap szerint, hogy bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő télen, ez a minimum hőmérséklet, aminek teljesülnie kell - ha ez alá csökken a tantermi hőmérséklet és legalább két napig úgy marad, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. Így szerinte "cinikus és rosszindulatú" állítás, hogy Kisfaludy László a minimumot képzeli el optimálisként.

Miért az iskolákon kell spórolni?
A DK országgyűlési képviselője, Hegedűs Andrea úgy véli, a köznevelési helyettes államtitkár kijelentése azt jelenti, a kormány a gázzal való spórolást nem a Parlament, a minisztériumok vagy a hivatalok fűtésén kezdi, hanem az iskolákon. "Amikor a gyermekeink csak kabátban mehetnek majd ki az iskola folyosójára, a milliókat kereső fideszes államtitkárok akkor is ingben fognak szaladgálni a minisztériumokban, ahogy kellemes meleg lesz a Karmelita kolostorban vagy a miniszterelnök dolgozószobájában is" - fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, a fűtéssel való takarékoskodás nem ördögtől való, de szégyen, hogy "a megszorítások kormánya" a gyermeken kezdi a spórolást.  

Hozzájárulás a szülőktől a rezsire
A Telexhez eljuttatott levél szerint az egyik budai egyházi gimnázium 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére, hogy hagyományos tantermi órákat tudjanak tartani továbbra is.Meleg pulcsi az órán, rohangálás a szünetben
A Telex egyébként utánajárt, a nemzetközi ajánlások alapján a 22 fokos tantermi hőmérséklet az ideális, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal pedig 20-24 fok közé teszi a megfelelő tantermi hőmérsékletet. A lap egy gyermekorvost is megkérdezett a témában, aki elmondta, ha a gyerekek eleget mozognak a szünetben és hosszú ujjú pulcsiban ülnek a tanteremben, akkor akár egészségesebb is lehet a 20 fok körüli hőfok - nem csak a vírusok terjednek kevésbé ilyen hőmérsékleten, de akár jobban tudnak koncentrálni is, mint az optimálisnál melegebb közegben.

Újra digitális oktatás lesz?
A digitális oktatásra való újbóli áttérés egyébként egyre inkább felmerül, a Pénzcentrumnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke nyilatkozott, aki egyebek közt elmondta, hogy az energiaárak miatt fel kell készülnie az iskoláknak a távoktatásra is.

Kérdésükre a Belügyminisztérium sajtóosztálya is válaszolt, akik szerint "minden lehetőségre fel kell készülnünk, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz. A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot - így az iskolákat is - elérheti [...]", ugyanakkor hozzátették, digitális munkarendről egyelőre nem született döntés, de a Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai fejleményeket.

Az elszabaduló energiaárak mellett az iskoláknak a pedagógushiány is egyre nagyobb gondot jelent: az Index szerint 16 ezer tanár hiányzik az oktatásból, egyre több az olyan tanár, aki érettségivel tart órát, ráadásul sok a nyugdíj előtt álló pedagógus, akik helyére nem érkezik más, mivel a pedagóguspálya jelenleg - az alacsony bér és a megnövekedett bürokráciának köszönhetően - egyáltalán nem vonzó a fiataloknak.

Forrás: Népszava, Pénzcentrum, Telex, Index, MTI
Fotó: Pixabay

Címkék: rezsiköltség, digitális oktatás, tantermi oktatás, tanárhiány

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek
Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

A bölcsődei támogatás a bölcsődében elhelyezett gyerek személyi térítési díjára vehető igénybe maximum havi 40 ezer forintos határig. A MÁK havonta utalja az összeget a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig.

tovább a cikkre
Kétszer jön a családi pótlék augusztusban! - Mutatjuk, mikor utalja az Államkincstár az összeget
Kétszer jön a családi pótlék augusztusban! - Mutatjuk, mikor utalja az Államkincstár az összeget

Egy évben hagyományosan két alkalommal kerül sor előrehozott családi pótlék utalásra: augusztusban az iskolakezdést segítik, decemberben pedig a karácsonyi készülődést.

tovább a cikkre
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen chipset vettél, ne edd meg! - Tropán alkaloiddal szennyezett
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen chipset vettél, ne edd meg! - Tropán alkaloiddal szennyezett

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között

vissza vissza