Főoldal > Cikkek > Játék tippek > 4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás? - Szülők Lapja

4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Szülőklapja képMiért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

Szerző: Berényi Zsuzsanna
2016-03-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A várva várt tavaszi idő beköszöntével újra benépesednek a télen magára hagyott játszóterek, és újra gyerekzsivajtól hangos a játszóterek környéke. A szülők örömmel viszik a babákat, kisgyerekeket a friss levegőre, a kellemes napsütésre, mert jól tudják, hogy minden a szabad levegőn töltött perc a gyerek egészségét és fejlődését szolgálja.

Berényi Zsuzsanna TSMT terapeutát arról kérdeztük, hogy az egyes játszótéri eszközök hogyan hatnak a babák, gyerekek fejlődésére. Miért rendkívül hasznos a gyerekek számára a játszótéren eltöltött idő? Mi mindent tanulnak a gyerekek a mászókázásból, csúszdázásból, hintázásból és a többi izgalmas játszótéri eszközökből?
 

Mászókázás, csúszdázás, függőhidak, kötélhágcsók


A játszótéri játékok élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak.

1. Mászókázás kapcsán a gyereknek előre meg kell terveznie a mozgást, amely jó hatással van a gondolkodásra.
2. Javul az egyensúly, pontosodik a szem-kéz, illetve szem-láb koordináció.
3. Erősödik többek között a kar, a csípő, a hát izomzata is, hozzájárul a testtartás javulásához, segíti az izomtónus normalizálódását.  
4. A mászókázás segíti a testkép kialakulását - a mozgások indításának és megállításának kontrollja is fejleszthető a mászókázással.
5. A mászókázás közbeni függeszkedés jó hatással van a vállöv fejlődésére, mely a finommotorika és a grafomotorika fejlődését is elősegíti.
6. A lánchídon, a kötélhágcsókon való átjutás, járás finomítja az egyensúlyt, a térérzéket, a koordinációt, és segíti a téri orientációt.
7. Javítja az észlelést, érzékelést, a figyelmet, a koncentrációt, az egyensúlyt, a mozgástervezést, a mozgás kivitelezését és az idegrendszer érését.
8. A mászókák használata vesztibuláris, tapintásos ingerléssel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, így jobban működik a tanulási- megismerési folyamat, ezáltal megelőzhető a későbbi tanulás- és magatartási probléma.
9. A játszótéri „akadályok” leküzdése az önbizalmat is növeli. Nem utolsó sorban a felesleges energia levezetésére is kiváló.
10. A csúszdán való lecsúszás a lent-fent, a mélység és magasság észlelését segíti, segíti a téri tájékozódást.

Olvasd el ezt is!
27 mesejátszótér Budapesten és vidéken - Ide vidd el a gyereket! »

 Hinta

A hintáztatást és a ringatást már az egészen pici babák is nagyon szeretik.

1. A hinta ritmikus mozgás segíti őket a félelmek, feszültségek leküzdésében ezért megnyugszanak.
2. A hintázás fontos szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a ritmusérzék, térérzékelés, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A gyermekek sokszor ösztönösen keresik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de a fenti a képességeiket fejlesztik.
3. A hintázás stimulálja az agykérget is, ahol az agy koncentrációért felelős része található, ezért a figyelemzavarban, tanulászavarban szenvedő gyermekeknél jó eredményeket lehet elérni hintázással.
4. A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat és a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.
5. Gyakran kérik a gyermekek, hogy pörgessük be őket a hintába. Ezt nyugodtan teljesítsük, hiszen a forgó mozgás szintén hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz.
Az is előfordul, hogy néhány gyermek fél a hintázástól. Ha hosszú próbálkozás után sem sikerül megszerettetni a hintázást, akkor érdemes felkeresni egy gyermekorvost, mert elképzelhető, hogy az egyensúly-érzékeléssel van probléma.

Olvasd el ezt is!
14 közkedvelt vers és mondóka hintázáshoz, hintáztatáshoz »


Libikóka


1. Libikókázás során a hintázásnál említett pozitív hatások szintén érvényesülnek.
2. A libikókán a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől.
3. Ha a gyermek együtt hintázik egy másik gyermekkel, tapasztalatokat szerez arról, hogy kell a másikhoz alkalmazkodni, egymást támogatni.

Szakértő: Berényi Zsuzsanna mozgásterapeuta
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, baba, mozgásfejlődés, mozgásterápia, játszótér, játék, koordináció, hinta, libikóka, csúszda, mászóka, egyensúlyérzék

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A mozgás szerepe babáknál, gyerekeknél: miért fontos a kúszás, mászás? Melyik életkorban milyen mozgás ajánlott?
A mozgás szerepe babáknál, gyerekeknél: miért fontos a kúszás, mászás? Melyik életkorban milyen mozgás ajánlott?

Milyen mozgásformákra van szüksége a babáknak és milyenre a 2-3 éves kisgyerekeknek? Melyik mozgásforma miért fontos és hasznos a gyerekeknek? Mit ajánl a szakember?

tovább a cikkre
Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis
Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis

Tudtad, hogy a baba mozgása elárulja, hogy van-e fejlődési zavara vagy sem? Mi az összefüggés a csecsemőkori mozgásfejlődés és a kisgyerek későbbi mentális fejlődése között? Milyen kisgyerekeknek ajánlott a mozgásterápia? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre
Játékos mondókák - tornáztatók, mozgásos játékok

Hüvelykujjam fölébredt,
Nyújtózkodott, jó reggelt.
Négy kis szomszéd ráfelelt:
Jó reggelt, jó reggelt!

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 dl joghurt 2-3 ek kukoricapehely (gluténmentes) gyümölcs ízlés szerint

Recept:

2 dl joghurtba 2-3 evőkanál kukoricapelyhet áztatunk, majd ízlés szeint gyümölcsöt adunk hozzá (reszelt, vagy turmixolt gyümölcsöt).

Tipp!
Ha savanykás a gyümölcs, akkor egy édesebb gyümölccsel (pl. banánnal) édesítsük, cukrot(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza