Főoldal > Cikkek > Játék tippek > 4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás? - Szülők Lapja

4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Szülőklapja képMiért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

Szerző: Berényi Zsuzsanna
2016-03-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A várva várt tavaszi idő beköszöntével újra benépesednek a télen magára hagyott játszóterek, és újra gyerekzsivajtól hangos a játszóterek környéke. A szülők örömmel viszik a babákat, kisgyerekeket a friss levegőre, a kellemes napsütésre, mert jól tudják, hogy minden a szabad levegőn töltött perc a gyerek egészségét és fejlődését szolgálja.

Berényi Zsuzsanna TSMT terapeutát arról kérdeztük, hogy az egyes játszótéri eszközök hogyan hatnak a babák, gyerekek fejlődésére. Miért rendkívül hasznos a gyerekek számára a játszótéren eltöltött idő? Mi mindent tanulnak a gyerekek a mászókázásból, csúszdázásból, hintázásból és a többi izgalmas játszótéri eszközökből?

Mászókázás, csúszdázás, függőhidak, kötélhágcsók


A játszótéri játékok élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak.

1.    Mászókázás kapcsán a gyereknek előre meg kell terveznie a mozgást, amely jó hatással van a gondolkodásra.
2.    Javul az egyensúly, pontosodik a szem-kéz, illetve szem-láb koordináció.
3.    Erősödik többek között a kar, a csípő, a hát izomzata is, hozzájárul a testtartás javulásához, segíti az izomtónus normalizálódását.  
4.    A mászókázás segíti a testkép kialakulását - a mozgások indításának és megállításának kontrollja is fejleszthető a mászókázással.
5.    A mászókázás közbeni függeszkedés jó hatással van a vállöv fejlődésére, mely a finommotorika és a grafomotorika fejlődését is elősegíti.
6.    A lánchídon, a kötélhágcsókon való átjutás, járás finomítja az egyensúlyt, a térérzéket, a koordinációt, és segíti a téri orientációt.
7.    Javítja az észlelést, érzékelést, a figyelmet, a koncentrációt, az egyensúlyt, a mozgástervezést, a mozgás kivitelezését és az idegrendszer érését.
8.     A mászókák használata vesztibuláris, tapintásos ingerléssel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, így jobban működik a tanulási- megismerési folyamat, ezáltal megelőzhető a későbbi tanulás- és magatartási probléma.
9.    A játszótéri „akadályok” leküzdése az önbizalmat is növeli. Nem utolsó sorban a felesleges energia levezetésére is kiváló.
10.    A csúszdán való lecsúszás a lent-fent, a mélység és magasság észlelését segíti, segíti a téri tájékozódást.

Ajánlott cikkünk: 5 KÜLÖNLEGES BUDAPESTI JÁTSZÓTÉR, AHOVA FELTÉTLENÜL VIDD EL A GYEREKET »


Hinta

A hintáztatást és a ringatást már az egészen pici babák is nagyon szeretik.

1. A hinta ritmikus mozgás segíti őket a félelmek, feszültségek leküzdésében ezért megnyugszanak.
2. A hintázás fontos szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a ritmusérzék, térérzékelés, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A gyermekek sokszor ösztönösen keresik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de a fenti a képességeiket fejlesztik.
3. A hintázás stimulálja az agykérget is, ahol az agy koncentrációért felelős része található, ezért a figyelemzavarban, tanulászavarban szenvedő gyermekeknél jó eredményeket lehet elérni hintázással.
4. A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat és a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.
5. Gyakran kérik a gyermekek, hogy pörgessük be őket a hintába. Ezt nyugodtan teljesítsük, hiszen a forgó mozgás szintén hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz.
Az is előfordul, hogy néhány gyermek fél a hintázástól. Ha hosszú próbálkozás után sem sikerül megszerettetni a hintázást, akkor érdemes felkeresni egy gyermekorvost, mert elképzelhető, hogy az egyensúlyérzékeléssel van probléma.

Ajánlott cikkünk: MESEJÁTSZÓTEREK BUDAPESTEN - 5 MESÉS JÁTSZÓTÉR »


Libikóka


1.    Libikókázás során a hintázásnál említett pozitív hatások szintén érvényesülnek.
2.    A libikókán a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől.
3.    Ha a gyermek együtt hintázik egy másik gyermekkel, tapasztalatokat szerez arról, hogy kell a másikhoz alkalmazkodni, egymást támogatni.

Szekértő: Berényi Zsuzsanna mozgásterapeuta
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: gyerek, baba, mozgásfejlődés, mozgásterápia, játszótér, játék, koordináció, hinta, libikóka, csúszda, mászóka, egyensúlyérzék

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A mozgás szerepe babáknál, gyerekeknél: miért fontos a kúszás, mászás? Melyik életkorban milyen mozgás ajánlott?
A mozgás szerepe babáknál, gyerekeknél: miért fontos a kúszás, mászás? Melyik életkorban milyen mozgás ajánlott?

Milyen mozgásformákra van szüksége a babáknak és milyenre a 2-3 éves kisgyerekeknek? Melyik mozgásforma miért fontos és hasznos a gyerekeknek? Mit ajánl a szakember?

tovább a cikkre
Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis
Ezért ne siettesd a gyerek mozgásfejlődését! Problémát is okozhat, ha kimarad egy fázis

Tudtad, hogy a baba mozgása elárulja, hogy van-e fejlődési zavara vagy sem? Mi az összefüggés a csecsemőkori mozgásfejlődés és a kisgyerek későbbi mentális fejlődése között? Milyen kisgyerekeknek ajánlott a mozgásterápia? Pszichológus válaszol.

tovább a cikkre
Játékos mondókák - tornáztatók, mozgásos játékok

Hüvelykujjam fölébredt,
Nyújtózkodott, jó reggelt.
Négy kis szomszéd ráfelelt:
Jó reggelt, jó reggelt!

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza