Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Miért fontos az építőkockázás gyerekkorban? Milyen képességeket fejleszt? Játékötletek építőkockához - Szülők Lapja

Miért fontos az építőkockázás gyerekkorban? Milyen képességeket fejleszt? Játékötletek építőkockához

Szülőklapja képMiért elengedhetetlenül fontos az építőkockázás gyermekkorban? Mit fejleszt az építőkockázás a kisgyerekeknél? Hagyjuk a gyerekeket önállóan építőkockázni vagy kapcsolódjunk mi szülők is az ő játékukhoz? Konkrét ötletek, tippek: 1-6 éves korú gyerekek szüleinek és nagyszüleinek.

Szerző: T.Nagy Ildikó
2016-05-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az építőkockázás a kisgyerekek egyik kedvenc játéktevékenysége - bármely életkorról is legyen szó. Nincs olyan otthoni játékkészlet, amelyben ne bukkanna fel valamilyen változatban a fa vagy műanyag építőkocka - a szülők pedig nem is sejtik, hogy ezzel valódi kincset adnak a gyermekük kezébe.

Arról, hogy miként hat a kisgyermek fejlődésére az építőkockázás, hogyan fejleszti az önálló játéktevékenység és hogyan az édesanyával-testvérrel közös építőkockázás a kisgyereket, alábbi cikkünkben olvashatsz. Egyúttal konkrét játékötleteket, tippeket is adunk, hogyan lehet építőkockákkal észrevétlenül és játékosan fejleszteni a kisgyermek számos képességét, ami később az iskolaérettség alapfeltétele lesz majd.
 

Hogyan fejleszti az építőkockázás a kisgyermeket?


Az egészen kicsiket még csak az építőkocka vidám színei, érdekes alakzatai, a fakockák összekoccanáskor hallható kellemes hangzás nyűgözi le. Később a rombolás-építés élménye miatt kerül le a gyerekszoba játszópolcairól. Óvodáskorban már szárnyra kel a fantázia, és a szülőkkel vagy a kisbarátokkal közös építőkockázás nyújt felejthetetlen élményeket.

Mindamellett, hogy a játékkockákkal, építőkockákkal jókat lehet játszani, a szülőknek és nagyszülőknek fontos tudniuk, hogy a kisgyermek életében komoly fejlesztő funkciót is betöltenek az építőkockákkal kapcsolatos játéktevékenységek.

Finommotorika, szem-kéz koordináció, összpontosítás - az építőkockázás ezeket mind fejleszti
A kisgyerek finommotorikus képességét, a szem-kéz koordinációt, a formák észlelését, azok összeillesztését, az odafigyelést-összpontosítást, elmélyülést éppúgy finomítja-formálja-mélyíti ez a fajta tevékenység, mint a gyermek kreativitását, fantáziáját, alkotókedvét. Ezek azok a képességek, amikre később majd az iskolapadban feltétlenül szüksége lesz a gyermeknek. Gondoljunk itt arra, hogy az ügyes kezecskék tudnak majd megfelelően ceruzát tartani, szép betűket írni; a betűk megfelelő formáját úgy tudják könnyen megtanulni, ha előtte az alapformákkal már tisztába kerültek; nem okoz gondot a kisebb-nagyobb távolság, az írás során a sort megtartani szintén csak odafigyeléssel és pontossággal lehet - ezek mind elengedhetetlen feltételei lesznek majd bármely iskolai feladathelyzetnek.

Miért fontos az építőkockázás gyerekkorban? Milyen képességeket fejleszt? Játékötletek építőkockához
Az építőelemek pontos összeillesztésével a gyerek finommotorikája fejlődik, ami később az írástanulásnál lesz nagyon hasznos

Kreativitás és képzelőerő - nagyobb gyerekek már konkrét céllal építenek
A gyermekkori játékfejlődés a folyamatos építéssel (és rombolással) egyre gazdagabbá válik. Később, a közösségbe járó gyerekek esetén, már céllal készülnek az újabb és újabb játéképületek, játékkomplexumok.

A színes építőkockából megannyi építményt meg lehet valósítani: kreált várak, tornyok, kastélyok, városok, bevásárlóközpontok, parkolóházak, mélygarázsok, hajók, parkok, állatkertek, képzeletbeli játszóterek mind-mind a valóságot hivatottak lemodellezni, aminek világában a gyerekek újra és újra elmélyülhetnek, kiteljesedhetnek, a mindennapi élményeiket újraélhetik, feszültségeiket "kicsomagolhatják", problémájukat ezáltal maguk (vagy egy kis szülői segítséggel) akár meg is oldhatják.

Azzal hogy a gyerekek újabb és újabb dolgokat alkotnak az építőkockákból, szárnyal a kreativitásuk, a képzelőerejük. Az építés végeztével növekszik az önbizalmuk, önértékelésük.

Szerepjátékok - óvodás gyerekekkel játsszuk minél többet
Az elkészült alkotásokat aztán a játék egy következő szintéjéhez, a szerepjátékhoz használhatják. Ha szülő is bekapcsolódik a közös építésbe, majd a szerepjátékba, akkor rengeteg új ismeretet, tudást, újabb kifejezéseket-szavakat, de még akár illemtant is belevihet a játékba észrevétlenül - éppen akkor, amikor a gyerekek a legfogékonyabb állapotban vannak. Előkerülhetnek az újabb fogalmak, árnyaltabb kifejezések, amivel gazdagodik a gyerekek szókincse, a témához kapcsolódó régi családi történetek még izgalmasabbá tehetik a közösen töltött szabadidőt.De ha semmi egyéb nem történik, csupán önfeledt, gondtalan és különösebb cél nélküli játék, az is csak a gyerek hasznára válik, mert mind-mind a szülő-gyerek közös élménytárat gazdagítja.

Közösen vagy egyedül? - hogyan építsen a gyerek?
- Eleinte, minél kisebb a gyermek, együtt érdemes építeni, hiszen utánzással tanulja meg az építés lényegét, azt, hogy hogyan is kell az építőkockákkal bánni. Később az együttes játék a társas/szociális készségeket fejleszti. Az együttműködés, a csapatmunka és nem utolsósorban az együttes élmény az, ami a kisgyermek fejlődéséhez pluszt adhat. Amikor a kisgyermek az építőkockákkal egyedül is tud játszani, az önálló játék kimondottan hasznos, hiszen meg kell tanulnia egyedül is lekötnie magát, ami eleinte sok dicséretet igényelhet. Ezáltal önállóan megtanul döntést hozni, formálódik az ízlése, kibontakozik a kreativitása, és ha teljesen el tud benne merülni, még flow-élményben is részesül, ami gyermekkorban olyan természetes - mondja dr. Árvainé Koczok Márta klinikai szakpszichológus.

Miért fontos az építőkockázás gyerekkorban? Milyen képességeket fejleszt? Játékötletek építőkockához
Az önálló játék fejleszti a gyermek döntési-mérlegelési képességét

 

Játékötletek építőkockához - gyógypedagógus ajánlásával


Hullán Gabriella gyógypedagógus az alábbi közös játékötleteket ajánlja óvodáskorú gyerekeknek, illetve azok szüleinek és nagyszüleinek.

1. Játék: Mi következik a zöld kocka után?
Óvodás korosztálynak való feladat

Kérjük meg a gyereket, hogy először válassza színek szerint az építőkockákat, majd tegye egymásra azokat az általunk megadott sorrend szerint! Például ismételje a következő színmintát: fehér, piros, kék, zöld. Ez a színkombinációt rakjuk ki vele párszor.
Ha könnyen megy már egyedül a sorminta, építsünk fel egy új mintát például: fehér, zöld, kék, piros

Egy következő ugyanilyen mintasor építését szándékosan hagyjuk félbe. Kérjük meg, fejezze be ő a sort! Vajon mit következhet a zöld után?

Mit fejleszt: figyelem, feladattudat, finommotorika, szerialitás, emlékezet

2. Játék: Keress ugyanolyan kockát a dobozban, mint amilyet mutatok!
Óvodás korosztálynak való feladat

Egy nagy doboznyi építőkockából vegyünk ki egyet. Beszéljük meg milyen formájú és színű, majd dugjuk el a hátunk mögé. Kérjük meg, keressen egy pontosan ugyan ilyet a dobozban. Ha megtalálta, hasonlítsuk együtt össze. A keresendő kockák számát siker esetén növelhetjük is!

Mit fejleszt: Figyelem, türelem, feladattudat, szem-kéz koordináció, kutató funkció, vizuális emlékezet

3. Játék: Építs kisebb-nagyobb színes tornyokat! Melyik a nagyobb? Melyik a kisebb?
Óvodás korosztálynak való feladat

Kérjük meg a gyereket, hogy válogassa színek szerint a kockákat, majd építsen belőle különböző színű tornyokat. Ha színenként különböző mennyiségű kockát adunk neki: a kevesebb-több fogalmát, arányokat, számokat is gyakorolhatjuk kortól függően.

Mit fejleszt: figyelem, türelem,  finommotorika, feladattudat, szem-kéz koordináció, magasabb szintű gondolkodás, viszonyító képesség.

Fotók: Pixabay, Freepik/Kireyonok_Yuliya

Címkék: játék, gyerek, építőkocka, lego, fejlesztő játék, játékötlet, épít, rombol, torony

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat
4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat

Hogyan segíthetsz az iskolás gyermekednek a németben, angolban vagy más idegen nyelvben? Hogyan tudsz vele otthon gyakorolni úgy, hogy te sem beszélsz igazán jól angolul vagy németül? 4 szuper játékötletet mutatunk, amivel a kisiskolás gyerekek játszva és könnyedén megtanulhatják az idegen szavakat!

tovább a cikkre
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Miért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

tovább a cikkre
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Influenza elleni védőoltás 2021: Idén is ingyen oltanak be mindenkit influenza ellen - Kinek javasolják leginkább?

vissza vissza