Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Ezért fontos a gyereknek az önálló játék! Hogyan taníthatod meg a kisgyermeked önállóan játszani? - Szülők Lapja

Ezért fontos a gyereknek az önálló játék! Hogyan taníthatod meg a kisgyermeked önállóan játszani?

Szülőklapja képA legtöbb szülő úgy gondolja, hogy amint már önállóan ül vagy jár a gyermeke, játszani is önállóan tud már, elvégre egy 12-14 hónapos totyogó képes a kezébe venni dolgokat, lapozgatni egy könyvet vagy firkálgatni és a rajztudását próbálgatni. Ám attól még, hogy ezek a tevékenységek mennek neki, az önálló játék nem csak erről szól.

Szerző: Szülők lapja
2016-06-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy amint már önállóan ül vagy jár a gyermeke, játszani is önállóan tud már, elvégre egy 12-14 hónapos totyogó képes a kezébe venni dolgokat, lapozgatni egy könyvet vagy firkálgatni és a rajztudását próbálgatni. Ám attól még, hogy ezek a tevékenységek mennek neki, az önálló játék nem csak erről szól.

- A totyogók nem képesek mintegy varázsütésre órákig eljátszani magukban, körülbelül 15 perc az az idő, amit az ember elvárhat egy egyévestől  - hívja fel a figyelmet dr. Jane Foy, a Wake Forest Orvostudományi Egyetem és Gyakorlókórház gyermekorvosa. A szakember ugyanakkor hangsúlyozza, megéri a fáradságot, hogy a szülő megtanítsa gyermekét önállóan játszani, és nem csak azért, mert abban a 15 percben akkor gyorsan főzhet egy ebédet vagy berakhatja a mosást.

Az önálló játék számos képességet fejleszt
Az önálló játék ugyanis rengeteg képességet fejleszt - ezt már dr. Maria Luisa Escolar, az Észak-Karolinai Fejlődés- és Tanulástani Központ szakgyermekorvosa teszi hozzá -, egyebek közt a következőket:
- függetlenség
- magabiztosság
- kreativitás
- nyelvhasználat

- Az ember sokszor lát 15-16 hónapos kisgyermekeket önállóan játszani úgy, hogy közben magukban beszélnek. A szerepjátéknak ez a fajta fejlődése képezi az alapját a nyelvi-kommunikációs fejlődésnek is - hangsúlyozza dr. Escolar.  

Mennyi önálló játék várható el?
Természetesen nincs olyan, hogy a gyermektől bárhol és bármikor elvárható az önálló játék. Neki is lehetnek rosszabb-nyűgösebb napjai, de akkor is nehezebben van el egyedül egy kisgyerek, ha éhes, fáradt vagy éppen beteg. Ráadásul a szülők olykor beleesnek abba a hibába, hogy egy nagyobb gyermektől elvárják, még több időt játsszon el magában, mint a kisebb testvére. Holott, hangsúlyozza dr Foy, egy 2 év körüli gyerek igényli ugyan a nagyobb önállóságot, ugyanakkor szereti feszegetni a határait, emiatt pedig jobban oda kell rá figyelni.

Így tanítsd meg gyermekednek, hogy önállóan tudjon játszani
Ahhoz, hogy szülőként minél jobban tudd támogatni a gyermeked az önálló játék elsajátításában, 4 dolgot kell szem előtt tartanod:
- érdeklődés
- rutin
- koordinálás
- irányítás

Érdeklődés: Először is, kezdetben olyan tevékenységbe vond be a gyermeket, amit maga is kedvel, legyen az a konyhai eszközök rámolása vagy a zoknik kipakolása a fiókból. Hogy a gyermek ne akadályozzon a házimunkában, kinevezhetsz a konyhában egy alsó fiókot azoknak a konyhai dolgoknak, amiket nem használsz vagy amik nem veszélyesek (műanyag pohár, műanyag evőeszköz, szűrő, lábos, stb.), de a használaton kívüli zoknikat vagy egyéb ruhákat is tarthatod egy arra alkalmas helyen, ahol aztán a gyerek nyugodtan pakolászhat.

Ha látod, hogy egészen belemerül ebbe a tevékenységbe, akkor óvatosan távolodj tőle néhány métert, ülj le a kanapéra vagy egy székre, és vegyél egy újságot a kezedbe. Ha közben néha neked nyújt valamit pakolászás közben, akkor egyszerűen add neki vissza egy mosoly kíséretében, aztán folytasd tovább az olvasást.

Rutin: A követő hetekben mindig növeld kicsit a távolságot és a figyelmet, de sose hagyd a gyermeket egyedül a helyiségben! Győződj meg arról, hogy amit tesz, az teljesen veszélytelen, hiszen egy egyévesnek nem igazán van veszélyérzete. Így szép lassan megtanulja és rutinná válik, hogy eljátsszon magában.

Koordinálás: Ha azt gondolod, hogy a gyermeknek jót tesz, ha minél több játékkal veszed körül, akkor mélységesen tévedsz, a sok játék ugyanis csak megzavarja. E helyett irányítsd a játszást - mindig csak egy bizonyos játékot adj neki, amivel játszhat. Ha leveszed neki a macit a polcról, akkor játsszon azzal, ha utána a kisvonatért nyúlna, akkor előbb menjen vissza a maci a helyére. Ha pedig a vonatot is elunja és könyvet lapozgatna, akkor a vonatot is el kell előbb pakolni.

Irányítás: Egy egyéves gyermeket még irányítani kell, tehát ha azt látod, hogy a gyermek gyorsan elveszti a játék közben az érdeklődését, segítsd néhány kérdéssel. Ha például építőkockákkal játszik, és néhányat már összeillesztett, akkor próbáld észrevétlenül ösztönözni a további játékra, például így: - Hű, ügyesen összeraktál három kockát! Mit gondolsz, rá tudnál tenni még egyet?

Hogyan válhat rutinná az önálló játék?
Hogy az önálló játék még inkább rögzüljön a gyermekedben, próbáld azonos időben beiktatni a napirendetekbe - emeli ki Claire Lerner gyermekfejlesztési szakember. Mint mondja, ne aggódj azon, hogy ez eleinte csak néhány perc lesz, és a gyerek máris beléd csimpaszkodik, próbáld finoman visszaterelni a játékhoz anélkül, hogy túlságosan közbeavatkoznál.

Dr. Foy szerint önááló játékra megfelelő idő lehet a fürdés vagy ebéd utáni időszak, amikor a gyerek ellazultabb. Ugyanakkor ha a szülő feszült, akkor ne erőltesse a dolgot, hiszen ez a feszültség könnyen áttevődik a gyermekre is.

Természetesen a fejlődés nem egyenletes - bármennyire is kisangyalként eljátszik gyermeked az egyik nap, nem várhatod el tőle, hogy minden nap ugyanígy tegyen. Ám akárhogy is, a lényeg, hogy mindig kínálj fel neki alkalmat arra, hogy önállóan játsszon. Meglátod, egyszer csak arra döbbensz rá, hogy eltelt 15 perc úgy, hogy nem kiabált utánad a gyermeked vagy nem csimpaszkodott beléd, mivel annyira lekötötte a játék.

Forrás: a Parents.com cikke nyomán
Fotó: Pixabay

Címkék: játék, önálló játék, gyerek fejlődése

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így építs autópályát a kertben a gyereknek! 8 szuper ötlet ügyes kezű apukáknak - Fotókkal, leírással
Így építs autópályát a kertben a gyereknek! 8 szuper ötlet ügyes kezű apukáknak - Fotókkal, leírással

Alkotó kedvű apukák, figyelem! A kert a tökéletes hely egy kisautó-versenyhez, feltéve, ha rendelkezése áll a megfelelő pálya. Adunk néhány egyszerűbb, illetve néhány bonyolultabb ötletet, hogyan építhetünk autópályát az udvarba, ami garantáltan lefoglalja a gyerekeket egész nyáron.

tovább a cikkre
Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás
Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás

Hogyan segíthetjük hatékonyan a kisgyerekek finommotorikus fejlődését, azaz a kézügyességét? Mit rontanak el általában a szülők? Logopédus szakértőnk nem csak válaszokat ad ezekre a kérdésekre, hanem konkrét javaslatokat tesz, hogyan lehet otthon fejleszteni az 5-6 és a 7-8 éves korosztály kézügyességét, illetve szépírását.

tovább a cikkre
Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?
Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?

A finommotorika fejlődése babakorban szinte észrevétlenül, magától zajlik. Bölcsődés-óvodás korban azonban nem árt jobban odafigyelni a kisgyerekek kézügyességére, mert az az íráskészséget fogja megalapozni. Cikkünkben ötleteket adunk arra, hogy hogyan fejleszthetjük otthon a gyerekek kézügyességét játszva és könnyedén.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza