Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az í - Szülők Lapja

Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás

Szülőklapja képHogyan segíthetjük hatékonyan a kisgyerekek finommotorikus fejlődését, azaz a kézügyességét? Mit rontanak el általában a szülők? Logopédus szakértőnk nem csak válaszokat ad ezekre a kérdésekre, hanem konkrét javaslatokat tesz, hogyan lehet otthon fejleszteni az 5-6 és a 7-8 éves korosztály kézügyességét, illetve szépírását.

Szerző: Fodor Tímea
2017-02-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az írás talán az iskola megjelenése óta ha nem is az összes, de sok kisdiákok rémálma. Régen körmösökkel „százszor leírással” és más módszerekkel próbáltak szépírásra dresszírozni. Pedig a szépírás sok összetevős dolog.  

Kezdeném azzal, hogy a biológiai fejlődés üteme 6-8 éves korban bizonyos határokon belül szórt, vagyis egyéni eltérést mutat. A kézfej csontosodása, a mozgató idegpályák hálózatának fejlettsége, a neuropszichológiai, érzékelési és észlelési folyamatok mind befolyásolják, milyen nyomot hagy a ceruza a papíron, hogyan ír egy gyermek.

Vannak gyerekek, akiknél lassabb ütemben zajlanak a fenti folyamatok (akár 9 éves is lehet, mire kialakul), fiúknál kicsivel gyakoribb a késés.
 

Hogyan segíthetjük a kisgyerek kézügyességét? Mit ne tegyünk?


Előre bocsátom a számomra legfontosabbat: NE adjunk grafomotoros, finommotoros fejlesztő szándékkal színezőt a gyermek kezébe! Az a kislány, kisfiú, akinek ügyetlen még a kezecskéje, csúnyán rajzol, csúnyán ír, a színezőtől sem fog „megügyesedni”, akármilyen csodakönyvként hirdetik. A kitartó szülői színező ültetéstől megutálja a ceruza-lap párosítást.

Gyakran látom, hogy színezők használata közben ezek a gyerekek ceruzájukkal lyukat vájnak vagy csíkokat karcolnak a lapra - kínjukban. Az egész „vedd kezedbe a ceruzát” erőltetett feladatoztatást megutálhatják így.

Sokkal mélyebbről kell indulni, más típusú feladatokkal. Kérek mindenkit, felejtse el a színezőket kézügyesítési szándékként; művészi szempontból is sokkal hasznosabb a szabad alkotás, mint az előre legyártott sablonok között vonalakat húzogatni.

Rajzoltató, színező füzetek kötelező kitöltése helyett sok játék, mozgás javasolt
Öt éves kor alatti gyermeket „célzott finommotoros fejlesztéssel” nem terhelnék (hacsak szakember nem javasolja). Játsszanak sokat együtt; tapasztaljon, érzékeljen, észleljen a kezével. Ez a nagymozgások aktív korszaka, a nagymozgáson van a súlypont, ami magával vonzza a finommozgás és a beszédmozgás fejlődését is.


Finommotorika otthoni fejlesztése 5-6 éves gyerekeknél - 10 tipp


1. Újságpapír tépkedés - össze lehet kötni papírmasék készítésével, remek szülő- gyermek, nagyobb gyermek-kisebb gyermek kooperáció egyben
2. Színes papírtépkedés: mozaik, kollázs készítése
3. Gyurmázás, papírhajtogatás - főként hagyományos gyurmával, de az intelligens is jó
4. Ujjfestés - kitűnő tippeket ajánlunk ebben a cikkben »»
5. A folyékony szappan helyett hagyományos szappan használata - sokkal összetettebb kézmozgást kíván
6. Jenga, marokkó típusú társasok - ezek a szem-kéz koordinációt nagyban erősítik
7. Végtelen hurok játék - a két agyféltekét hangolja össze, csuklómozgást és egyensúlyt fejleszt, mindent egybevetve remek móka
8. Csipeszekkel kartonsablonra felcsíptetni formákat
9. Ollóval vágás például újságpapírból kivágni testrészeket és összeilleszteni egy emberré, stb.
10. Terményekből mozaik kirakó (bab, lencse, sárgaborsó, stb.)
 

Finommotorika otthoni fejlesztése 6-8 éves (vagy akár idősebb) gyerekeknél


1. Macskabölcső. Ez az angolszász elnevezése. Kutatást végeztem az óvó nénik között, magyarul hogyan hívják. Mindenki ismerte ezt a retro játékot, de konkrét nevet senki sem tudott. Mutatok egy képet és máris beugrik.

Kézügyesség, finommotorika fejlesztése óvodásnál, kisiskolásnál: 14 egyszerű játék, hogy jobban menjen az írás
Macskabölcső (Fotó: Pinterest)

Kedves Anyukák! Szeretnék macskabölcső forradalmat indítani az általános iskolák alsó tagozatán. A mi generációnk még ismeri, de ha nem adjuk tovább gyermekeinknek elvész, pedig szuper fejlesztő játék. Ügyesíti a csukló, a csippentő ujjacskák mozgását és a jó tónust (feszesség-lazaság aránya is nagyon fontos). Sőt a társas kapcsolatokat is erősíti. Íme, egy videó fantáziaindítóként:2. A körmöcskézés szintén egy ilyen ügyességi, finommotoros játék. A Waldorf iskolákban ezt tanulják is a gyermekek, itt olvashat róla »»

3. Haladunk a célzott gyakorlatok felé. Ujjtornák. Íme, egy nagyon jó anyag:

-    

4. Íráselemek gyakorlása nagy csomagolópapíron vagy táblán. Szintén videón szemléltetem.Lehet, hogy eljön az a kor, mikor már nem használunk kézírást, angol kutatók ezt jósolják. Sok gyermek bizonyára fog akkor megkönnyebbülten felsóhajtani. Ám addig is ajánlom a fenti gyakorlatokat - és logopédusként azt is megsúgom, hogy akinek a keze ügyesedik, a beszéde is szebb lesz.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Kezdő fotó: Youtube

Címkék: finommotorika, kézügyesség, szépírás, játékos fejlesztés, óvodás gyerek, kisiskolás, íráskészség, rajzoltató, színező, foglalkoztató, logopédus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

12 rajzoltató mondóka gyerekeknek - Fejlesztik a gyerek kézügyességét, hogy jobban menjen majd az írás
12 rajzoltató mondóka gyerekeknek - Fejlesztik a gyerek kézügyességét, hogy jobban menjen majd az írás

Minden gyermek szeret rajzolni, akár ceruzával, akár filctollal, vagy épp zsírkrétával. És így van ez a mondókázással is. Ha párosítjuk a kettőt, így lesz belőle rajzolós mondókázás. Miközben együtt mondjátok a mondókát, gyermeked rajzolja le a hallottakat és már kész is a remekmű.

tovább a cikkre
Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?
Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?

A finommotorika fejlődése babakorban szinte észrevétlenül, magától zajlik. Bölcsődés-óvodás korban azonban nem árt jobban odafigyelni a kisgyerekek kézügyességére, mert az az íráskészséget fogja megalapozni. Cikkünkben ötleteket adunk arra, hogy hogyan fejleszthetjük otthon a gyerekek kézügyességét játszva és könnyedén.

tovább a cikkre
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza