2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Így érheted el, hogy a gyermeked örömmel járjon iskolába egész évben - 5 dolog, amire már most figyelj oda a ps - Szülők Lapja

Így érheted el, hogy a gyermeked örömmel járjon iskolába egész évben - 5 dolog, amire már most figyelj oda a pszichológus szerint

Szülőklapja képPszichológus szakértőnk 5 tanácsa, hogy ne csak az iskolakezdés legyen pozitív élmény a gyereked számára, hanem az előttetek álló és hosszúnak tűnő félév is! Kis odafigyeléssel, néhány szülői praktikummal harmonikussá teheted iskolás gyermeked hétköznapjait.

Szerző: Balázs Nelli
2016-09-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Balázs Nelli
klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A szeptember eleji tanévkezdési láz után, a szülők egyik legfőbb feladata, hogy a gyermek lelkesedését, kíváncsiságát és örömét a további hetekre, hónapokra is fenntartsa. Minden évfolyamnak megvannak a maga nehézségei mind a tanterv, mind a gyerek korosztályi sajátosságait tekintve.

A szülő hozzáállásával sokat tehet annak érdekében, hogy ne csak az iskolakezdés maradjon meg pozitív élménynek, hanem a gyerek előtt álló félév is öröm legyen. Ha a szülők erre folyamatosan odafigyelnek, akkor a gyerek az iskolát nem tehernek és gondnak fogja venni, azt nem szorongással fogja megélni, hanem újabb kihívásnak tekinti, és örömmel fog iskolába járni.

Így érheted el, hogy a gyermeked örömmel járjon iskolába egész évben - 5 dolog, amire már most figyelj oda a pszichológus szerint
 

1. Dobd fel a délutánokat sporttal, sétával, élményekkel


A gyerekkor a szabad játékról szól, az élmények gyűjtéséről, barátságok kötéséről, a kreativitás és kíváncsiság kielégítéséről. Úgy alkossuk meg a gyerek napirendjét, hogy sok ilyenben legyen része. Legyen ideje megpihenni, töltekezni, legyen saját szabad tevékenységi köre. Egy-egy délutánt fel lehet dobni sétával, múzeumlátogatással, közös főzéssel vagy sportolással. A nyár végével, az iskolás időszak beköszöntével se felejtődjenek el ezek a lehetőségek! Sokféleképpen lehet tanulni, nemcsak a könyv fölött görnyedve.
 

2. Ne akard a gyerekedet a többihez hasonlítani


Minden gyerek más. Különbözőek a képességei, a család szokásai, amit visz magával, különböző módon alkalmazkodik az új ingerekhez, másképpen kezeli a kritikus helyzeteket. A szülő a saját gyerekére koncentráljon! Nincs szükség összehasonlításokra, mint például "Ő miért tudja jobban?", "Te miért nem akarsz zongorázni, mint a szomszéd kisfiú?", "Peti bezzeg ötöst kapott, sőt, már egy nyelvvizsgára is készül".

Az a fontos, amit a mi gyerekünk szeretne, tud, ahol tart, ami felé halad. Azzal foglalkozzunk, ami őt élteti és hajtja, és az ő hiányaiból keletkező problémákat próbáljuk kezelni. Az összehasonlítások lealacsonyítanak és önbizalmat rombolnak.
 

3. Működj együtt a gyermeked pedagógusaival


A pedagógusok igen különfélék empátia, rugalmasság, képzettség, humor és egyéb tekintetében. Minden iskolában vannak fogadóórák, szülői értekezletek, bemutatóórák, közös munkák és ünnepségek. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, vegyünk aktívan részt az iskola életében, mert ezáltal nemcsak fontos információkhoz jutunk, hanem az iskola számára is azt sugalljuk, hogy elérhetőek, érdeklődőek vagyunk, fontos nekünk a kapcsolattartás. Ez nagy hasznunkra fog válni az eseteges problémakezeléseknél. Már apró tünetek, elakadások esetében is kérjünk segítséget a pedagógusoktól, beszéljük át a lehetőségeket. A szülő és a pedagógus közösen neveli ugyanazt a gyereket!
 

4. Kiközösítések, csúfolások, visszatérő éjszakai bepisilések - kérd szakember segítségét


Minden évfolyamnak, korosztálynak megvannak a maga terheltségei. Nem árt ezekkel tisztában lenni, hogy megelőzhessük a nagy csalódottságokat, konfliktusokat. Az elsősök nagy valószínűséggel átélhetnek regressziókat (bepisilés, bekakilás, sírás), érdemes ezeket szeretettel, türelemmel kezelni. Már alsóban is megtörténhetnek a kiközösítések, csúfolások. Bizonyos ponton túl ne hagyjuk ezeket elharapódzni, fontos a gyerek fizikai és lelki biztonsága.
Felsőbb osztályokban megtörténhet, hogy a gyerek konfliktusba keveredik valamelyik pedagógussal. Segítsük őt, semmiképpen se legyen ez kiindulópontja az iskola utálásának. Ha elakadunk egy-egy nevelési problémánál, nyugodtan beszéljük át hozzáértő szakemberrel, más szülőkkel, olvassunk szakirodalmat. A problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket!
 

5. Változtass a családi szokásokon, ha szükséges


Nyugodt percünkben üljünk le és gondoljuk át, mi az, amivel már tavaly is küzdöttünk (például nem reggelizett, majd feszült lett, este kezdte készíteni a házi feladatát, túl sokat volt napköziben, figyelmi problémái voltak az órán). Ezekhez az elakadásokhoz készítsünk megoldási terveket, többet is, amit a család együtt kialakít, betart, újra és újra átbeszél. Fontos, hogy a gyerek eleget igyon és egyen, és ezek egészségesek is legyenek. Fontos, hogy megfelelő segítséget kapjon a részképesség elakadásaihoz és fontos, hogy érezze, hogy mellette állunk, érte és a családért dolgozunk, gondolkodunk. A szokások változtathatóak, újak kialakíthatóak, semmi sem végleges.

Szerző: Balázs Nelli pszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: iskola, gyerek, félév, kisiskolás, éjszakai bepisilás, csúfolás, kiközösítés, családi élet, tanulási nehézség

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?
Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?

Minden gyermek képes tanulni, csak nem mindenki ugyanúgy tanul. Apaként az egyik legfontosabb feladat az, hogy felfedezzük gyermekeink egyéni tanulási stílusát, hogy aztán segíteni tudjunk nekik. A gyerek számára pedig fontos önismereti lépcső, hogy az apa támogatásával rájöjjön saját tanulási erősségeire és képességeire - vallja Jánosi Ferenc lelkész.

tovább a cikkre
3 dolog, amit sok szülő nem tanít meg a gyermekének, pedig kellene - Így látja egy általános iskolai tanár
3 dolog, amit sok szülő nem tanít meg a gyermekének, pedig kellene - Így látja egy általános iskolai tanár

Jonas Harrysson 16 éve tanárként dolgozik egy svéd iskolában. Ezalatt az idő alatt már sok mindent megtapasztalt, de úgy véli, az elmúlt néhány évben ijesztő változásnak lettek tanúi az osztálytermek - a gyerekek hozzáállása megváltozott. Hogy felhívja a figyelmet a problémára, nyílt levelet intézett a szülőkhöz.

tovább a cikkre
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban

Egy speciális iskola, a SOFI igazgatónőjével beszélgettünk az iskoláról, az Életjel Alapítvány közreműködő munkájáról, sikereikről, örömeikről - miközben hasznos tanácsot igyekszünk nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek éppen aktuális a speciális iskolaválasztás kérdése.

tovább a cikkre
Autista kisgyerekek kilátástalan iskolai helyzete – Olvasói levél

Ábel 7 éves autista kisfiú, akinek édesanyja nemrég szembesült azzal, hogy a sok éve jól működő speciális osztályt, ahova kisfia is járt volna egyik napról a másikra megszüntették. Ábel esete sajnos nem egyedi, az autista gyerekek szüleinek komoly küzdelmet jelent iskolát találni…

tovább a cikkre
Becsöngettek! Hogyan neveljük az óvodából az iskolapadba csöppent kisiskolás gyereket?

Hogyan kell szülőként viselkedni a kisiskolás gyerekekkel? Dicsérjünk vagy a büntessünk? Miért nem jó a kisiskolás gyerekkel szembeni túlzott elvárás? Hogyan változtatja meg az iskola és az iskolatársak gyermekünket? Mire figyeljünk oda az iskoláskorú gyermekek nevelése során? Tipp, ami a szabálytudatot formálja.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Balázs Nelli - klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza