Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Esküvő - A házasságkötés feltételei és menete - Szülők Lapja

Esküvő - A házasságkötés feltételei és menete


Esküvőt tervezel? Tudod, hogy mi kell a házassághoz? Mik a házasságkötés feltételei? Milyen teendőid vannak a házasság létrejötte előtt? Családjogi szakértőnk részletesen leírja, hogy az esküvő előtt milyen hivatalos elintéznivalók, feladatok várnak rád.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2013-08-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Itt a nyár, megszaporodnak a házasságkötések számai. Az alábbi cikkben minden olyan fontos információ megtalálható, mint hogy mi is az a házasságkötést megelőző eljárás, és mik lehetnek a házasság érvénytelenségének okai.

Házasságkötést megelőző eljárás:
A házasság nagykorú férfi és nő között létrejövő, olyan jogilag elismert és védett kapcsolat, amelynek létrejöttét, joghatását és megszűnését a családjogi törvényünk szabályozza. A házasságkötést megelőzi az un. házasságkötést megelőző eljárás. Nem összekeverendő a házasságkötés előtti tanácsadással, amely jelenleg egyetlen esetben létezik, amikor 16. életévét betöltött személy kíván házasulni.

Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény értelmében, a házasságkötést megelőzően a házasulóknak az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteniük, hogy a házasságuknak a legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, egyszersmind igazolniuk kell, hogy a házasságkötésük törvényes feltételei fennállnak. A törvényes feltételek fennálltát (állampolgárság, személyazonosság) a feleknek okmányokkal kell igazolni

Házasságkötési határidő:
A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a házasságkötési szándék együttes és személyes bejelentésétől számított 30 nap utáni időpontra tűzheti. Ha a házasságkötést megelőző eljárásról készített jegyzőkönyv felvétele óta 6 hónap eltelt, és a házasság megkötésére még nem került sor, de a szándék továbbra is fennáll, akkor az eljárást meg kell ismételni. A szándék bármely anyakönyvvezető előtt bejelenthető, azonban a házasságkötési eljárásra ez az anyakönyvvezető lesz illetékes. A jegyző e határidő alól felmentést adhat. A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében a házasulók nyilatkozata a házasságkötés összes törvényes feltételeinek igazolását pótolja, és a házasságot nyomban meg lehet kötni.

A házasulók a házassági szándék bejelentésekor az alábbi nyilatkozatokat kötelesek/van lehetőségük megtenni:
a)    A házasulók kötelesek nyilatkozni, hogy milyen házassági nevet kívánnak viselni. A házasság megkötéséig e nyilatkozat megváltoztatható. A feleség a házasságkötés után:
- kizárólag a maga teljes nevét viselheti, vagy
- a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy
- a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét kapcsolja, vagy
- a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
A férj a házasságkötés után kizárólag a maga teljes nevét viselheti, vagy a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
b)    Amennyiben a szülők a házasságkötés után nem viselnek közös házassági nevet, úgy a feleknek meg kell állapodniuk a gyermek családi nevéről; a megállapodást a házassági anyakönyv is tartalmazza. A közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti.
c)    A férfi nyilatkozatot tehet, hogy a menyasszony olyan gyermekét, akinek vonatkozásában az apai státusz betöltetlen, a gyermekeként elismeri-e. Ez azonban csupán jog, nem kötelezettség.

A házasságkötés törvényi feltételei:
A törvényi feltételek hiánya házassági akadályt jelent, amelyet bárki bejelenthet. A házassági akadályok a következők:
- Érvénytelen a házasság, ha a felek valamelyikének a korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll.
- Rokoni kapcsolat fennállása.
- Érvénytelen annak a házassága, aki a házasság megkötésekor cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állott, vagy a teljes cselekvőképtelenség állapotában volt.
- Kiskorú a 16. életéve betöltésével köthet házasságot, csak indokolt esetben és a gyámhatóság hozzájárulásával. Ezek hiányában a házasság érvénytelen. Önmagában az, hogy a kiskorú várandós, nem alapozza meg a házasságkötés engedélyét.
- Érvénytelen a házasság továbbá, ha az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségében járt el, vagy ha a házasuló felek nem voltak együttesen jelen.

A házasság megkötése:
A házasság nem az anyakönyvi bejegyzéssel, hanem a házasulók nyilatkozatának megtételével jön létre. A házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelenlevő házasulók az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelentik, hogy egymással házasságot kötnek. A házasságkötés nyilvánosan, két tanú jelenlétében történik. A házasság a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül is megköthető a jegyző engedélyével.


Kép: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>


Címkék: esküvő, házasság, házasságkötés, anyakönyvi eljárás, anyakönyvvezető

hirdetés

MINŐSÉGI GYERMEKKÖNYVEK

Milyen könyvet vegyél a gyermekednek?
Melyik korosztálynak milyen könyv való?
Kattints ide, és nézd meg, hogy milyen színvonalas könyveket ajánlunk >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

0-9 éves gyerekek fejlesztése

Mikor mit játssz a gyermekeddel? 
Hogyan tudod játékosan fejleszteni? Olvasd el itt >>

 

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Új Ptk. - Változások a házassági és élettársi vagyonjogban és a cselekvőképesség korlátozásában

Az élettársi kapcsolat védelme gyengült, a házastársi vagyonjog szabályai gazdagodtak a hatályos rendelkezésekhez képest az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) - közölte Kőrös András kúrai bíró a Hvg-Orac Kiadó által szervezett szakmai fórumon csütörtökön Budapesten.

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat, vagy házasság? Melyikre milyen szabályok vonatkoznak?

Sokan hiszik azt, hogy ha elkerülik a házasságkötést, akkor kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint akik kimondják az igent az anyakönyvvezető előtt.

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat vagy házasság? Jogok és kötelezettségek

Az elmúlt egy-két évtizedben fokozatosan terjedt el és növekedett a társadalmi elfogadottsága a házasságon kívüli együttélésnek, azaz az élettársi kapcsolat gyakorlatának. Hasonlóképpen a házassághoz, az élettársi kapcsolat jogintézményéhez is főződnek különböző jogok és kötelezettségek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Minőségi gyerekkönyvek 0-12 éves korig - A legjobb ajándék ovis-sulis ballagásra, gyereknapra

vissza vissza