Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Esküvő - A házasságkötés feltételei és menete - Szülők Lapja

Esküvő - A házasságkötés feltételei és menete


Esküvőt tervezel? Tudod, hogy mi kell a házassághoz? Mik a házasságkötés feltételei? Milyen teendőid vannak a házasság létrejötte előtt? Családjogi szakértőnk részletesen leírja, hogy az esküvő előtt milyen hivatalos elintéznivalók, feladatok várnak rád.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2013-08-22
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Itt a nyár, megszaporodnak a házasságkötések számai. Az alábbi cikkben minden olyan fontos információ megtalálható, mint hogy mi is az a házasságkötést megelőző eljárás, és mik lehetnek a házasság érvénytelenségének okai.

Házasságkötést megelőző eljárás:
A házasság nagykorú férfi és nő között létrejövő, olyan jogilag elismert és védett kapcsolat, amelynek létrejöttét, joghatását és megszűnését a családjogi törvényünk szabályozza. A házasságkötést megelőzi az un. házasságkötést megelőző eljárás. Nem összekeverendő a házasságkötés előtti tanácsadással, amely jelenleg egyetlen esetben létezik, amikor 16. életévét betöltött személy kíván házasulni.

Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény értelmében, a házasságkötést megelőzően a házasulóknak az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteniük, hogy a házasságuknak a legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, egyszersmind igazolniuk kell, hogy a házasságkötésük törvényes feltételei fennállnak. A törvényes feltételek fennálltát (állampolgárság, személyazonosság) a feleknek okmányokkal kell igazolni

Házasságkötési határidő:
A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a házasságkötési szándék együttes és személyes bejelentésétől számított 30 nap utáni időpontra tűzheti. Ha a házasságkötést megelőző eljárásról készített jegyzőkönyv felvétele óta 6 hónap eltelt, és a házasság megkötésére még nem került sor, de a szándék továbbra is fennáll, akkor az eljárást meg kell ismételni. A szándék bármely anyakönyvvezető előtt bejelenthető, azonban a házasságkötési eljárásra ez az anyakönyvvezető lesz illetékes. A jegyző e határidő alól felmentést adhat. A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében a házasulók nyilatkozata a házasságkötés összes törvényes feltételeinek igazolását pótolja, és a házasságot nyomban meg lehet kötni.

A házasulók a házassági szándék bejelentésekor az alábbi nyilatkozatokat kötelesek/van lehetőségük megtenni:
a)    A házasulók kötelesek nyilatkozni, hogy milyen házassági nevet kívánnak viselni. A házasság megkötéséig e nyilatkozat megváltoztatható. A feleség a házasságkötés után:
- kizárólag a maga teljes nevét viselheti, vagy
- a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy
- a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét kapcsolja, vagy
- a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
A férj a házasságkötés után kizárólag a maga teljes nevét viselheti, vagy a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.
b)    Amennyiben a szülők a házasságkötés után nem viselnek közös házassági nevet, úgy a feleknek meg kell állapodniuk a gyermek családi nevéről; a megállapodást a házassági anyakönyv is tartalmazza. A közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti.
c)    A férfi nyilatkozatot tehet, hogy a menyasszony olyan gyermekét, akinek vonatkozásában az apai státusz betöltetlen, a gyermekeként elismeri-e. Ez azonban csupán jog, nem kötelezettség.

A házasságkötés törvényi feltételei:
A törvényi feltételek hiánya házassági akadályt jelent, amelyet bárki bejelenthet. A házassági akadályok a következők:
- Érvénytelen a házasság, ha a felek valamelyikének a korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll.
- Rokoni kapcsolat fennállása.
- Érvénytelen annak a házassága, aki a házasság megkötésekor cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állott, vagy a teljes cselekvőképtelenség állapotában volt.
- Kiskorú a 16. életéve betöltésével köthet házasságot, csak indokolt esetben és a gyámhatóság hozzájárulásával. Ezek hiányában a házasság érvénytelen. Önmagában az, hogy a kiskorú várandós, nem alapozza meg a házasságkötés engedélyét.
- Érvénytelen a házasság továbbá, ha az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségében járt el, vagy ha a házasuló felek nem voltak együttesen jelen.

A házasság megkötése:
A házasság nem az anyakönyvi bejegyzéssel, hanem a házasulók nyilatkozatának megtételével jön létre. A házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelenlevő házasulók az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelentik, hogy egymással házasságot kötnek. A házasságkötés nyilvánosan, két tanú jelenlétében történik. A házasság a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül is megköthető a jegyző engedélyével.


Kép: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: esküvő, házasság, házasságkötés, anyakönyvi eljárás, anyakönyvvezető

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Új Ptk. - Változások a házassági és élettársi vagyonjogban és a cselekvőképesség korlátozásában

Az élettársi kapcsolat védelme gyengült, a házastársi vagyonjog szabályai gazdagodtak a hatályos rendelkezésekhez képest az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) - közölte Kőrös András kúrai bíró a Hvg-Orac Kiadó által szervezett szakmai fórumon csütörtökön Budapesten.

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat, vagy házasság? Melyikre milyen szabályok vonatkoznak?

Sokan hiszik azt, hogy ha elkerülik a házasságkötést, akkor kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint akik kimondják az igent az anyakönyvvezető előtt.

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat vagy házasság? Jogok és kötelezettségek

Az elmúlt egy-két évtizedben fokozatosan terjedt el és növekedett a társadalmi elfogadottsága a házasságon kívüli együttélésnek, azaz az élettársi kapcsolat gyakorlatának. Hasonlóképpen a házassághoz, az élettársi kapcsolat jogintézményéhez is főződnek különböző jogok és kötelezettségek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Salátafőzelék burgonyával

Salátafőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg saláta 6,5 dkg burgonya

Recept:

A salátát és a krumplit fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A színes főz(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Koronavírus: Ez most a magyarországi helyzet! - Mit tegyél szülőként, ha a gyerek a koronavírusról kérdez?

vissza vissza