A válás megölheti a gyerek lelkét! - 3 gyakori hiba, amit a válófélben levő, vagy elvált szülők elkövetnek

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


A válás megölheti a gyerek lelkét! - 3 gyakori hiba, amit a válófélben levő, vagy elvált szülők elkövetnek

Hogy a válás trauma lesz-e a gyerek számára vagy sem, az attól függ, hogy utána a szülők miként kommunikálnak egymással és a gyermekükkel. Mik a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövethetnek?

A válás minden résztvevő számára nehéz lelki folyamat, főként akkor, ha a felek sértettségük miatt képtelenek eltekinteni saját fájdalmuktól, és emiatt a gyerek sérül leginkább.

Hogy a válás trauma lesz-e a gyerek számára vagy sem, az attól függ, hogy utána a szülők miként kommunikálnak egymással és a gyermekükkel. A gyerek felé ilyenkor mi a jó kommunikáció? Mik a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövethetnek? Ezt a kérdést boncolgatta Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus a Spirit fm-en is hallható #nofilter - Nők filter nélkül Köböl Anitával legújabb adásában.
 

Válófélben lévő vagy elvált szülők leggyakoribb hibái


Hiba 1: Üzengetés
Az egyik gyakori hiba a szakember szerint, hogy a szülők a gyermeken keresztül üzengetnek egymással. Ez azért rossz, mert ha egy negatív hírt közöl a gyerek vagy félreérti a másik, akkor magára veszi az üzenet hordozója, vagyis a gyerek. Azt fogja gondolni, hogy rá haragszik például az apukája, mert ő mondta a rossz hírt.

Hiba 2: Felnőttes problémákat beszélnek meg a felek a gyerekkel
Az sem szerencsés, ha a gyereket felnőttként kezeljük, a felnőtt párkapcsolati problémáinkat beszéljük meg vele. Azért könnyű ebbe belecsúszni, mert a nagyobbacska óvodás és annál idősebb gyerekeknek imponál az, ha a szülő vele akar lelkizni, tetszik neki, ha az egyik szülő megosztja vele a felnőtt dolgait.

Ez egy kapcsolódás neki a szülővel, és kvázi kéri is ezt a helyzetet. Azonban abszolút nem mindegy, hogy mit és hogyan mondok el neki. Hiszen a válás párkapcsolati, férfi-női szinten történik, ám a szülő-gyerek kapcsolat nem bomlik fel. A gyerek teljesen más minőségben van az anyjával és az apjával a válás után.

A gyereknek az az érdeke, hogy mind a két szülővel megmaradjon ugyanaz a kapcsolati szál - ugyanolyan minőségben és mennyiségben. Itt a felnőtt embernek kell elkülönítenie azt, hogy neki párkapcsolati sértettsége van, amit nem tolhat rá a gyerekére. Ha például a nőnek szexuális problémája volt a férjével, az nem tartozik a gyerekre. Az lenne az ideális, ha a gyermek szintjén - a saját sértettség ellenére - támogatni tudja, hogy az apjával normális, jó kapcsolata legyen.



Hiba 3: Egymás ellen hangolás
A legnagyobb hiba pedig az, ha egymás ellen hangolják a gyereket, illetve eszköznek használják a saját sértettségükben, haragból vagy bosszúvágytól fűtve.

Bojti Andrea kiemeli, könnyű belecsúszni abba, hogy például az egyik szülő szidja a másikat a gyerek előtt, aki - ha hazamegy - a másik szülőtől is kapja ugyanezt a szidást. Mit él meg a gyerek? Ő kötődik mind a két szülőhöz, neki minkét szülő hiteles, tehát elhiszi azt, amit mond neki, nem kérdőjelezi meg. Ha szépen átmosom a fejét, és azt sulykolom, hogy az anyád ilyen meg olyan, akkor ezzel a tudattal megy haza, és máris rosszul érzi magát abban a kettősségben, hogy ő rosszat gondol az anyukájáról.

A lojalitás konfliktus
Ebből szokott lenni az úgynevezett lojalitás konfliktus, hogy visszamegy az anyához, és nagyon megváltozik a viselkedése, és idő, míg visszaáll a régi kerékvágásba. Ezután ha az anya ráerősít erre, és ő elkezdi az apát szidni, amit a gyerek megint elhisz, akkor folyamatos kettősségben éli az életét.

Azok a szülők, akik ezt csinálják, azt kockáztatják, hogy a gyereknek ebből egy idő után elege lesz, és lelép. Örüljünk neki, ha nem egy deviáns csoporthoz csatlakozik, hanem csak elköltözik az ország másik végébe egyetemre. A gyereknek a lelkét meg tudja ölni, ha azt érzi, hogy folyamatosan uszítják, teszi hozzá a szakember.

Forrás - a teljes videót itt nézheted meg: Youtube/Nofilter
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2022.04.04