Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > "A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek - Szülők Lapja

"A válás megölheti a gyerek lelkét" - 3 gyakori hiba, amit a válófélben lévő vagy elvált szülők elkövetnek

Szülőklapja képHogy a válás trauma lesz-e a gyerek számára vagy sem, az attól függ, hogy utána a szülők miként kommunikálnak egymással és a gyermekükkel. Mik a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövethetnek?

Szerző: Szülők lapja
2022-04-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A válás minden résztvevő számára nehéz lelki folyamat, főként akkor, ha a felek sértettségük miatt képtelenek eltekinteni saját fájdalmuktól, és emiatt a gyerek sérül leginkább.

Hogy a válás trauma lesz-e a gyerek számára vagy sem, az attól függ, hogy utána a szülők miként kommunikálnak egymással és a gyermekükkel. A gyerek felé ilyenkor mi a jó kommunikáció? Mik a leggyakoribb hibák, amiket a szülők elkövethetnek? Ezt a kérdést boncolgatta Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus a Spirit fm-en is hallható #nofilter - Nők filter nélkül Köböl Anitával legújabb adásában.
 

Válófélben lévő vagy elvált szülők leggyakoribb hibái


Hiba 1: Üzengetés
Az egyik gyakori hiba a szakember szerint, hogy a szülők a gyermeken keresztül üzengetnek egymással. Ez azért rossz, mert ha egy negatív hírt közöl a gyerek vagy félreérti a másik, akkor magára veszi az üzenet hordozója, vagyis a gyerek. Azt fogja gondolni, hogy rá haragszik például az apukája, mert ő mondta a rossz hírt.

Hiba 2: Felnőttes problémákat beszélnek meg a felek a gyerekkel
Az sem szerencsés, ha a gyereket felnőttként kezeljük, a felnőtt párkapcsolati problémáinkat beszéljük meg vele. Azért könnyű ebbe belecsúszni, mert a nagyobbacska óvodás és annál idősebb gyerekeknek imponál az, ha a szülő vele akar lelkizni, tetszik neki, ha az egyik szülő megosztja vele a felnőtt dolgait.

Ez egy kapcsolódás neki a szülővel, és kvázi kéri is ezt a helyzetet. Azonban abszolút nem mindegy, hogy mit és hogyan mondok el neki. Hiszen a válás párkapcsolati, férfi-női szinten történik, ám a szülő-gyerek kapcsolat nem bomlik fel. A gyerek teljesen más minőségben van az anyjával és az apjával a válás után.

A gyereknek az az érdeke, hogy mind a két szülővel megmaradjon ugyanaz a kapcsolati szál - ugyanolyan minőségben és mennyiségben. Itt a felnőtt embernek kell elkülönítenie azt, hogy neki párkapcsolati sértettsége van, amit nem tolhat rá a gyerekére. Ha például a nőnek szexuális problémája volt a férjével, az nem tartozik a gyerekre. Az lenne az ideális, ha a gyermek szintjén - a saját sértettség ellenére - támogatni tudja, hogy az apjával normális, jó kapcsolata legyen.Hiba 3: Egymás ellen hangolás
A legnagyobb hiba pedig az, ha egymás ellen hangolják a gyereket, illetve eszköznek használják a saját sértettségükben, haragból vagy bosszúvágytól fűtve.

Bojti Andrea kiemeli, könnyű belecsúszni abba, hogy például az egyik szülő szidja a másikat a gyerek előtt, aki - ha hazamegy - a másik szülőtől is kapja ugyanezt a szidást. Mit él meg a gyerek? Ő kötődik mind a két szülőhöz, neki minkét szülő hiteles, tehát elhiszi azt, amit mond neki, nem kérdőjelezi meg. Ha szépen átmosom a fejét, és azt sulykolom, hogy az anyád ilyen meg olyan, akkor ezzel a tudattal megy haza, és máris rosszul érzi magát abban a kettősségben, hogy ő rosszat gondol az anyukájáról.

A lojalitás konfliktus
Ebből szokott lenni az úgynevezett lojalitás konfliktus, hogy visszamegy az anyához, és nagyon megváltozik a viselkedése, és idő, míg visszaáll a régi kerékvágásba. Ezután ha az anya ráerősít erre, és ő elkezdi az apát szidni, amit a gyerek megint elhisz, akkor folyamatos kettősségben éli az életét.

Azok a szülők, akik ezt csinálják, azt kockáztatják, hogy a gyereknek ebből egy idő után elege lesz, és lelép. Örüljünk neki, ha nem egy deviáns csoporthoz csatlakozik, hanem csak elköltözik az ország másik végébe egyetemre. A gyereknek a lelkét meg tudja ölni, ha azt érzi, hogy folyamatosan uszítják, teszi hozzá a szakember.

Forrás - a teljes videót itt nézheted meg: Youtube/Nofilter
Fotó: Freepik/jcomp

Címkék: válás, válófélben lévő szülők, gyereknevelés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek
15 romantikus ötlet pároknak - Így tudjátok éreztetni a másikkal, hogy mennyire szeretitek akkor is, ha közben apák és anyák lettetek

A nagy hétköznapi rohanásban az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy nem csak a gyerekekért kell mindent megtenni, hanem a párkapcsolatért is. A következő romantikus ötletek ebben segíthetnek.

tovább a cikkre
Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint
Hogyan hat a baba érkezése a párkapcsolatra? 2 kérdés, amiből kiderül - A pszichológus szerint

Miként hat a gyermekvállalás a korábbi párkapcsolatra? Min múlik, hogy összekovácsolja vagy széthúzza a párokat a kisbaba világrajövetele? Miért érzik elhanyagoltnak magukat az anyák? Mi a boldog, sikeres szülővé válás titka?

tovább a cikkre
Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást
Az ölelés pozitív hatásai: Így hat a testre és a lelkiállapotra, ha veszekedés után megölelitek egymást

Veszekedés után pozitív élettani, lelki hatása van az ölelésnek - állítják amerikai kutatók, akik több száz ember kérdeztek ki. Azt vizsgálták, milyen hatása van az érintésnek, valóban javítja-e az érintettek hangulatát, jól létét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza