Főoldal > Cikkek > Szoptatás > Szoptatási nehézségek és csecsemőkori étvágytalanság - Szülők Lapja

Szoptatási nehézségek és csecsemőkori étvágytalanság


A csecsemőkori táplálkozási zavar kialakulásának több oka is lehet. Milyen jelekből lehet észrevenni, hogy a kisbabának táplálkozási gondjai vannak, és hogyan segíthet azokon az édesanya? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Gyermekorvos szakértőnk végigveszi a táplál(koz)ási nehézségek és étvágytalanságok lehetséges okait és azok megoldásait.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2014-03-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>
A csecsemő- és gyermekkori táplálási zavarok a következők lehetnek: étvágytalanság, táplálási nehézségek, vagy éppen ellenkezőleg túlzott étvágy és elhízás. Cikksorozatunk első részében körbejárjuk, hogy mi lehet az oka annak, ha a kisbaba táplálkozási nehézségekkel, netán étvágytalansággal küzd.Csecsemőkorban a legmegfelelőbb táplálék az anyatej, mely összetételében, hőmérsékletében, tisztaságában egyedülálló, és legkönnyebben emészthető az újszülött kisbaba számára. A táplálkozási zavar fennállhat mind az édesanya, mind pedig a csecsemő részéről. Vegyük sorra, melyek ezek.
 
Az édesanya részéről kialakuló táplálási zavarok
 
  • Az emlőbimbó befelé fordul
A befelé forduló emlőbimbót a baba nehezen tudja bekapni, vagy nehezen ürül belőle a tej, ezért a baba nem akar szopni belőle. Bimbóvédővel és kitartó türelmes gyakorlással általában korrigálható, tehát szoptatható belőle a csecsemő.
 
  • Kevés anyatej képződik
A kevés anyatej nem elégséges a baba igényeinek, ezért a babák általában sírósabbak, türelmetlenebbek, és alkatilag is nagyétvágyúak. Időnként jól fejlődő baba is lehet sírós, mert relatíve nagyobb lenne az étvágya, mint a termelődő tej.  A tejtermelődési zavarok esetén nyugodtan ki lehet próbálni homeopátiás szereket, mert nagyon sokszor eredményre vezetnek. Emellett különböző teakeverékek és gyógynövény tartalmú kapszulák is az édesanya segítségére lehetnek. Ha relatív tejhiány mellett a baba jól fejlődik, de többet igényelne, akkor két etetés között cukormentes babateával kínálgathatjuk a kisbabát, hogy a komfortérzete helyreálljon, illetve ez esetben is megpróbálkozhatunk homeopátiás szer adásával. 
 
Normál szoptatás mellett általában teáztatás nem szükséges, mert az anyatej első frakciója hígabb, szomjoltó, a szoptatás későbbi fázisában ürülő tej, sűrűbb, fehérjében és zsírokban gazdagabb, laktatóbb. Ezért is ajánlott mindig az egyik mellet teljesen kiüríteni, és csak utána adni a másik mellből a babának, ha a baba még igényli. Következő szoptatásnál természetesen ezt a mellet adjuk oda először a babának. Nem kell túl sok idő ( általában 2-4 hét), amíg a baba és mamája egymásra hangolódnak és beáll a megfelelő mennyiség és az étkezés ritmusa.
 
  • Anyai betegségek és gyógyszerszedés miatt elmarad a szoptatás
Neurológiai, pszichiátriai, vagy egyéb betegségek során is előfordulhat, hogy a tejbe átkerülő gyógyszerek miatt nem szoptathat az édesanya. Ilyenkor (és ha kevés az anyatej) más anyukától kaphat női tejet a baba, főleg ha ez kimondottan fontos, pl. igen kis súly, koraszülöttség esetén - az anyatej ellenanyagtartalma és könnyű emészthetősége miatt igen fontos ezen babák számára.
 
Tápszeres táplálás mellett is megfelelően fejlődhet a csecsemő, a gyártó cégek igyekeznek minél inkább a fehérje, szénhidrát és zsírok mennyiségi összetételét az anyatejhez igazítani. Legnagyobb különbség a fehérje, mely állati eredetű és ezért nem minden szervezet tolerálja problémamentesen. Sok szülő teszi fel a kérdést, hogy a tápszer nem női tejből van? Sajnos ekkora mennyiség  női tejből nem hozható létre.
 
Csecsemő részéről kialakuló táplálkozási zavarok
 
  • Fejlődési zavar
Veleszületett fejlődési zavar az ajak vagy szájpad területén.
 
  • Testi gyengeség vagy szopóreflex hiánya
Igen kis súlyú vagy koraszülött baba, aki testi gyengesége révén, vagy a szopóreflex gyenge volta miatt nem bír szopni.
 
  • Rejtett betegségek miatti gyengeség
Ilyen lehet például a szívbeteg csecsemő, aki könnyen kifárad, erősen pihegve, gyorsan veszi a levegőt. Inkább többször eszik keveset. Bármilyen egyéb újszülött kori vagy csecsemőkori fertőzés (pl. vesemedence gyulladás) okozhat étvágytalanságot, ezért ilyen esetben vérkép- és vizeletvizsgálat javasolt.
 
  • Elhúzódó sárgaság
A baba aluszékonyabb lehet, ha önmagától nem ébred fel, akkor is érdemes ébreszteni, és megpróbálni a táplálást, mert a jó folyadékbevitel segíti a sárgaság ürülését.
 
  • Vashiány, vérszegénység
Súlyos vashiány vagy vérszegénység kialakulása étvágytalanná és fáradékonnyá teheti a babát, ennek feltérképezése a háziorvos feladata.
 
  • Túl gyakori visszabukás
Mire gyanakodjunk, ha igen gyakoriak a visszabukások, majd röviddel az evést követően rendszeresen előfordulnak hányások, és a baba súlya megáll, majd csökken.  Jellemzően  2-3 hónapos korra alakul ki ez a tünet, ami felveti vékonybélszűkület lehetőségét - természetesen háziorvossal konzultáljon a szülő!
 
  • „Sosem éhes babák”
Alkati sajátosságok is meghatározzák, melyik gyermek mennyit eszik. Vannak lassan, de fokozatosan fejlődő babák, akik szülőjük elmondása szerint sosem éhesek. Nem is jelzi a gyermek, hogy enne, ha 3 óránként adnak neki, akkor azt elfogadja, de csak kis mennyiségeket kér egyszerre. Általában 600 gr körüli növekedést többnyire elérnek. Náluk fontos kizárni, hogy nincs betegség, fertőzés a probléma mögött, majd felhívni a szülő figyelmét a rendszeres táplálásra és a rendszeres súlyellenőrzésre. A későbbiek során gyakran válogatósak, mozgékonyak ,  figyelmesek, hamar megtanulnak járni, beszélni.
 
Táplálkozási zavarokkal foglalkozó cikkünket hamarosan a csecsemőkori túlzott étvággyal és elhízással folytatjuk.
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: dr. Torkos Ágnes
 
 

Címkék: csecsemő, szoptatás, szoptatási nehézségek, anyatej, táplálkozási nehézség, táplálás, csecsemőkori betegség, befelé forduló emlő, kevés anyatej

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermekágyi időszak, szoptatás

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt.

tovább a cikkre
A helyes szoptatás megtanulható

A születés utáni első pillanatok csodája, mikor az anya magához öleli a babát, mellére teszi, és megszoptatja. Vannak azonban olyan esetek, mikor a várva várt pillanat késik, esetleg el is marad. Miért?
A kérdésre W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke tudja a hiteles és szakszerű választ

tovább a cikkre
A szoptatás sikerének titka

A szoptatásnak két fő aranyszabálya van. Etesd a babát és tartsd fenn a tejtermelést. Ez abban az esetben is igaz, ha a szoptatás nem megy tökéletesen az első időkben. A szopást a legtöbb babának tanulnia kell, ehhez pedig nagy türelemre van szükség.

tovább a cikkre
A leggyakrabban előforduló szoptatási problémák

Bár a szoptatás természetes dolog – az anyai mell felépítése, működése pont olyan, amilyenre a gyermeknek szüksége van -, mégis nagyon sok anyukánál merülnek fel problémák. Írásunkból kiderül, hogy milyen problémákkal találkoznak leginkább a kismamák és hogy hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy 10 éves magyar kisfiú lefutotta a szarajevói maratont a kánikulai hőségben - "Kétszáz százalékosan elfáradtam"

vissza vissza