Főoldal > Cikkek > Szülés > Mikor szükséges a peridurális (epidurális, vagy spinális) érzéstelenítés? - Szülők Lapja

Mikor szükséges a peridurális (epidurális, vagy spinális) érzéstelenítés?


Egyes esetekben a szülészorvos is dönthet a peridurális érzéstelenítés mellett. Azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomása vagy terhességi mérgezésben (toxémia) szenvednek, a peridurális érzéstelenítés megkönnyítheti a magzat és az anyai szervezet közötti kapcsolatot; megelőzi a szén-dioxid túlzott kilégzését (hiperventiláció), mert szülés közben a vajúdó anya igen gyorsan szedi a levegőt, ami pedig teljességgel ellenjavallott bizonyos helyzetekben (pl. tetánia, hemofília, epilepszia).

Szerző: Dr. Rácz Tibor
2009-03-18
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A peridurális érzéstelenítést különösen javasolják a szívbetegeknek, illetve a légzési problémákkal küszködőknek (pl. asztma). Hasznos azoknál is, akiknek a szemével van probléma, hogy elkerüljék a kitolási erőfeszítéseket (pl. erősen rövidlátóknál megelőzik a retinaleválást), vagy akik érbetegségben szenvednek (aneurizma = verőértágulat).

Alkalmazásával mellőzhető az altatásos érzéstelenítés egyes allergiás betegeknél, illetve azoknál, akiknél az altatásos érzéstelenítéshez szükséges cső bevezetése nehézkes vagy veszélyes (pl. a torok belső rendellenessége). A peridurális érzéstelenítés fellazítja a tágulni nem tudó méhnyak rostjait, s módot ad olyan szerek alkalmazására, melyek növelik az összehúzódások intenzitását; ezek érzéstelenítés nélkül igen fájdalmasak lennének. A szülés művi megindítása esetén a peridurális érzéstelenítés igen hasznosan alkalmazható azonnal a szülés kezdetén. Javasolható sajátos pszichológiai helyzetekben, valamennyi leányanyánál, nem kívánt terhesség esetén és azoknál a nőknél, akik vaginizmusban (a hüvely és a gát izmainak görcse) szenvednek.

Főbb okok

- Farfekvés esetén:
A peridurális érzéstelenítés célja, hogy csökkentse az anya szorongását és fáradtságát, esetleg lehetővé tegyen egy olyan műveletet, amely elősegíti a magzat kijutását anélkül, hogy rettegést keltene; de ez esetben – jobban mint másutt – szükség van a megfelelő légzéstechnika betanulására, mert a gyermek kitolását lassíthatja a fájdalomérzés hiánya, és egy farfekvéses magzat nem viseli el a túl hosszan tartó áthaladást a szülőcsatornán.

- Korábbi császármetszés után:
Ha egy nő hagyományos módon akar szülni, bár előzőleg császármetszéssel szült, az orvoscsapatnak tüzetesen meg kell vizsgálnia a méhén található heget és annak feszülését (tónusát). Ilyenkor a fájástevékenység módszeres észleléséhez (monitoring) folyamodnak, mellyel ellenőrizhető a méhizomzat összehúzódási képessége. Sok szülészorvos ezt kiegészíti még a méhen belüli nyomás mérésével, amit egy apró nyomásmérővel végez egy vékony, szilikonból készült cső segítségével. A peridurális érzéstelenítés lehetővé teszi egy esetleges sürgős orvosi beavatkozás végrehajtását, amely egyébként altatásos érzéstelenítést igényelne.

- Ikerszülésnél:
Az anya kevésbé merül ki, így több ereje marad a második gyermek kitolására.
- Tervezett császármetszés:
A császármetszés peridurális érzéstelenítés mellett is elvégezhető, és jó hatással van az anyára. Az anya előtt ilyenkor kifeszítenek egy lepedőt, így nem kell látnia a műtétet, a férje mellette maradhat, és ami a legfontosabb, azonnal megláthatja a gyermekét, amint kiemelik és a karjaiba fektetik.

- Előre nem látott császármetszés:
Ha sürgősen kell dönteni a császármetszésről, s ha a páciens már peridurális érzéstelenítés hatása alatt áll, egyszerű egy erősebb adagot befecskendezni az előzőleg felhelyezett katéteren át. Ellenben nincs mindig idő a peridurális érzéstelenítés beállítására: ha a császármetszéshez végszükségben kell folyamodni, akkor altatásos érzéstelenítést alkalmaznak.

- Koraszülöttek, kis súlyú csecsemők esetében:
A peridurális érzéstelenítés védelmet nyújt a törékeny magzatnak, mert csökkenti a medencefenék izmainak feszülését és így a lágy szülőcsatorna magzatra gyakorolt nyomását.

- Erőteljes deréktáji fájdalmak esetén:
A peridurális érzéstelenítés feltétlenül javallott, bár néha a reflexterápia vagy az akupunktúra is eredményes lehet. Ezek az éles, gyakran szinte elviselhetetlen fájdalmak a vajúdóból ideges türelmetlenséget és az önkontroll elvesztését váltják ki. E fájdalmak abból adódnak, hogy a magzat feje a keresztcsontnál nyomja gerincvelőből kilépő idegeket; a fejnek ez az elhelyezkedése nem rendellenes, de olyan fájdalmas, hogy a szülő nő nem képes kinyújtózva elviselni. Be kell görbítenie a hátát és térdeit a melléhez felhúzni, s inkább ülő helyzetben maradni (innét a tetszés szerint állítható szülőágy fontossága), hogy csökkentse a keresztcsont tájékára gyakorolt nyomást. Ha a fájdalom tovább tart, a peridurális érzéstelenítés minden bizonnyal igazi megkönnyebbülést hoz.


A peridurális érzéstelenítés előnyi és hátrányai
Előnyök:
- Az esetek 85 százalékában teljesen megszünteti a fájdalmakat; részleges megkönnyebbülést hoz az esetek 10-15 százalékában, miközben a test egyik oldalán a fájdalom megmarad; a teljes kudarc rendkívül ritka: 1-3 százalék.
- Az anya kevésbé fárad el, így aktívabban tud részt venni a szülésben, utána pedig gyorsabban visszanyeri az erejét. Csökkenti azoknak a szövődményeknek a számát, amelyek altatásos érzéstelenítésnél felléphetnek az anyánál, és nem növeli a gátmetszés kockázatát, mert a gát izmai kellően lazák.
- A peridurális érzéstelenítésből eredő analgesia (fájdalomérzet hiánya) semmiféle hátrányt nem jelent az újszülöttre, mert az érzéstelenítőszer őt nem éri.
Hátrányok
- A peridurális érzéstelenítés csökkenti, sőt megszünteti a nyomásingert a kitolás során, ami indokolttá teheti fogók felhelyezését. Ez azonban nem általános, különösen, ha a kismama megfelelő felkészítésben részesült. A fogó alkalmazása nem okoz fájdalmat sem az anyának, sem a babának, aki már a kitolási szakban van. A szülés végső fázisában felhelyezett eszközök csak megadják az utolsó pillanatban szükséges segítséget a csecsemő kijutásához.
- A néhány napig tartó fejfájás, amely nyugodt fekvést igényel, jelenti a legszámottevőbb kellemetlenséget, bár ez is rendkívül ritkán következik be. Természetesen alapvetően fontos, hogy az ellenjavallatokat betartsák; ezért szükséges a terhesség alatt elvégeztetni a megfelelő kivizsgálást.

Szülés előtti felkészülés
Sok esetben felmerül a kérdés, hogy szükség van-e szülés előtti felkészülésre akkor is, ha előre tudják, hogy peridurális érzéstelenítést fognak alkalmazni. A válasz egyértelműen igen!
Előre nem látható események is megakadályozhatják azt, hogy igénybe vegyék a peridurális érzéstelenítést (például az aneszteziológusokat sürgős est foglalja le, vagy az utolsó pillanatban felmerül egy ellenjavallat), és megtörténhet az is, hogy a kismama egészen egyszerűen fölöslegesnek érzi annak alkalmazását.
Nem szabad elfeledkezni a testi szempontokról sem: a szüléssel járó erőfeszítés, peridurális érzéstelenítéssel vagy anélkül, ugyanaz, a kismamának fel kell készítenie testét erre az erőpróbára, hogy gyorsan visszanyerje erőnlétét, rugalmasságát, és elkerüljön bizonyos vizelési és szexuális zavarokat.


Szerző: Dr. Rácz Tibor szülész-nőgyógyász
Kismamák és kisbabák új egészségkönyve (Kossuth Kiadó 2005.)


 

Címkék: peridurális, epidurális, spinális, érzéstelenítés, szülés, terhesség, anya, császármetszés, farfekvés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés

A legegyszerűbb eszköz a fájdalom elkerülésére nyilvánvalóan az érzéstelenítés (anesztézia). A szülés során leginkább a peridurális érzéstelenítést alkalmazzák. Célja az, hogy megszüntesse a méhösszehúzódások okozta fájdalmat azáltal, hogy érzéketlenné teszi a test alsó felét, miközben a szülőnő tökéletesen tudatánál, ébren marad.

tovább a cikkre
Miért fájdalmas a szülés?

A legtöbb szülést igen erős fájdalmak kísérik. A fájdalomküszöb minden nőnél és minden szülésnél sajátos, de az anyák több mint fele nehéz próbatételként emlékszik vissza a szülésre. Napjainkban szerencsére a szülési fájdalmak már jelentősen enyhíthetőek, illetve kiküszöbölhetőek.

tovább a cikkre
Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni?

Életünk egyik legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legboldogabb eseménye a születés, a szülés. A megelőző 9 hónap tele várakozással, tervekkel, bizonytalansággal és annak ellenére misztikummal, hogy biológiailag, orvosilag egyre többet tudunk erről az eseményről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen csirkemellet vettél, ne edd meg! Szalmonellát találtak benne

vissza vissza