Főoldal > Cikkek > Újszülött > A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással - Szülők Lapja

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással

Szülőklapja képHa babahordozóban vagy kendőben hordozod a kisbabádat, nem árt pár alapvető szabállyal tisztában lenned. Például, hogy mi a helyes és egészséges testtartás, amit a baba felvehet a hordozóban? - ezt fotón is mutatjuk. Meddig kell arccal befelé hordozni a kisbabákat? Hogyan kerülhető el az anyuka hátfájása az állandó cipeléstől?

Szerző: Szülők lapja
2016-04-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Akár hiper-szuper babahordozóban, akár látványos kendőben hordozod a kisbabádat, nem árt pár alapvető szabállyal tisztában lenned már egészen az elején! Például, hogy mi a helyes és egészséges testtartás, amit a baba felvehet a hordozóban? Meddig kell arccal befelé hordozni a kisbabákat? Hogyan kerülhető el az anyuka hátfájása az állandó cipekedéstől? Milyen a jó hordozómagasság?

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással
Helyes babahordozás az első évben (Kép forrása: blog.preggieapp.com)


1. Lazán vagy szorosan?
Mindegy, hogy hordozókendőben vagy babahordozóban hordozod a kisbabádat, a csecsemőnek a lehető legnagyobb biztonságban kell lennie - ez a legfontosabb szabály! Nem szabad kicsúsznia a babahordozóból vagy "összecsuklania" a kendőben. A babahordozót/kendőt nem szabad a babán túlszorítani, de a csecsemő egészséges megtámasztását mindenképpen biztosítani kell.

2. Milyen legyen a baba testtartása a hordozóban/kendőben?
Nem mindegy, hogy a kendőben/hordozóban milyen lábtartást vesz fel a kisbaba.  A térdecskéit körülbelül a köldökmagasságáig kell felhúznia, a széttárt lábacskáknak pedig majdnem 90-fokos szöget kell bezárniuk.

Ez a baba amúgy is természetes testtartása, amit akkor is felvesz, ha nem hordozóban, hanem a kezünkben öleljük magunkhoz. Tulajdonképpen ezt a természetes testtartást kell biztosítani a hordozóban/kendőben is - a széttárt lábtartás a gyerek csípőizületét és a teljes tartóoszlopot tartja egészséges helyzetben. A baba hátacskáját mindig lazán körbe kell keríteni/kötni - így fogja tudni majd felhúzni a lábacskáit a megfelelő szögbe.

A közérthetőség miatt ezt fotón is mutatjuk. A BALoldali a HELYTELEN, a jobboldali az ajánlott testtartást mutatja.

A helyes babahordozás 10 alapszabálya! Helyes hordozási pozíciók életkoronként fotókkal, leírással
Kép forrása: International Hip Disphasia Institut

3. Fejtámasztás
Addig is, amig a baba nem tudja önállóan tartani a kis fejét, meg kell azt támasztani. A jóminőségű babahordozóknak van fejmegtámasztó részük, kendő esetén pedig a helyes megkötési technika az, ami segíthet.

4. Hátfájás elkerülése
Az az anyuka, aki naponta több órát is cipeli a babáját, előbb-utóbb hátfájással szembesül. A kellemetlen hátfájást leginkább úgy lehet megelőzni, hogy a baba súlyát megpróbálod egyenletesen szétoszlatni a vállon-háton.

5. Baba biztonsága
A hordozókendőt soha nem szabad túl lazára kötni. Babahordozó esetén a biztonsági csatoknak és záraknak mindig zárva kell lenniük.

6. Minőség
Kisbabák előszerettel veszik szájukba a hordozó kötőkéit és egyéb kilógó darabjait, amit szívesen használnak cuminak, harapdálják, nyalogatják. Ezért mindenképpen körültekintően kell babahordozót megválasztani - jó, ha eleve olyat választasz, ami károsanyagmentes textíliából, illetve kendők esetén bevizsgált biotextíliákból készült. A hordozót mindig tisztán kell tartani, csakis vegyszermentes mosószerrel szabad mosni.

7. Arccal befelé vagy kifelé?
Védőnők és hordozási tanácsadók egybehangzóan azt tanácsolják, hogy arccal a test felé hordozd a babát - egyrészt ezzel felveszi a helyes pozíciót, másrészt a befelé hordozás a védelem érzetét kelti a babában, ami különösen a korai időszakban még ugyancsak elengedhetetlen.

8. Pántok meghúzása
Ne húzd túl a hordozó pántjait, hogy a babának ne kelljen homorítani, mert az káros a gerincnek.

9. Helyes hordozómagasság
Az a jó hordozómagasság, ha kényelmesen tudsz puszit adni a baba buksijára.

10. Fulladásveszély ellen
Mindig legyen szabadon a baba arca. A baba orrának és szájának szabadon kell lennie, hogy a fulladásveszélyt maximálisan kiiktasd.

Kezdőfotó: Facebook / uppymama.com
Forrás: Külföld / schwanger.at

Címkék: babahordozó, hordozókendő, helyes babahordozás, testtartás, lábtartás, baba, csecsemő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Babahordozók: hogyan használjuk, hogy a babának és a mamának is jó legyen?
Babahordozók: hogyan használjuk, hogy a babának és a mamának is jó legyen?

Hogyan kíméld a hátat és a derekat már a várandósság alatt? Hogyan kell kiemelni a babákat a kiságyból, hogy később ne szenvedj a porckopástól? Hogyan emelgesd és hordozd a babákat, kisgyermekeket úgy, hogy megkíméld magadat?

tovább a cikkre
Miért jó hordozni a babát?

Az állatokat az utódnevelésük típusa alapján három csoportba sorolhatjuk. A fészekhagyó, a fészeklakó és hordozó állatokat az életmódjuk és az utódok születéskori fejlettsége különbözteti meg. Az ember a főemlősökhöz hasonlóan a hordozók csoportjába tartozik.

tovább a cikkre
Babahordozó kalauz - Hordozóeszközök fajtái fotókkal és a hordozás hatása a babára

Napjainkban szinte minden gyermeket váró családban a kelengye része valamiféle hordozóeszköz, amiben a szülők a saját testükön vihetik a babát. A hordozásnak – amellett, hogy megkönnyíti a szülők életét – számos áldásos hatása van, de nem mindegy, milyen hordozóeszközben és hogyan hordozod a picit.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors

Recept:

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.

A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 15 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza