Húsvéti tojásfestés, tojásdíszítés a gyerekkel - 15 szuper ötlet a nagyi mindentudó könyvéből

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Húsvéti tojásfestés, tojásdíszítés a gyerekkel - 15 szuper ötlet a nagyi mindentudó könyvéből 5 természetes tojásfestési technika + 5 látványos tojásdíszítési ötlet + 5 egyszerű, mégis kreatív húsvéti dekortipp, amitől minden locsolónak tátva marad a szája. A régi technikákat új kreatív elemekkel ötvöztük. Olyan tojásfestési és tojásdíszítési ötleteket mutatunk, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Régi és természetes tojásfestési technikákat, ötletes hagyományos és modern tojásdíszítési módokat, egyedi és kreatív húsvéti dekorötleteket mutatunk, miközben néhány apró tippet is elárulunk. A cél, hogy a tojásfestés a gyerekkel közös jó móka, szórakoztató kreatív tevékenység legyen!


Tojásfestési technikák - természetes módszerek


1. Tojásfestés hagymahéj forró ázatában
Ez a legrégebbi tojásfestési módok egyike, amit nem véletlenül lett olyan elterjedt. A tojások színe ugyan nem lesz intenzív piros színezetű ezáltal, de természetes anyaggal készül, ami után a főtt tojásokat teljes nyugalommal el lehet fogyasztani. Ráadásul még bőrirritációt sem tud okozni, emiatt kimondottan gyerekbarát tojásfestési technika.


Hagymahéjas technika

A hagymahéjra annyi vizet tegyél, amennyi ellepi. Ügyelj rá, hogy a hagymahéjat legalább negyed órán keresztül főzd (nem kell lobognia a víznek), azért hogy a hagymahéj kiengedje magából a festékanyagot.

2. Tojásfestés savanyított káposzta levében
Minél sötétebb héjú tojást állítsz bele a savanyú káposzta forró levébe, annál sötétebb tónusú tojásokat kapsz.

3. Tojásfestés cékla-lilakáposzta levében
Főzd a céklát negyed órán keresztül, és abba állítsd bele a főtt tojásokat. Kombinálhatod lilakáposztával is a színezőlevet. Inkább lilás árnyalatú tojás lesz a végeredmény.



4. Tojásfestés kurkumás lében
Forró kurkumás lében festett tojások sárgás színűek lesznek. Az őrölt kurkumát nem feltétlenül muszáj hosszabb ideig főzni, úgy, mint a hagymahéjat, vagy a céklát - elegendő az erős színű fűszerport csak leforrázni.

5. Tojásfestés piros paprika levében
Készíts intenzív pirospaprikás forró ázatot, és ebbe állítsd a keményre főtt tojásokat. A végeredmény: narancssárga húsvéti tojások.

További tippek:
- a festőlébe (még mielőtt belemerítenénk a tojásokat), mindig tegyünk egy kevés ecetet, ami rögzíti a színt
- ahhoz, hogy ne matt, hanem fénylő legyen a festett tojás, kend át szalonnazsírral (vagy bármilyen olajjal)
- viasszal díszített tojásokat soha ne forró festéklébe tegyük, mert a viasz leázik róla, és csúnya lesz a minta
 

Tojásdíszítési módszerek gyerekkel közösen


1. Berzselés
A főtt tojásokra bevizezett petrezselyem levelet simítunk, óvatosan nejlonharisnyába  csomagoljuk és bő festékfürdőbe helyezzük. Nagyon szép levéllenyomatokat kapunk. Jól ismert, régi tojásdíszítési technika, amit a gyerekek biztosan szeretni fognak.


A berzseléses technika

2. Karcolt tojás
A már megfestett tojásba éles/hegyes szerszámmal véss/kapargass mintákat, klasszikus tojásdíszítő alakzatokat. Ősrégi technika, amit régen „kotrott tojásnak” neveztek. Főleg nagyobb gyerekek fogják élvezni, akik kellő türelemmel és kézügyességgel bírnak.

3. Viasszal díszített tojás
Szintén nagyon elterjedt és közkedvelt tojásdíszítési technika volt régen faluhelyen az írott tojás. Viasszal (ez lehet például vékony szülinapi gyertya is) rárajzolunk, ráírunk a főtt tojásra. Ha kész, bele kell mártani a festékfürdőbe, ami jól kihozza a viaszdíszítéseket. Végül a viaszt óvatosan le kell kapargatni. A kész eredmény (az addig láthatatlan viaszdíszítés a kisgyereket bizonyára meg fogja lepni.

A batikolt tojás tulajdonképpen ennek egy tovább vitt változata. A viasszal díszített és megszáradt tojásra újabb mintákat teszel szintén viasszal, és egy sötétebb színű festőlébe helyezed.

4. Pingálás
Vékony ecsettel pingálhatsz is a főtt-festett tojásra. A művelethez hobbiboltokban kapható hobbifestéket használhatunk. Az előző technikával szemben ennél a kisgyerek azonnal látni is fogja az eredményt.


A pingálás nyugodt kezet igényel

5. Modern tojás
Tekerj krumplis hálót/fokhagymáshálót a főtt tojások köré, a háló végét kösd el a tojás csúcsánál, és úgy állítsd be a festékfürdőbe. A hálót akkor távolítsd el a tojásról, ha az már teljesen megszáradt. Érdekes mintázatot kapsz.

Hobbiboltokban kapható gyöngyöket, dekorköveket, flittereket, apró virágokat ragassz rá a kész festett húsvéti tojásokra – és máris kész a trendi húsvéti tojás.


Flitteres tojás


Kreatív húsvéti tojások


1. Kavics megfestése húsvéti tojásnak
Gyűjtsetek a gyerekkel közösen tojásformájú lapos kavicsokat. Tisztogassátok meg a szennyeződéstől, fessétek meg akril festékkel úgy, hogy a díszítés népi motívumokat idézzen.

2. Húsvéti tojás só-liszt gyurmából
Só-liszt gyurmából lapos tojásokat formázol. A gyurmát hagyod megszáradni. Végül népi motívumokra hajazó mintázattal kifested. Só-liszt gyurma receptet itt találod.

3. Tojás tüllben vagy szalaggal
Ha akarod, még festegetned sem kell: a főtt tojásokat egyszerűen csomagold be színes tüllanyagba (például sárgába), majd díszítsd szalagokkal. Az is szolid és dekoratív megoldás, ha a tojásokat egy színes szalaggal kötöd át (ehhez a megoldáshoz fehér héjú tojást érdemes választanod).



4. Tojásfa
Vágj le pár szép szál aranyeső ágat vagy virágzó faágat. Tedd vázába, és aggass rá színes tojásdíszeket, vagy kifújt festett tojást.
Kifújt tojás: Szúrj egy apró lyukat a tojás két végére egy gombostűvel, majd tágítsd ki a lyukakat egy erősebb tűvel. Ugyanezzel a vastagabb tűvel szúrd át a tojássárgáját. Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön. Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben.


Ha van kerted, kint is feldíszíthetsz egy tojásfát

Állítsd a tojástartóba a tojást, hogy az összes beltartalom, illetve víz kifolyhasson belőle. Az előzőleg kipingált, utúbb kifújt tojást díszítés után könnyen felfüggesztheted a tojásfára.

5. Tojás Tóbiás
A tojásokat karakterrel is elláthatod. Ha megfestetted, rajzolj neki alkoholos filccel szemet, szájat, orrot, minél viccesebb, annál jobb - az ünnepi asztalnál mindenki jobb kedvre derül, ha meglátja őket.


Vidám tojásokkal vidám a húsvét

Fotók: Pexels, Pixabay

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2016.03.23