Méhnyakrák: több száz fiatal édesanya hal bele évente hazánkban! - Hogyan lehet megelőzni a betegséget?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Méhnyakrák: több száz fiatal édesanya hal bele évente hazánkban! - Hogyan lehet megelőzni a betegséget? Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat rendeznek 2017. január 28-a, szombatig. Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat rendeznek 2017. január 28-a, szombatig.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, mintegy hetven település csatlakozott a programsorozathoz, Budapesten a Mályvavirág Alapítvány olyan fotókiállítást szervezett, amely a méhnyakrákban szenvedő nők különböző érzelmi fázisait mutatja be.

Ha időben felfedezik a méhnyakrákot, akkor teljesen gyógyítható
Kiemelte, hogy Magyarországon évente ötszáz nő veszti életét ebben a ráktípusban, pedig ha időben felfedezik a betegséget, akkor teljes mértékben gyógyítható. A 12-13 éveseknél már kötelezően ajánlott a HPV elleni védőoltás, az átoltottság 80 százalékos. Elmondta még, hogy a szűrőprogramokon a részvételi arány nem minden helyen éri el az 50 százalékot, ezért is fontos a szűrésre való felhívás. Hozzátette: korábban tabuként tekintettek a témára a nők, de az utóbbi időben egyre nyíltabban kezelik az ügyet, ebben kiemelten fontos szerepe van a civil szervezeteknek is.

Arról, hogy mikor ajánlott a szűrés, és miért nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését, illetve hogy a HPV-oltás kiváltja-e a citológiai vizsgálatot, ebben a cikkünkben olvashatsz »

Kiket érint a méhnyakrák? Hogyan előzhető meg?
Járay Balázs patológus korábban elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta - emelte ki.

A méhnyakrák a 2. leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák.

Arról, hogy kiket érint és hogyan előzhető meg a méhnyakrák ebben az írásunkban olvashatsz bővebben »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2017.01.25