Schüssler só a terhességi panaszokra. Miben segít a szülés előtt és után?

Dr. Tolnai Valéria

Babavárás

Dr. Tolnai Valéria


Schüssler só a terhességi panaszokra. Miben segít a szülés előtt és után?

Mit kell tudni a Schüssler sókról? Szedhetnek-e Schüssler sót a várandós kismamák? Hogyan hat a magzatra? Miben segít a Schüssler só a szülés előtt és a szülés után álló nőknek?

A hagyományos gyógykezelésekben sokszor csalódnak az emberek, mert úgy érzik, azok nem segítenek eléggé, emiatt a természetgyógyászathoz és az ehhez közel álló alternatív gyógyászathoz fordulnak sokan. Az alternatív gyógyászat egyik kiváló eszköze a sokak által emlegetett mégis kevesek számára ismert Schüssler só. De vajon mi ez, és kiknek segít?

Makro- és mikroelemek - mi a különbség közöttük?
Egy egészséges felnőtt testtömegének mintegy 4%-a ásványi anyagokból áll. Ez önmagában nem tűnik túl soknak, viszont a maradék testtömeg 60-70%-a víz - így már lényegesen nagyobb hangsúlyt kap ez a szám.
Attól függően, hogy a szervezetnek milyen mennyiségben van szüksége rájuk, makroelemeknek, illetve mikroelemeknek (nyomelemeknek) nevezzük őket. A makroelemek csoportjába tartozó ásványi anyagokból napi több gramm, vagy több száz milligramm, míg a mikroelemekből csak pár milligramm vagy mikrogramm is elégséges.

Miért van szüksége a szervezetnek ásványi anyagokra?
Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben. Hogy melyik ásványi anyagra milyen mennyiségben van szüksége a szervezetnek, azt az életkor, nem, egészségi állapot, és a fizikai aktivitás is befolyásolja. Ha kevesebb ásványi anyag kerül a szervezetbe, vagy zavart szenved a felszívódása/beépülése, illetve különböző betegségek kialakulásához vezet.

Schüssler sók - miben segítenek?
Ezen kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler-sók, melyek építésvezetőhöz hasonlóan irányt mutatnak szervezetünknek, hogy mit kell tenni az egyensúlyi állapot kialakításához, illetve megtartásához. 

Dr. med. Wilhelm Heinrich Schüßler dolgozta ki a Schüssler sók használatát. 12 alapsót nevezett meg, illetve később ehhez még 15 kiegészítő só csatlakozott, melyek szintén fontosak, de kisebb a jelentőségűk.

Ezeket az ásványi sókat funkcionális, vagyis élettani működéseket befolyásoló szereknek nevezte el, mert ezek mindegyike a szervek és szövetek meghatározott működéseit képesek befolyásolni.

A funkcionális szerek a következők:

1. Calcium fluoratum
2. Calcium phosphoricum
3. Ferrum phosphoricum
4. Kalium chloratum
5. Kalium phosphoricum
6. Kalium sulphuricum
7. Magnesium phosphoricum
8. Natrium chloratum
9. Natrium phosphoricum
10. Natrium sulphuricum
11. Silicea (Figyelem! Ez terhességben tilos!)
12. Calcium sulphuricum

Szedhetnek-e Schüssler sót a kismamák?
Hogy kinek melyik szerre van szüksége azt vizsgázott Schüssler terapeutáknak kell kideríteni részletes kikérdezés során - ebben  segítségükre vannak az arcdiagnosztikai jelek is, amit külön megtanulnak.
Tapasztalatom szerint sóhiánya általában mindenkinek van, így a szülés előtt álló kismamáknak is. Ezért a terhes kismamáknak is érdemes Schüssler sót szedni az arcdiagnosztika illetve a testi tünetek alapján megállapított vizsgálat szerint. 

Terhesség előtti és utáni tünetek, melyeken segítenek a Schüssler sók:

  • striák kialakulása
  • görcsösség 
  • fenyegető vetélés
  • aranyér-viszér kialakulása ellen


Ha esetleg felmerülne kétely a kismamában, hogy nem lehet-e ártalmas a Schüssler só a magzatra, akkor azonnal megnyugtatom a várandós hölgyeket, hogy emiatt nem kell aggódniuk: a magzatot egyáltalán nem zavarja, a Schüssler só nyugodtan szedhető, kivétel egyet! A SILICEA, No. 11-es só vetélést okozhat, tehát ez terhességben tilos!

Szülés után is ugyanaz érvényes, mint előtte: arcdiagnosztikai jel, vagy testi tünet (pl. aranyér) szerint kell szedni a terapeuta utasításának megfelelően.

Arcdiagnosztikai jelek, amiből a terapeuta következtet:

  • ráncosodás a szem környékén,
  • harántredő a homlok /mint Gordon Ramsay-nak/
  • kis fehér "gríz" az arcbőrben, ami kinyomhatatlan
  • pattanások
  • különböző elszíneződések, főleg a szem körül, de máshol is,
  • száraz bőr,
  • zsíros bőr,
  • értágulatok,
  • kipirulás,
  • rozacea, stb.


Schüssler só a terhességi panaszokra. Miben segít a szülés előtt és után?

Gordon Ramsay skót sztárséf (középen) homlokán látható markáns harántredői szintén sóhiányra utalnak (Kép: Facebook)

Szerző: dr. Tolnai Valéria
Fotó: Freepik, Facebook

 

 

 


Dr. Tolnai Valéria

Babavárás

Dr. Tolnai Valéria


2014.08.28