Kamasszal beszélgetni? - Tudjuk, hogy nehéz, de sokkal fontosabb, mint gondolnád!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Kamasszal beszélgetni? - Tudjuk, hogy nehéz, de sokkal fontosabb, mint gondolnád!

" 'Milyen volt az osztàlykiràndulàs?' - èrdeklődöm Fanni osztàlytàrsainak szüleitől. Megtudom, hogy "jó". Ennyi. Rèszleteket nem tudnak, mivel a gyerekek nem mesèlnek semmit..."

Hogy miért ne hagyjuk annyiban a beszélgetést, és miért érdeklődjünk kitartóan gyermekünk életének mozzanatai iránt, arról vendégszerzőnk mesél el egy tanulságos történetet... 

Mivel ma nincs tanítás az iskolàban, Fannival ès a baràtnőjèvel egy közeli parkerdőben kiràndulunk.
Fanni betegség miatt lemaradt a kiràndulàsról, így a baràtnőjèt kèrdezem milyen volt. "Jó", hangzik az igen szűkszavú vàlasz.
Engem viszont valóban èrdekel hogy sikerült az első ottalvós kiràndulàs, elkezdek hàt konkrèt kèrdèseket feltenni. Percek múlva a kislànyból dől a szó, és sorra elevenednek meg a kiràndulàs kèpei.

Sokszor panaszkodnak a szülők arra, hogy a gyerekük nem mesèl ès csodàlkoznak, hogy èn mindig naprakész vagyok.
Nincs semmi ördöngössèg a dologban, csupàn annyi, hogy őszintèn èrdekel, mi törtènik Fannival az iskolàban. Ő ezt èrzi, ès örömmel osztja meg a sulis èlmènyeit. 

Azt mèg óvodàs koràban megtapasztaltam, hogy konkrèt kèrdèseket kell feltenni ahhoz, hogy èrdemleges vàlaszokat kapjunk.
A "Mi volt a suliban?" kèrdèsre rendszerint egy vàllràndítàssal egybekötött "semmi" a vàlasz. Ahogy a "Milyen volt az osztàlykiràndulàs?" -ra egy szimpla "jó" a felelet.
Èrdemes azonban nem beèrni ennyivel, hanem őszinte èrdeklődèst mutatni ès elèrni, hogy a gyerekünk megnyíljon ès a bizalmàba fogadjon.

A mai világban külnösen fontos, hogy tudjuk kik a gyerekünk baràtai, kikkel talàlkozik, merre jàr. 
Így talàn elkerülhetjük, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint egy 15 èves kamaszfiú èdesanyja, akinek fogalma sincs arról, hogy a fia illegàlis szert àrul azèrt, hogy legyen pènze prostituàlthoz jàrni...  Hogy Te ezt elkerüld, mutatunk 11 konkrét tippet, amivel szóra tudod bírni a kamasz gyermeked >>


Forrás: Facebook/Lányomnak az életről
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.04.18