Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Gyermekvállalás cukorbetegen - Szülők Lapja

Gyermekvállalás cukorbetegen


Teherbe esés már meglévő anyai betegség mellett is lehetséges. Vannak betegségek, melyek súlyosbodhatnak a várandósság alatt, vannak betegségek, melyek lefolyása egyáltalán nem változik, és olyan betegségek is vannak, melyek javulnak terhesség alatt. Ezek mindig a konkrét betegségtől függnek, tehát ezekről nem is lehet általánosságban beszélni.

Szerző: Szülők lapja
2008-10-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Amit általánosságban mondhatunk, hogy ha valakinek valamilyen betegsége van, és babát szeretne, mindenképpen beszéljen orvosával még a teherbeesés előtt, ugyanis egyes betegségeknél a kezelést már jó előre át kell állítani. Ez azért nagyon fontos, mert egyes gyógyszerek fejlődési rendellenességet okozhatnak, ezért sokszor a gyógyszeres kezelést már jó előre módosítani kell.

Korábban meglévő cukorbetegség
A várandós kismamák 0,2-0,3%-nál fordul elő már a terhesség előtt is fennálló cukorbetegség.
Ennek is két típusa van: az I. típusú IDDM (inzulinkezelést igénylő cukorbetegség): ennél a típusnál a várandós már régóta inzulinkezelést kap.
II. típusú NIDDM (inzulinkezelést nem igénylő cukorbetegség): itt a beteg szájon keresztül szedhető gyógyszereket szed vércukorszintje stabilizálására.

Mindkét betegség esetében már gyermekvállalás előtt részletes orvosi vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok a következőkre terjednek ki:
• A jelenlegi kezelés mellett a cukoranyagcsere egyensúlyban van-e? Illetve ha valaki a II. típusú betegségben szenved, azt át kell állítani inzulinkezelésre, mert a szájon keresztül szedhető gyógyszerek a magzatnál rendellenességeket okozhatnak. Ha valakinél a terhesség elején nincsenek normális vércukorértékek, az a magzatnál különféle rendellenességeket okozhat, ilyenek például: szívfejlődési rendellenesség, idegrendszeri és csontfejlődési rendellenességek. Nagyon fontos, hogy terhesség alatt érdemes genetikai tanácsadásra is elmenni, mert részletes genetikai ultrahangvizsgálattal ezeket a rendellenességeket ki lehet mutatni.
• Veseműködés ellenőrzése. A cukorbetegség - ha nincs kezelve -, a veséket károsíthatja, ezért fontos tisztázni előre a vesék állapotát, hogy terhesség vállalható-e.
• Pajzsmirigy működés ellenőrzése. Az I. típusú cukorbetegségek 40%-ban előfordul pajzsmirigyrendellenesség.
• Szemészeti kivizsgálás. A cukorbetegség károsíthatja a szemfenéki ereket, ezek állapotát előre tisztázni érdemes, illetve közben is le kell ellenőrizni. Tisztázni kell, hogy vajúdás alatt fog-e károsodni a retina, tehát hüvelyi szülés elképzelhető-e vagy célszerűbb inkább császármetszést végezni.

Ellenőrzések a felkészülés és a várandósság alatt
Már teherbe esés előtt feltétlenül el kell menni egy részletes belgyógyászati és szemészeti vizsgálatra. Ha ezekben nincs jelentős eltérés, akkor lehet nyugodtan babával próbálkozni.
Ha valaki nem esett át ezeken a vizsgálatokon a babavállalás előtt, akkor még az első három hónapban meg kell csináltatni a vizsgálatokat.

A várandósság alatt folyamatosan ellenőrizni szoktuk a vércukor értékeket. Ezeket úgynevezett vércukor-profilokkal szoktuk nézni. Ez abból áll, hogy étkezések előtt, illetve utána 1 órával megnézzük a cukorszintet a vérben. Fontos, hogy ez az érték végig a normál tartományban maradjon. Ezen kívül a vérben a glikolizált hemoglobin szintjét is ellenőrizzük, ez azt mutatja meg, hogy az elmúlt három hónapban a vércukor értékek normálisak voltak-e.

A terhesség előrehaladtával az inzulinigény általában fokozatosan nő, majd a legvégén akár csökkenhet is. Fontos, hogy a szervezet inzulin igényének megfelelően változtassuk az inzulinkezelést. Ezt általában tapasztalt belgyógyászok szokták csinálni.

A cukorbetegség hatása a magzatra
Ha terhesség alatt nincs beállítva a cukoranyagcsere, akkor a magzat túlságosan nagyra nőhet, a szülésnél szövődmények léphetnek fel. Problémát okozhat az is, hogyha a magzat hasnyálmirigye a szükségesnél több inzulint termel, az inzulintermelő sejtjei hamarabb kimerülhetnek, és a baba is előbb-utóbb cukorbeteg lesz. Valamint ha a baba méhen belül hozzászokik egy magas cukorszinthez, a születés után hirtelen rosszul lesz, mert ekkor már nincs kimeríthetetlen cukorforrása, így a vércukra nagyon hirtelen fog leesni.
Fontos megemlíteni még, hogy a magas vércukorszintek az anyánál különféle fertőzésekre hajlamosítanak, ilyenek a vizeletfertőzések és a gombás fertőzések például a hüvelyben. Ezek fokozott ellenőrzést igényelnek.

Óvintézkedések a szövődmények elkerülésére
A szövődmények elkerülése miatt a cukorbeteg kismamát a várandósság végén gyakrabban vizsgáljuk. Gyakrabban kell járni CTG vizsgálatra, valamint gyakrabban szoktunk ultrahangvizsgálatot is végezni, melynek során a magzat vérkeringését is ellenőrizzük (úgynevezett flowmetriás vizsgálatot is végzünk). Ezenkívül a terhesség végén a vércukorértékeket is gyakrabban ellenőrizzük, hogy születéskor ne legyen eltérés.
Ha a szülés megindul, vajúdás közben a kismamának már nem kell saját magának adagolnia az inzulint. Ilyenkor folyamatosan ellenőrizzük a vércukorszinteket, és ha kell, infúzióban adunk cukrot vagy inzulint a szükségnek megfelelően.

A fentiek miatt fontos, hogy cukorbetegek olyan helyen hozzák világra gyermeküket, ahol van újszülött intenzívközpont, így ha bármilyen baj van, a babát rögtön lehet kezelni, illetve megszületést követően jobban lehet rá vigyázni.

Szülés után
Szülést követően az inzulint fokozatosan le szoktuk csökkenteni. Az is elképzelhető, a II. típusú cukorbetegségnél, hogy ekkor már inzulint egyáltalán nem kell kapni. Ezt mindig a szülés utáni cukorprofil értékek határozzák meg.

Dr. Fekete Tibor
Szülész-nőgyógyász SOTE
 

Címkék: gyermekvállalás, cukorbeteg, várandósság, terhesség, kismama, szövődmény

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény
Terhesség alatti hízás - Ha túlsúlyos a kismama, az súlyos idegrendszeri betegséghez vezethet a születendő kisbabánál - Kutatási eredmény

A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki - derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

tovább a cikkre
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot
A terhesség és a nők: 8 kérdés, amire a nőgyógyász igencsak meglepő választ adott - Nem vette túl komolyan a feladatot

Amikor egy nő először vár babát, ezernyi kérdés gomolyog a fejében - és ezekkel legtöbbször a nőgyógyászát bombázza. És bizony akad olyan nőgyógyász, aki viccesre veszi a feladatot, és váratlan válaszokat ad, mint ahogy ez most is történt.

tovább a cikkre
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait
Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

vissza vissza