Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Hogyan lehetsz jó anya? Hogyan segíts párodnak az apává válásban? 5 tanács a pszichológustól - Szülők Lapja

Hogyan lehetsz jó anya? Hogyan segíts párodnak az apává válásban? 5 tanács a pszichológustól

Szülőklapja képMilyen gazdag lelki átalakuláson megy át a kismama a babavárás idején? Hogyan változik meg ezalatt a kapcsolata a kispapával és a saját édesanyjával? Milyen érzéseket, gondolatokat él meg a várandósság elején, és milyeneket a terhesség vége felé? Pszichológus válaszol.

Szerző: Döbör Ágota
2015-11-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Döbör Ágota
pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A várandósságot a lelki történések szempontjából (is) három szakaszra tagolhatjuk. Az első szakaszban az anya elfogadja a várandósság tényét, felismeri és megismeri teste új működését.  Ebben a korai időszakban a lélektani cél, hogy elfogadja a babát és a várandósságát.

A gyakran „vízválasztóként” megélt 12. hét után újfajta lelki történések indulnak be. Arról, hogy milyen lelki átalakulásokon esik át a kismama az első trimeszterben, és miért éppen a 12. hét számít vízválasztónak a várandósság során, Döbör Ágota pszichológus korábbi cikkében olvashatsz ».

Ahogy a téma szakértője, Stern: Anya születik című könyvében megfogalmazza: "a várandósság három szinten zajlik egyszerre: a magzat fejlődik a méhben, az anyai azonosulás alakul a pszichében, és az elképzelt baba formálódik az anya gondolataiban."

A várandós kismama már egészen másként tekint anyjára, mint korábban
Az anyai azonosulás részeként a leendő anyában átértékelések sora indul be. Saját nőiesség-témái mellett megjelennek az édesanyjával való kapcsolat élményei is. Másként tekint anyjára, helyenként megengedőbb, máskor szigorúbban értékeli anyja anyai viselkedését. Ezekkel összevetve formálja önmaga anyaképét, mígnem egy belső integritás állapotába nem jut, melynek során letisztázódnak anyjával kapcsolatos gyermekkori élményei is.
Természetesen mindenki más utat jár be. Abban is nagy eltérések lehetnek, hogy ez mennyire tudatosul.

A babavárás alatt változik a kismama és a kispapa kapcsolata is
Változik a kismama viszonya a partneréhez, hiszen - különösen első gyermek esetén - partnere rövidesen új funkciókban jelenik meg: apává és szülőtárssá válik. Ebben az átalakulásban fontos lehet, hogy milyen képet őriz az anya saját apjáról, mint apáról. Gyakran az apával való viszony is átdolgozásra kerül ebben az időszakban. Mindemellett persze a leendő apában is zajlanak a változások, bár kisebb mértékben. Számukra ez a fajta belső átértékelés általában a gyerek megszületését követő időszakban indul be, és általában nem is azonnal. Fontos szerepe van ebben annak, milyen a kapcsolata a kisbabával és mennyire vonódik be a teendőkbe.

A negyedik és hetedik hónapban fantáziál legtöbbet a kismama a babáról
Az anyuka hasa nő, a baba mozgása érezhető lesz, először csak az anya, majd a környezet számára is. Mindezek segítik a kismamát, hogy a babáról mint önálló személyiségről gondolkodjék, akinek sajátos temperamentuma és személyiségvonásai vannak (például „aktív baba”, „szereti a zenét, mert nagyokat rúg”). A legtöbben a negyedik és a hetedik hónap közt fantáziálnak a legintenzívebben a babáról. Önmagukat elképzelik a már megszületett babával, gondolatban megalkotják a babát: kire hasonlít majd, milyen baba lesz, miket szeret majd, miben lesz tehetséges.

A várandósság végén a kismamák inkább már a szülésre koncentrálnak
Aztán a nyolcadik és kilencedik hónapban a fantáziálások lecsökkennek. Ezáltal is felkészül az édesanya a babával való tényleges találkozásra. A baba képe reálisabbá válik azáltal, hogy a tökéletesre kidolgozott fantáziák háttérbe kerülnek. Általában ekkor rendezik be a babaszobát, veszik meg a babának szükséges eszközöket. A figyelem intenzíven a szülés felé fordul. Megjelenhetnek az ezzel kapcsolatos félelmek, szorongások.

Egyre gyakoribb, hogy a várandós nők tudatosan élik meg ezeket a lelki történéseket, foglalkoznak velük. Szerencsés, ha az utolsó hónapokban szembe tudnak nézni a szüléssel kapcsolatos félelmekkel, sőt, ha átgondolják azt is, mi vár rájuk, a baba megérkezése után. A folyamat ugyanis nem ér véget a szüléssel. Megszületik a család, új kihívások elé állítva a szülőket. És persze a legfontosabb:  pozitív, örömteli élmények sokasága vár az édesanyára és az édesapára is.  baba növekedése, első mosolya, a világ közös felfedezésének öröme mindennapos kaland lesz.

5 gyakorlat leendő szülőknek, ami segíti a felkészülést a szülővé válásra


1. Nézzetek pároddal közösen családi fotókat! Meséljetek egymásnak szüleitekről, nagyszüleitekről. Ezek kapcsán előkerülnek a főbb nevelési elvek, illetve a családban jellemző szokások. Jó, ha ezt időben összehangoljátok!
2. Minden hónapban beszélgessetek pároddal kicsit arról, milyen volt ez a hónap a várandósság szempontjából! Miben volt új, milyen érzések vannak bennetek?
3. Ha van olyan gyereknevelési könyv, újság, amit fontosnak tartasz, azt olvasd el, a lényeget jelöld ki, és add oda párodnak, vagy meséld el neki röviden! Ne feledd, hogy őt más dolgok foglalkoztatják, a családfenntartói szerep kialakításán fáradozik. Jó, ha röviden, a lényeget kiemelve találkozik az őt érintő kérdésekkel!
4. Gondold át, mit tudsz a saját születésedről! Beszélgess anyukáddal, nagymamáddal, hogy hogyan szültek a nők a családban. Gondold át, te mit szeretnél, hogyan szeretnél szülni!
5. Beszélgessetek arról, mi fog változni az életetekben a baba megérkezése után! Vajon ugyanúgy látjátok? Mire számítotok? Mitől féltek, vagy épp min nem akartok változtatni? Ki lesz a segítségetek?

Szerző: Döbör Ágota pszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: babavárás, terhesség, várandósság, 9 hónap, kismama, kispapa, anyává válás, anya, szülés, apává válás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Babavárás alatti fogápolás: miért fontos a magzat szempontjából?

Mikor kell a kismamának legelőször fogorvoshoz mennie? Miről tájékoztat a szájhigiénikus az első, és miről a harmadik trimeszter alatt? Miről szól a dentálhigiénés kismama-tanácsadás, és miért van rá szükség?

tovább a cikkre
Biztonságos hajfestés a babavárás időszaka alatt is – hogyan lehetséges?

Miért káros a vegyi hajfestés a várandósság idején? Hogyan árthat a kisbabának, ha erős kémiai anyagok jutnak be az anya, ezáltal a baba szervezetébe? Miért teljesen veszélytelenek a naturkozmetikumnak számító növényi hajfestékek? Eloszlatjuk a tévhiteket.

tovább a cikkre
Babavárás 35 éves kor felett

Vajon mi az oka az egyre növekvő gyermektelenségnek, illetve miért tolódott ki ennyire a gyermekvállalás? Milyen veszélyei lehetnek annak, ha egy nő 40 év körül szül? A demográfusok és a szakemberek aggódnak, a 40 éves anyák pedig boldogok.

tovább a cikkre
Émelygés, hányás, hányinger babavárás alatt - Mikor számít kórosnak?
Émelygés, hányás, hányinger babavárás alatt - Mikor számít kórosnak?

Talán a várandósság egyik legkellemetlenebb kísérő jelensége, amikor rosszul érezzük magunkat a szagoktól, könnyen és gyakran hányingerünk lesz, nem beszélve arról, hogy minden reggel hányással kezdjük a napot.

tovább a cikkre
Alvás, pihenés, szex babavárás alatt

A pihenés a várandósság alatt végig nagyon fontos. A kismama életmódjától, munkájától, külső körülményektől függően ez a pihenés lehet aktív, vagy passzív is. A pihentető alváshoz elkerülhetetlen egy kényelmes pozitúra, ebben is segítséget nyújt a cikkünk.

tovább a cikkre
Babavárás alatti leggyakoribb bőrproblémák és kezelésük - Kozmetikus szakértő tanácsai
Babavárás alatti leggyakoribb bőrproblémák és kezelésük - Kozmetikus szakértő tanácsai

Várandósság alatt számos bőrproblémával találkozhatunk, ami a megváltozott hormonrendszernek köszönhető. Előfordulhat, hogy bőrünk zsírosabb, pattanásosabb vagy éppen foltokkal tarkított lesz, de ugyanakkor puha, bársonyos és üde arcbőrünk is lehet.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Döbör Ágota - pszichológus, pár- és családterapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza