D-vitamin fontossága a babavárás alatt - Ez a súlyos betegség alakulhat ki a magzatnál, ha alacsony a kismama D-vitamin szintje

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


D-vitamin fontossága a babavárás alatt - Ez a súlyos betegség alakulhat ki a magzatnál, ha alacsony a kismama D-vitamin szintje Ausztrál kutatók a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között találtak összefüggést. Mit okoz a várandósság alatti alacsony D-vitaminszint és hogyan csökkenthető az autizmus kialakulásának kockázata? Ausztrál kutatók a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között találtak összefüggést. A kutatást John McGrath professzor, a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetének tudósa vezette, akinek munkáját Henning Tiemeier, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház tudósa segítette.

Mi az összefüggés a terhesség alatti D-vitaminszint és az autizmus között?
A tudósok a kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitaminszinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

Mit okoz a várandósság alatti alacsony D-vitaminszint és hogyan csökkenthető az autizmus kialakulásának kockázata?
"A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitaminszint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel" - mondta el McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát.

Miért fontos a D-vitamin és hogyan juthat hozzá a szervezetünk?
Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálék-kiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik.

Mit javasolnak az állapotos nőknek, hogy csökkentsék az autizmus kialakulásának kockázatát?
A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, melyeket állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban résztvevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora.

Kapcsolódó cikkünk: Mennyi D-vitamin kell felnőtteknek és gyerekeknek? Hogyan vihető be a szervezetbe elegendő D-vitamin? »

Milyen nehézségeket okoz az autizmus?
Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.01.10