Linea nigra: az a bizonyos sötét csík a hason a terhesség alatt - Mit kell róla tudni?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Linea nigra: az a bizonyos sötét csík a hason a terhesség alatt - Mit kell róla tudni? Babavárás alatt a kismamák háromnegyede tapasztalja, hogy ahogy nő a pocak, úgy látszik egyre jobban egy bizonyos sötét vonal, ami a köldöktől egészen a szeméremcsontig halad. Pontosan mi a linea nigra? Babavárás alatt a kismamák háromnegyede tapasztalja, hogy ahogy nő a pocak, úgy látszik egyre jobban egy bizonyos sötét vonal, ami a köldöktől egészen a szeméremcsontig halad.

A linea nigra (szó szerinti fordításban fekete vonal) vagy terhességi vonal teljesen normális velejárója a babavárásnak - de mégis mi ez, és miért alakul ki?

A hormonok miatt van
A vonal megjelenése a hormonoknak köszönhető, a várandósság alatt megnő az ösztrogénszint, ennek következtében a szokásosnál több melanint termel a kismama szervezete (ez felelős egyébként a májfoltok és tűzfoltok kialakulásáért is, vagy a mellbimbók besötétedéséért), és ez okozza ezt a bizonyos sötét csíkot is. Ami tulajdonképpen mindig is ott volt, csak nem látszott - anatómiailag ez a linea alba, azaz fehér csík a hasizmok között.



A linea nigra a várandósság második trimeszterében, általában a 15-18. hét környékén jelenik meg, és aztán meg is marad még akár a szülés utáni néhány évig, míg végül fokozatosan elhalványul és nem lesz látható. Átlagban a kismamák 75 százalékát érinti, bőrszíntől függetlenül.

Nem függ a has nagyságától
A vonal kinézete nincs összefüggésben azzal, hogy mekkora a pocak vagy mennyire feszül a bőr, tehát kenegetheted, nem fog eltűnni. De aggodalomra nincs ok, ez nem betegség, semmi káros hatása nincs sem a babára, sem a mamára nézve. Mindenesetre ha napoztatod a pocakod, akkor a csík környékén mindenképpen kend be naptejjel, mert a nap hatására még inkább sötétedhet a színe.

Babona a linea nigra körül
Természetesen ehhez a vonalhoz is kapcsolódnak babonák, egyesek szerint megjósolható a baba neme: ha a köldöktől fut lefelé, akkor kislány születik, ha egészen a bordákig is húzódik, akkor kisfiú várható. Persze emögött semmilyen tudományos érv nincs, úgyhogy ne a linea nigra alapján vásárolj babaruhákat leendő gyermekednek.

Forrás: parents.com, healthline.com
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2020.06.03