Főoldal > Cikkek > 9 hónap > Már tíz szülésznő adta be felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban - Ezért döntöttek úgy, hogy otthagyj - Szülők Lapja

Már tíz szülésznő adta be felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban - Ezért döntöttek úgy, hogy otthagyják az intézményt

Szülőklapja képMár 10 szülésznő adta be a felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban, miután a kórház szigorított a szülés szabályain az intézményben.

Szerző: Szülők lapja
2022-10-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Már 10 szülésznő adta be a felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban, és még többen tervezik ezt, értesült az RTL Híradója.

A felmondáshullámot az indította el, hogy az intézmény szigorított a szülési szabályokon, 2022. november elsejétől a szülésznők nem lehetnek bent szüléskor, csak a munkaidejük időtartama alatt - magyarán a szabad szülésznőválasztás lehetősége, illetve egy "kiskapu" szűnik meg a kórházban.

Csak az ügyeletes szülésznőnél lehet ezentúl szülni
Eddig ugyanis volt arra lehetősége a kismamáknak, hogy egy általuk ismert szülésznővel folytassák le a szülést - vagy legalábbis az a szülésznő bent legyen a szülésnél -, így sok kismama döntött amellett, hogy a Szent Imrében szül, annak ellenére, hogy nem az a területileg illetékes szülészetük.

Már tíz szülésznő adta be felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban - Ezért döntöttek úgy, hogy otthagyják az intézményt

A kórház indoklása szerint "A fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény szabályozása szerint 2021. január óta kórházunkban sem működik, hasonlóan az egyéb szülészeti intézményekhez. Ugyanakkor lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt. Ennek keretében az esetek egy részében a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

A fenti gyakorlat mellett a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenes bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett, köszönhető kórházunk kimagaslóan jó hírnevének. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ez veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást. [...]

A kedvezőtlen tendencia megfordítása érdekében, részletes és szakmai egyeztetés folytattunk az érintett munkatársakkal. A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog." - írták a Facebook oldalukon is közzétett közleményükben, hozzátéve, hogy ezentúl a szülő kismamák a szolgálatban lévő szülésznők közül tudnak választani.

Ugyanakkor azt is megjegyezték, azok a területen kívüli kismamák, akik jelenleg már a gondozásuk alatt állnak, szülhetnek a Szent Imrében.

Már tíz szülésznő adta be felmondását a budapesti Szent Imre Kórházban - Ezért döntöttek úgy, hogy otthagyják az intézményt

Háborognak a kommentelők
A kórház hivatalos weboldalán sok érintett kommentelt, legtöbben felháborodtak a kórház döntésén.

"Szuper, hogy ezzel azok a kismamák szívnak, akik területileg ide tartoznak és szerettek volna a választott szülésznőjükkel szülni. (Sokaknak fontos ez a bizalmi kapcsolat. Ismerős arc, korábbi találkozások.) Miért nem lehetett a területileg ide tartozó védőnőhöz kötni az ellátást? Úgy sem ide jár védőnőhöz, aki a szülés miatt jelentkezik át" - háborgott egy kommentelő.

"Ezeket az intézkedéseket férfiak hozzák, akiknek a készítésen kívül nem sok közük van a szüléshez. Így nem is tudják átérezni, hogy mennyire fontos ebben a kiszolgáltatott helyzetben a jó szülésznő, akivel már egy bizalmi kapcsolat kialakult. A nők akik támogatják a rendelkezést, empatia hiányban szenvednek." - tette hozzá egy másik.

Akadt olyan hozzászóló is, aki rákérdezett, hogy a gyakorlatban hogyan valósul majd meg a szolgálatban lévő szülésznők közüli választás? "Megindult szüléssel bekerülve hogyan lenne a kismama tájékoztatva, hogy kik vannak beosztásban?
Ha bejön X szülésznő, de Y-t választaná a kismama, hogyan valósulna meg a csere rossz érzés nélkül? (Véletlenül épp másik szülőszobán van, nem tud jönni) Erre nem látok realitást, és nem is tapasztaltam (tájékoztatást, pláne műszakváltáskor)." - írta.

Persze van, aki egyetért a kórház döntésével, egy kommentelő így fogalmazott: "Csak csendben jegyzem meg, hogy tavaly tavasz óta nem lehet már szülésznőt választani és fogadni, legalábbis máshol. Ez akkor egy kiskapu volt itt, ami máshol nincs. És pont leírta valaki, hogy az nem oké, hogy a munkaidőn túl, extrában jön be a jó eséllyel nem kipihent szülésznő a fogadott szüléshez. Ez minden, csak nem biztonságos. Nyilván egységes és valóban európai protokoll kellene, hogy az ügyeletben szülésnél ugyanazt a jó ellátást és gyakorlatot kaphassa a kismama bárhol, de ez meg sokszor nem a szülésznőkön múlik."

A kórház egyébként - talán a szülésznők tömeges felmondására reagálva - újabb képként feltöltött közleményben tudatta, hogy " Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működő, hazánk egyik legismertebb szülészeteként számon tartott Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztályának működése a továbbiakban is biztosított."

Forrás: Facebook/Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, RTL Híradó
Fotó: Facebook/Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

Címkék: szülésznő, felmondás, szent imre kórház

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Terhes kismama étrendje: Már a magzatok is grimaszolnak bizonyos ételek ízétől - Ultrahangfotókon látszik a különbség
Terhes kismama étrendje: Már a magzatok is grimaszolnak bizonyos ételek ízétől - Ultrahangfotókon látszik a különbség

Első alkalommal vizsgálta meg egy kutatócsoport, milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok a különféle zöldségek ízére, és kimutatták, hogy a keserű kelkáposztára több esetben vágtak inkább síró grimaszt, mint az édes sárgarépára.

tovább a cikkre
Terhes kismama táplálkozása: Mit ehetsz és mit nem ehetsz, ha babát vársz? - Így óvd a baba egészségét már a pocakodban
Terhes kismama táplálkozása: Mit ehetsz és mit nem ehetsz, ha babát vársz? - Így óvd a baba egészségét már a pocakodban

Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét.

tovább a cikkre
Babanevek toplista: Ezek voltak a legnépszerűbb utónevek 2021-ben! - A top 100 újszülött fiúnév és lánynév
Babanevek toplista: Ezek voltak a legnépszerűbb utónevek 2021-ben! - A top 100 újszülött fiúnév és lánynév

Ismét eltelt egy év, és hagyományosan a Statisztikai Hivatal 2022 március végén összesítette, hogy az előző évben melyik neveket adták a szülők a leggyakrabban a gyermeküknek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza