Hozzátáplálás 8 hónapos kortól - Milyen új ételeket vezethetünk be? Hogyan vezessük rá őket a rágásra?

Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


Hozzátáplálás 8 hónapos kortól - Milyen új ételeket vezethetünk be? Hogyan vezessük rá őket a rágásra?

Hogyan készítsük el a 8-10 hónapos babák főzelékét? Milyen fűszereket használhatunk ebben a korban? Mikortól adhatunk nekik kiflit, kölesgolyót, puffasztott pelyheket és tojást? Milyen új ételek kerülnek be a 8-10 hónapos babák étrendjébe? Hogyan vezessük rá őket a rágásra? Védőnői ajánlás.

8 hónapos kortól a babák étkezésének gyakorisága lecsökken napi 5 alkalomra. Ugyanebben az időszakban kezdjük el a rágásra szoktatást, a savanyított tejtermékek bevezetését, és ilyenkor már kis mennyiségben adagolhatunk bizonyos fűszereket is a babák ételéhez.

Hogyan szoktassuk rágásra a 8-10 hónapos babákat?
A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül kezdjük. A szoktatás módja, hogy egy-egy nagyobb, de egészen puha darabot hagyunk a főzelékben, amit az ínyével összenyomhat a csecsemő. Erre természetesen figyelmeztetni kell a babát, amikor a falat a kanálba kerül. A rágás a rágóizmok működtetésével kedvezően befolyásolja az állcsontok fejlődését, és ez a folyamat elősegíti a fogcsírák fejlődését is. A rágás megtisztítja a rágófelületet a lepedékektől, közvetve nehezíti a fogszuvasodás kialakulását.

A főzelékeket mostantól sajt-túró-kefir dúsítással készíthetjük
A főzelékek dúsítására a csirke- és pulykahús mellett már kaphatja más fiatal állat húsát is a csecsemő. Ezen kívül legfeljebb heti egy alkalommal – mivel az állat méregtelenítő szerveként funkcionál – fiatal csirke mája is adható, mert ez jó vasforrás. Dúsíthatjuk az ételt az újonnan bevezethető savanyított tejtermékekkel: sajt, túró, kefir stb. A savanyított tejtermékek rendszeres, de mértékkel történő fogyasztása segít fenntartani a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlyát, így növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Elsősorban ízesítetlen, cukrot és tartósítószert nem tartalmazó savanyított terméket válasszunk, kerüljük az ízesített joghurtokat, túródesszerteket.

Új fűszerek bevezetése 8-10 hónapos kor környékén
Új fűszerként a bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán, fokhagyma, vöröshagyma vezethető be ebben a korban. A hagymák sütve vagy főzve kínálhatók.

Kifli, kölesgolyó, puffasztott rizs – hogyan adjuk?
A pékáruk közül a kifli és a kenyér a rágómozgás tanulását segíti, és nem elsősorban táplálásra szolgál. Ugyancsak rágást segítő, de élelmi rostanyagot is juttat a szervezetbe a kölesgolyó, puffasztott kukorica, rizspehely, puffasztott rizs. Nagyon fontos, hogy ezeket mértékkel adjuk a kicsinek, és mindig só- és adalékanyag-mentes termékek legyenek!

Hogyan és mikor vezessük be a tojást a babák étrendjébe?
A főtt tojássárgája 10–11 hónapos kortól heti 1-2 alkalommal már kínálható. Kezdetben csak egy fél sárgája, majd később az egész is adható. Allergia jelenléte a családban, vagy a gyermeknél megjelenő bőr vagy légúti allergiás reakció a tojássárga bevezetésének idejét későbbi időpontra tolhatja.

Milyen szénhidrátok adhatók 10 hónapos kor környékén?
10 hónapos kortól a szénhidrátok közül a zab- és árpapehely, búzadara, puffasztott buláta és tojásfehérje-mentes tészták is színesíthetik a picik étrendjét.



Fotó: Freepik
Forrás: Első 1000 nap, Magyar Védőnők Egyesülete

<


Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


2014.09.26