Anyatej lefagyasztása: meddig áll el? Hogyan szabad kiolvasztani? Tanácsok a védőnőtől

Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


Anyatej lefagyasztása: meddig áll el? Hogyan szabad kiolvasztani? Tanácsok a védőnőtől

Meddig tárolható a lefejt és lefagyasztott anyatej? Milyen alapszabályok vonatkoznak az anyatejet mélyhűtőben, illetve hűtőben történő tárolására? Védőnő tanácsai az anyatej lefagyasztásáról.

A fagyasztott anyatej nem csak akkor jön jókor, ha a kisbabás szülőknek programja akad, és másnak kell megoldania az édesanya helyett a kisbaba etetését; hanem akkor is, amikor már nincs teje az édesanyának, mert ezáltal a szoptatási időszak kitolható.

Az anyatej lefagyasztása egyszerű dolog, de ezzel kapcsolatban nem árt néhány szabályt betartani. Erről kérdeztük Fákóné Kaszás Szilvia védőnőt.

 

Anyatej lefagyasztása - 10 tanács a védőnőtől


1. Anyatejgyűjtő zacskó
Nem feltétlenül szükséges anyatejgyűjtő zacskót, vagy poharat beszerezni a fagyasztáshoz. A lényeg, hogy könnyen tisztítható, és legfőképpen jól zárható edényke legyen.

2. Tárolás időpontja
A tárolás időpontját mindenképp olvashatóan tüntessük fel a csomagoláson, mert később ez segítség lehet.

3. Mennyiség
Nagy mennyiségű tejet egy-egy csomagba nem érdemes tenni, hiszen ha már kiolvasztottuk a tejet, esetleg fel is melegítettük, az utána már nem használható fel.

4. Hűtőben tárolás kifagyasztás után
Amikor a tejet kiolvasztottuk, akkor az a hűtőben még 24 óráig eláll. Érdemes ráírni, hogy anyatej van benne, nehogy a nagyobb gyerkőc véletlenül megigya.

5. Dupla csomagolás
A kis adagokban eltárolt tejet tegyük dupla csomagolásba, hogy minél kevésbé érintkezhessen más élelmiszerekkel. Még jobb, ha a fagyasztó egyik rekeszét el tudjuk különíteni erre a célra. Ha nem lehetséges, keressünk egy nagyobb dobozt, amiben csak az anyatejet tároljuk. Ne zacskót használjunk, mert az könnyen kiszakadhat, a doboz ellenben tartós és jól zár.

6. Hűtőben tárolás fagyasztás nélkül
A tárolás ideje hűtőben 1-5 Celsius fok között: 24 óra.

7. Szavatossági idő a fagyasztásnál
-18 Celsius fokos hőmérsékleten 6 hónapig is eláll az anyatej. Tovább nem érdemes tárolni, mert a leggondosabb tárolás mellett is sajnos átveszi a hűtőben tárolt élelmiszerek szagát.

8. Két külön időpontú anyatej
Ha nem egyszerre feji le az anyuka az eltárolandó mennyiséget, ne öntse össze a már hűtött tejet a frissen lefejttel, mert így megsavanyodhat. Külön edénykében kell lehűteni a két tejet, és csak akkor összeönteni, ha már egyforma hőmérsékletűek.

9. Higiénia
Végül még valami, ami elvileg magától értetődő kellene hogy legyen: tejet csak tiszta edényben szabad tárolni, alaposan kezet kell mosni a mell fejése előtt, illetve tisztán kell tartani a mellszívót.

10. Kiolvasztás
A lefagyasztott anytej kiolvasztásához mikrohullámú sütőt tilos használni. A leginkább ajánlatos, ha megvárjuk, míg a 0-5 C°-os hűtőhőmérsékleten magától szépen lassan kiolvad, ha pedig gyorsan lenne szükségünk rá, helyezzük inkább forró vízfürdőbe.

+1 Tipp
A lefagyasztott tejet később a kisbaba főzelékének, püréinek dúsításához is felhasználhatjuk. A készételt, amit nem fogyasztott el, már ne rakjuk vissza a hűtőbe, hanem öntsük ki.

Szakértő a témában: Fákóné Kaszás Szilvia védőnő
Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Babakonyha

Szülők lapja


2015.07.22