Tejbegrízes túrógombóc receptje: Könnyű és finom fogás ebédhez vagy vacsorára - Fél óra alatt elkészülhetsz vele

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


Tejbegrízes túrógombóc receptje: Könnyű és finom fogás ebédhez vagy vacsorára - Fél óra alatt elkészülhetsz vele Ha főztél már úgy tejbegrízt, hogy nem fogyott el mind, akkor mindenképpen próbáld ki a tejbegrízes túrógombóc receptünket. Tejbegríz? Finom! Túrógombóc? Az is finom! És a kettő keveréke? Hát, az már duplán finom, ráadásul fehérjedús és tápláló étel, akár egy leves mellé második fogásnak, vagy vacsorára.

Egy kedves olvasónktól kaptuk a tejbegrízes túrógombóc receptjét, aki elmondta, több alkalommal is túlméretezte a tejbegríz-adagot, és addig tanakodott, hogy mit kezdjen a maradék tejbegrízzel, míg túrógombóccá varázsolta. Mutatjuk, hogyan készítsd el, fél óra alatt megvan.


Tejbegrízes túrógombóc recept


Tejbegrízes túrógombóc hozzávalók:
- 500 ml tej
- 120 g búzadara
- csipetnyi só
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- citrom reszelt héja

- 500 g tehéntúró
- tejföl
- porcukor
- zsemlemorzsa
- napraforgóolaj

Tejbegrízes túrógombóc receptje: Könnyű és finom fogás ebédhez vagy vacsorára - Fél óra alatt el is készülhetsz vele

Tejbegrízes túrógombóc elkészítése:
- Szokásos tejbegrízt főzünk, de teszünk bele egy citrom reszelt héját (aki nem szereti, elhagyhatja) - ha lágyabb túrógombócot szeretnél, akkor a tejbegrízt is érdemes lágyabbra főzni, de azért ne folyjon, mert akkor nem áll össze a gombóc-forma
- Ha kihűlt, összekeverjük a túróval
- Kis gombócokat formálunk belőle
- A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat meghempergetjük benne (a gombócot nem kell megfőzni, mint a hagyományos túrógombócnál)

Tálaláskor a prézlis gombócokat tejföllel és porcukorral díszítjük, de akár lekvárt vagy gyümölcsöntetet is kínálhatsz mellé.

Pro tipp 1 - Ha elfogyott otthon a túró:
Kész a tejbegríz, de nincs otthon túró? Ne ess kétségbe, egyszerűen ugyanúgy várd meg, míg kihűl és összeáll a tejbegríz, aztán formálj belőle gombócokat és hempergesd meg a megpirított zsemlemorzsában, majd tálald gyümölcslekvárral.

Pro tipp 2 - Ha tejérzékeny van a családban:
Tejérzékenyeknek sem kell lemondaniuk tejbegrízes túrógombócról - a tejbegrízben megadott tejmennyiséget növényi tejjel lehet helyettesíteni, különösen illik hozzá a kicsit édeskés rizstej, vagy az enyhén kókuszízű kókusztej.

A túró helyettesítésére pedig különféle vegán túrók közül válogathatsz a boltok polcain, ezek szintén nem tartalmaznak állati tejet.

Kezdőkép: Pixabay

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


2022.09.12