Influenzajárvány - több mint 100.000 beteg

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Továbbra is terjed az influenza hazánkban. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2012. február 27-március 4. között 39 500 fő kereste fel orvosát influenza, influenzaszerű megbetegedés miatt, ez 17%-kal több, mint az előző héten.

Az ország nagyobb részén még nő a megbetegedések száma
A 9. héten az ország 14 közigazgatási területén többen, 6 megyében viszont kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek száma Baranya megyében egy hét alatt megduplázódott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében pedig több mint másfélszeresére nőtt. Ugyanakkor Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna és Zala megyében kevesebb esetet regisztráltak, mint a 8. héten. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az előző hetinek kb. felére esett vissza a betegek száma, a csökkenés a többi megyében mérsékeltebb volt. A 100.000 lakosra jutó betegek becsült száma Tolna, Zala és Csongrád megyében volt a legmagasabb, míg Nógrád megyében a legalacsonyabb.

A 6-14 éves gyerekek köréből került ki a legtöbb beteg
Az előző héthez hasonlóan a 15 éven aluliak voltak a legérintettebbek (37,4%). Az összes beteg 34,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 22,0% a 35-59 évesek, 6,4% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 6-14 évesek körében volt a legmagasabb, több mint két és félszerese a lakosságra jellemző átlagnak.
Az OEK Légúti vírus osztályára a kilencedik naptári héten 194 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett, 29%-kal több, mint az előző héten. Nyolcvan esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 48 influenza A és 32 influenza B fertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 125 mintából 29 esetben influenza A(H3N2), 3 esetben influenza A (NT), 18 esetben influenza B, és 5 esetben RS vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza pozitivitási arány 40,0%-nak felelt meg.

A 9. héten kezdődött a járvány
Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 9. héten tizenkét jelentés érkezett. A járványok közül kettő általános iskolában, hét óvodában, három fekvőbeteg-ellátó intézetben fordult elő. A közösségi járványokat négy területről jelentették (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Veszprém megye). Két járványban történt mintavételezés, a virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

Az idei szezonban az elmúlt héten azonosították a legtöbb influenzavírust
A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2012. év 6. és 9. hete között országos influenzajárvány alakult ki, becslések szerint a járvány négy hete alatt a lakosság 1,1 %-a fordult orvoshoz. Továbbra is érintett az egész ország területe, néhány megyében azonban már csökkent a betegek száma. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (80), az influenza-pozitivitási arány 40,0% volt. A járvány kialakulásáért a H3N2 altípusú influenza A és az influenza B vírus a felelős.

Forrás: OEK Járványügyi osztály (www.oek.hu)
ÁNTSZ
 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2012.03.08