Az ekcéma okai és kezelése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvedzéssel és erős viszketéssel jár. Leggyakrabban az arcra lokalizálódik, de kiterjedhet a könyök- és térdhajlat, a csukló, a boka és a nyak területére is.

Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvedzéssel és erős viszketéssel jár. Leggyakrabban az arcra lokalizálódik, de kiterjedhet a könyök- és térdhajlat, a csukló, a boka és a nyak területére is.

Az ekcéma okai
Csecsemő- és gyermekkorban az alkati - atópiás - ekcéma a leggyakoribb. Ez öröklött hajlamon alapuló betegség. A családban rendszerint van valakinek ekcémája vagy egyéb allergiás megbetegedése. Az alkati ekcéma kiváltója általában nem egy specifikus allergia. Az ekcémás gyermekek bőre fokozottan érzékeny, számos környezeti allergénre. Sok külső és belső tényező is befolyásolja a betegség lefolyását, súlyosságát, de a mindennapi tüneteket is. Az esetek többségében az ekcéma a kor előrehaladtával fokozatosan javul. Kisdedkorra általában a panaszok, a tünetek jelentősen csökkennek. Az is jellegzetes, hogy egyéb megbetegedések, lázas, hurutos megbetegedések alkalmával a tünetek fokozódnak, fellángolnak.

Ekcémás bőr ápolása
Mivel a panaszok hosszú ideig fennállhatnak, ezért az a legfontosabb, hogy a tüneteket minimálisra szorítsuk vissza. Bizonyos rendszabályok betartása ebben sok segítséget nyújthat. A csecsemő fürdetése langyos vízben (kb. 30°C) rövid ideig történjék. A hagyományos szappan, vagy babafürdetők tovább száríthatják a bőrt, ezért a fürdetés a gyógyszertárakban kapható fürdető krémmel, hidrofiles krémmel történjék. A fürdetés után a nedves bőrt puha, jó nedvszívó  ruhával  itassuk fel, sohase dörzsöljük a bőrt. A még kissé nedves bőrt kenjük be az orvos által javasolt hidratáló, puhítókrémmel.

Az ekcémás bőr kezelése
Az ekcémás bőr kezelésére széles körben elterjedtek a különböző steroidtartalmú kenőcsök. Ezeket csak orvosi utasításra, annak megfelelően alkalmazzuk. Bár gyorsan látványos javulás érhető el, de a steroidtartalmú készítményeknek számos mellékhatásuk lehet. A  bőrre vonatkozó mellékhatásai - a bőr elvékonyodása, sorvadása, értágulatok kialakulása, a bőr felülfertőződése - mellett (mivel a csecsemő vékony bőréről könnyen felszívódhat), általános tünetek is jelentkezhetnek, a  védekezőrendszer csökkenése miatt.

Az ekcéma egyik jellegzetes tünete a viszketés
A viszketés a csecsemő nyugalmát zavarhatja, nem tud pihenni, aludni, a sok vakarózástól ingerlékennyé válik. A viszketés vakarózást von maga után, amely tovább súlyosbíthatja a panaszokat. Az ekcéma kezelésében a viszketés csökkentése céljából úgynevezett antihisztamin hatású gyógyszereket használunk. Az antihisztaminok orvosi ellenőrzés mellett tartósan is szedhetők.

A szoptatás segít
Ekcémás csecsemők minél tovább kapjanak anyatejet, elválasztáskor tehéntejmentes tápszer adása javasolt. Az első életévekben a tejtermékek, a tojás fogyasztását korlátozzuk, bizonyos élelmiszerek - a csokoládé, az olajos magvak, a füstölt áruk - fogyasztását minimalizáljuk. Azonban kisdedkorban a diétát, a megszorításokat nem szabad túlzásba vinni.
 
Szerző: Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: Bethesda.hu


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2012.09.14